10 Soruda 4+4+4 Sistemi

Eğitim Güncel
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifiyle, ortaokullar yeniden geliyor. Liseyi de zorunlu hale getiren modelde eğitim 3 aşamada gerçekleşecek. 6 yaşında başlayıp 18 yaşında bitecek zorunlu eğiti...
EMOJİLE

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifiyle, ortaokullar yeniden geliyor. Liseyi de zorunlu hale getiren modelde eğitim 3 aşamada gerçekleşecek. 6 yaşında başlayıp 18 yaşında bitecek zorunlu eğitimin ilk 4 yıllında tüm öğrenciler standart eğitim alacak. İkinci 4 yıllık ortaokul bölümünde öğrencilere zorunlu derslerin yanı sıra seçmeli dersler imkanı sunulacak. Zorunlu hale gelen 4 yıllık lise eğitiminde ise öğrenciler ilgi, yetenek ve tercihlerine göre paket programlar alabilecek.

ORTAOKULDA SEÇMELİ DERS OLACAK MI?

Gelecek yıldan itibaren uygulamaya başlayacak olan yeni eğitim modelden en fazla etkilenecek olan ise ortaokul diye adlandırılan 5 ile 8. sınıfları kapsıyor. Liseye yönlendirme eğitimi diye de adlandırılan ortaokullarda öğrencilere ilgi, alan ve yeteneklerine göre zorunlu derslerin yanı sıra birçok alanda seçmeli dersler sunulacak.
 
LİSEDE NE OLACAK?

Lisede şuan mevcut olan Fen Lisesi, Spor Lisesi, Öğretmen Lisesi gibi türler kalkacak. 8. sınıftan sonra 4 yıllık Lise eğitimine başlayan öğrenci, gittiği lisede, eğer öğrenci fen derslerine kabiliyeti varsa, şuan fen liselerinde verilen dersleri alabilecek. Aynı lisede isterse Sosyal Bilgiler, İmam Hatip ya da güzel sanatlar lisesinde alabileceği dersleri de alabilecek. Yeni sistemde, okul türleri kalkacak, her okulda farklı alanlara göre eğitimler olabilecek.

SBS KALKACAK MI?

Yeni eğitim sisteminde şuan mevcut olan seviye belirleme sınavına da ihtiyaç duyulmayacak. Ancak olgunlaşma ya da merkezi sınav adı altında bir başka sınav yapılacak. Şuan SBS ile yapılan öğrenci seçme esasına dayalı sınav kalkacak.

HEM SPOR HEM İMAM HATİP DERSİ OLMAZ MI?

Yeni sistemde, matematik, imam hatip, spor ya da sanat alanlarında farklı dersler seçebilecek. İsteyen öğrenci farklı alanların derslerini aynı anda da seçebilecek. Ayrıca çocuk ortaokulda, sosyal bilgiler veya fen bilgileriyle ilgili dersler seçti ancak zaman içerisinde kendisinin veya ailesinin tercihleri değişti. Çocuk eğer alan, konu veya program değiştirmek istiyorsa ona da imkan verilecek.

KÜRTÇE VE ALEVİLİ K SEÇMELİ DERS OLACAK MI?

Sistem, Kürtçe ve Alevilik gibi alanlarda da seçmeli derslere imkan veriyor. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Eğer Türkiye’yi böyle demokratikleştiriyorsanız, sisteminizi esnek hale getiriyorsanız, Kürtçenin de Aleviliğin de seçimlik ders olmasının ne mahsuru var?" diyerek gelecek yıllarda bu alanlarda seçmeli derslerin olabileceğine yeşil ışık yaktı.

OKUL BİNALARI NASIL BÖLÜNECEK?

Okul binaları da ikiye ayrılacak. İlkokullar ile ortaokulların birlikte eğitim verdiği okullar ile ortaokullar ile liselerin birlikte eğitim verdiği kurumlara dönecek.

AÇIK LİSEYE KİMLER KATILACAK?

12 yıllık eğitim zorunlu olacak. 8. sınıftan sonra bakanlığın belirlediği ve bakanlar kurulunun onayladığı çocuklar için açık lise imkanı sunulacak. Evinden ders alması gerekenlerin kimler olacağına hazırlanan bir yönetmelikle karar verilecek.
 
KAÇ DİPLOMA ALINACAK?

Eğitim sistemini 4’er yıllık 3 aşamaya bölen yeni sistemde öğrenciler ilkokul, ortaokul ve lisede ayrı ayrı diplomalar almayacak. 6 yaşında zorunlu eğitime başlayacak olan öğrenci 18 yaşında liseden mezun olurken tek bir diploma alacak.

ZORUNLU EĞİTİME BAŞLAMA YAŞI KAÇ?

Yasa teklifiyle birlikte en çok tartışılan konu ise çocukların okula başlama yaşıyla ilgili oldu. Bu konuda ise okula başlama yaşı üst sınır 72 ay alt sınır 60 ayını dolduran olarak belirlendi. Çocuk 60 ayını doldurduktan sonra isteyen veliler zorunlu ilköğretime başlatabilecek. En üst limit ise 72 ay olarak belirlenecek. Alt limit 60 ay olarak belirlenmesi durumunda da ilköğretim müfredatı değiştirilecek.

NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yeni Eğitim modeli TBMM Genel Kurulu’nda mevcut haliyle yasalaşırsa 2012-2013 eğitim öğretim döneminde başlayacak. Ancak Bakanlar Kurulu kararıyla 1 yıl ertelenmesi de söz konusu olabilecek.

Sabah