2 milyon öğrenci 16 Eylül’de ders başı yapacak

Eğitim Güncel
 İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, kentte 2013-2014 eğitim-öğretim yılına, 5 bin yeni derslik daha ekleyerek girildiğini belirterek, “Öğretmen, derslik sayısı ve okulların yaz dö...
EMOJİLE

 İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, kentte 2013-2014 eğitim-öğretim yılına, 5 bin yeni derslik daha ekleyerek girildiğini belirterek, “Öğretmen, derslik sayısı ve okulların yaz döneminde yapılan bakım, onarım tamirat ve tadilatlarıyla sorunsuz bir şekilde eğitim-öğretime hazırız” dedi.

Yıldız, AA muhabirinin yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin sorularını yanıtlarken, 213 bin öğrencinin bu yıl ilk kez okulla tanışacağını, İstanbul’da 2 milyon 600 bin civarında öğrenci ve 115 bin öğretmenin 16 Eylül’de ders başı yapacağını bildirdi.

Yaz döneminde öğretmen açıklarının belirlendiğini ve yakında yapılacak ilk atamayla bu açıkların kapatılacağını ifade eden Yıldız, buna rağmen her yıl olduğu gibi, eğitim-öğretim yılı başladığı dönemde öğretmen açıklarının olacağını dile getirerek, “İstanbul’da 12 bin civarında ücretli öğretmen oluyor. 4 yıllık eğitim fakültesinden, fen-edebiyat veya öğretmen yetiştiren diğer fakültelerinden mezun olmuş, formasyonu olan, KPSS puanı yüksek olup, buna rağmen atanamayan öğretmenlerimiz oluyor. Biz, özellikle ücretli öğretmenlerimizi bunlardan seçiyoruz” diye konuştu.

Yıldız, 12 yılık zorunlu eğitimden sonra ilde çok sayıda derslik ihtiyacının olduğunu ve bu ihtiyaçların bakanlık yatırımları, il özel idaresinin yaptığı yatırımlar ve hayırseverlerin katkılarıyla giderildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Geçen yıl 4 bin 900 yeni derslik yaparak eğitim-öğretime başlamıştık ve çok sorunsuz bir başlangıç oldu. Öğrenci nüfusunun artmasından dolayı sınıflarımızın kalabalık olması değil, aksine yapılan dersliklerle ortalamaları düşürmüş olduk. 2013-2014 eğitim-öğretim yılına, 5 bin yeni derslik daha ekleyerek giriyoruz. Öğretmen, derslik sayısı ve okulların yaz döneminde tadilatlarıyla sorunsuz bir şekilde eğitim-öğretime hazırız. İstanbul’da şu anda ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimde ortalama derslik başına düşen öğrenci sayımız 48’iken 46’ya düşüyor, sınıfların standardı yükseliyor.

Çocuklar hiç bir sıkıntı yaşanmadan okullara kaydediliyor. Geçen yıl, 60 aylık çocukların da okula alınmasıyla okullarda sıkıntı oluşuyordu. Yaptığımız planlama ile bunu da sorun olmaktan çıkardık. Şubeleri oluştururken bir okula yeni başlayacak çocuklarımızı yaş gruplarına göre sınıflandırdık ve şubeler oluşturduk. Örneğin, bir okulda 3 şube olacaksa, A şubesine 60-66 ay arasındaki çocuklar, B şubesine 66-72 ay arasındaki çocuklar, C şubesine 72 ay ve üzerindeki çocukları aldık. Dolayısıyla sınıflar, yaş grupları itibariyle birbirine yakın homojen gruplardan oluşuyordu. Bu yıl zaten o ihtimal yok, dolayısıyla bu anlamda okullarda hiçbir sorun yaşamayacağız.” 

“Çocuklarımız seçeneksiz değiller”

Muammer Yıldız, SBS’nin son kez yapıldığını ve genel liselerin kapatıldığını, ortaöğretimde anadolu, fen, sosyal bilimler, sağlık, anadolu öğretmen ve meslek liselerinin bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Anadolu, fen, sosyal bilimler liselerinde mevcut sayısı artırıldı. Böylece, genel liselere gidecek çocukların yüzde 50’ye yakını dönüştürülen ve kapasiteleri artırılan bu liselere kaydolabilecek. Geriye kalan çocuklar için sınavsız öğrenci alan meslek liseleri, imam hatip liseleri ve çok programlı liseler bulunuyor. Çocuklarımız seçeneksiz değiller, buralara kayıt yaptırabilirler.

Bazı veliler çocuklarını meslek liselerine göndermek istemeyebilir ancak bizim açımızdan çocukların mesleki eğitimine gitmeleri bir kazanımdır. Çocukların daha çok mesleki eğitime yönelmelerini ve meslek okullarında okumaları öneriyoruz ancak vatandaşımızı tercihsiz bırakmıyoruz. Öğrenciler, meslek veya imam hatip liselerini tercih etmeyi düşünmüyorsa, çok programlı liseleri tercih ederek, buralarda ‘düz lise’ programını alabiliyor. İstanbul genelinde 13 ilçemizde 19 çok programlı lisemiz vardı. Şimdi ‘bütün ilçelerimizde, en az 1 tane çok programlı lise olacak’ şekilde bir çalışma başlattık. Meslek lisesi bünyesinde çok programlı lise açılması teklifini bakanlığa sunduk. Veliler, ‘Çocuğumun meslek lisesine gitmesini istemiyorum’ dediği zaman, aynı meslek lisesinde, çocuğun çok programlı lise kaydını alıyoruz. Şu anda tercihleri alıyoruz, velilerin tercih ve taleplerine göre düzenlemeler yapacağız. Açılan okullar yeterli olmadığı taktirde daha sonra çok programlı lise sayısı artırılabilir.”

Milli Eğitim Müdürü Yıldız, İstanbul’da nüfus dağılımlarının homejen olmadığını buna dayalı bazı ilçelerde öğrenci standartlarının çok yüksek, yeni oluşan ve göç alan ilçelerde nispeten yoğun, daha kalabalık olduğunu belirti. Buna göre, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş gibi ilçelerde öğrenci yoğunluğu düşük olduğuna değinen Yıldız, Esenyurt, Esenler, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Ümraniye, Bağcılar ve Küçükçekmece gibi öğrenci yoğunluğunun fazla görüldüğü ilçelerde fiziki altyapının, dersliklerin daha fazla planlandığını söyledi.

AA