10 bin engelli öğrenci için 7 milyon TL’lik destek

Eğitim Güncel
Bugüne dek “Engel Tanımayanlar” başlığı altında engellilerin dünyasına katkıda bulunmak ve yaşamlarına değer katmak amacıyla pek çok sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Turkcell, en...
EMOJİLE

Bugüne dek “Engel Tanımayanlar” başlığı altında engellilerin dünyasına katkıda bulunmak ve yaşamlarına değer katmak amacıyla pek çok sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Turkcell, engelli bireylerin hayatında fark yaratmak üzere yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi.

Engelli öğrencilerin eğitimine ve nitelikli istihdama yönelik gelişimlerine destek sağlayacak “Engelsiz Eğitim Programı”na ilişkin protokol, Beyoğlu Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen törende Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça tarafından imzalandı.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’deki engelli çocukların eğitim hakkından eksiksiz yararlanmasının ve meslek sahibi olmasının herkesin arzusu ve sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Turkcell olarak farklılıkların zenginlik kabul edildiği ve herkesin her türlü haktan eşit yararlandığı bir Türkiye için çalıştıklarını belirten Akça, şunları söyledi:

“Dezavantajlı vatandaşlarımızın diğer bireylerle aynı haklara sahip ve eşit olmalarına destek sunmayı kendimize bir görev addediyoruz. Şirketimizden bahsederken hep ‘Türkiye’nin Turkcell’i’ ifadesini kullanıyoruz. Bu, ülke ekonomisine, teknolojik kalkınma ve gelişime, eğitime, spora, bilime, kadın istihdamına ve engelli vatandaşlarımıza verdiğimiz destek anlamına geliyor. Biz ‘Destek varsa engel yoktur’ diyoruz.”

Akça, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların toplumsal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla yeni bir projeye imza atmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, hem bir eğitim programı hem de kapsamlı bir istihdam seferberliği olarak gördükleri bu proje için 7 milyon lira ayırarak bu işin arkasında ne kadar ciddi bir biçimde durduklarını göstermek istediklerini dile getirdi.

Ahmet Akça, “Temennimiz, bu alandaki öncülüğümüzün başka kurum ve kuruluşlara da ilham vermesi ve engelli istihdamının önünü açacak hamleler adına teşvik edici olabilmesidir” dedi.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ise çok özel bir eğitim alanının yeni imkanlara kavuşmasını sağlayacak bir protokülü imzaladıklarını belirtti.

Projede 45 özel eğitim mesleki eğitim merkezi, 15 işitme engelli özel eğitim okulu ve 20 özel eğitim görme engelli okulunun donatımı, teknoloji altyapısı, teknoloji sınıfları ve atölyelerinin yeniden düzenleneceği bilgisini veren Güngör, “Bu atölyeleri, öğrencilerimizi mezun olduklarında iş piyasasına daha rahat uyum sağlayacak bir formasyonla yetiştirecek şekilde planladık. Türkiye’de özel eğitim alanında yeni bir çığır açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

10

İki yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen projeyle 45 Özel Eğitim Merkezi’nde kurulacak meslek atölyelerinde engelli öğrenciler okul sonrası iş hayatına hazırlanacak. Turkcell’in desteği ile konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, el sanatları ve benzeri alanlarda belirlenecek atölyeler mevcut okullarda kurulacak ya da yenilenecek. Oluşturulan bu imkanlardan 6 bine yakın öğrenci yararlanacak. 

Ayrıca 35 okulda bilgisayar ve teknoloji sınıfları kurularak öğrencilerin istihdama yönelik gelişim fırsatları yaratılması sağlanacak. Turkcell’in desteğiyle işitme engelli gençlerin grafik tasarım, bilgisayar teknolojileri ve benzeri alanlarda istihdam edilebilir hale gelmesi için bilgisayar sınıfları ve ihtiyaç duyulan diğer atölyeler kurulacak.

Görme engelli öğrencilerin de bilgiye daha kolay erişimi, teknolojinin sağladığı faydayla kişisel ve mesleki gelişimleri sağlanacak. Turkcell’in desteğiyle görme engelli gençler sesli ekran okuyucu uygulamalarını kullanabilecek, az görenler için akıllı tahta etkileşimli büyüteç gibi malzemelerle donatılmış sınıflar kurulacak. Oluşturulan bu imkanlardan da 4 bine yakın öğrenci yararlanacak.