Yüzde 100 Yerli Akıllı Tahta

Çocuk Eğitimi
Kumluca ilçesinde bir araya gelen iki öğretmen, bir bilgisayar mühendisi ve bir grafik tasarımcı, tamamı yerli akıllı tahta üretmeyi başardı. Geliştirdikleri ürünle bütün düz zeminleri akıllı tahtaya ...
EMOJİLE

Kumluca ilçesinde bir araya gelen iki öğretmen, bir bilgisayar mühendisi ve bir grafik tasarımcı, tamamı yerli akıllı tahta üretmeyi başardı. Geliştirdikleri ürünle bütün düz zeminleri akıllı tahtaya dönüştürebilen girişimciler, yerli üretimle maliyeti de düşürdü.

Fizik öğretmeni Hakan Burucu,iki yıl önce ortakları bilgisayar mühendisi Mehmet Yıldırım, grafik tasarımcı Ayhan Ateş ve fen bilgisi öğretmeni Bilal Kocabaşoğlu ile tamamı Türkiye’de üretilmiş yerli akıllı tahta üretmek için yola çıktıklarını söyledi.

İki yıllık çalışmalarının ardından Türkiye’nin ”tamamen yerli ilk akıllı tahtasını ürettiklerini” ifade eden Burucu, ”flexboard” adını verdikleri akıllı tahta için patent de aldıklarını belirtti.

Geliştirdikleri ürünle bütün düz zeminlerin akıllı tahtaya dönüştürebildiğini belirten Burucu, şöyle konuştu:

”Akıllı tahtamızın diğerlerine göre en önemli farkı, yazılımının tamamıyla Türkler tarafından üretilmiş olması ve kolay ulaşılabilmesi. İçeriğinin Türkçe olması sayesinde kurulumu da kolay. Sistemin çalışması için projeksiyon cihazının yanına aparatımızı bağlıyoruz. Düz zemine yansıtılan her türlü yazı, resim veya çizim, bluetooth özelliğine sahip özel bir kalem sayesinde gerçekleştirilebiliyor.”

Ürünleri sayesinde akıllı tahtada dışa bağımlılığı da ortadan kaldıracaklarını söyleyen Hakan Burucu, ”Diğer akıllı tahtalar ortalama bin dolardan satışa sunulurken, flexboardun satış fiyatı 800 lira” dedi.

Burucu, akıllı tahta kadar, beraberinde kullanılan kalem ve uzaktan kumanda gibi parçaların da yerli üretim olduğunu, bozulma, kırılma veya kayıp durumunda bu parçaları da benzerlerine oranla daha ucuza mal ettiklerini kaydetti.

”Bizim sistemimiz sadece tahtaları akıllandırmıyor. Bir LCD ekranı da bir masayı da rahatlıkla dokunmatik hale getirebiliyor” diyen Burucu, yazılım dışındaki tüm gerekli parçaları da kendilerinin tasarladığını, bunların bir kısmını Kumluca’da, bir kısmını da Ankara’da ürettiklerini anlattı.

”Talep gelmesi halinde ayda 50 bin akıllı tahta üretebileceklerini” kaydeden Burucu, ”Şu anda piyasada bulunan akıllı tahtaların tamamı yurt dışında üretiliyor ve maliyetleri yüksek. Bizim akıllı tahtamız ise tamamen yerli üretim. Türkiye’nin en ekonomik ve performansı en yüksek akıllı tahtasını üretmiş olmaktan dolayı gururluyuz” diye konuştu.