Öğrenci Başına 1500 Lira Ödenecek

Çocuk Eğitimi
Buna göre, öğrenci başına anaokulunda en az 1300, ilköğretim ve lisede ise 1500 lira ödeme yapılacak Özel okullara yönelik teşvik paketine Başbakanlık’ta son şeklinin verildiği öğrenildi. Buna g...
EMOJİLE

Buna göre, öğrenci başına anaokulunda en az 1300, ilköğretim ve lisede ise 1500 lira ödeme yapılacak

Özel okullara yönelik teşvik paketine Başbakanlık’ta son şeklinin verildiği öğrenildi. Buna göre Hükümet 4+4+4 kademeli eğitim modeliyle birlikte özel okullara öğrenci başına anaokulunda en az 1300 ile ilköğretim ve lisede ise 1500 lira doğrudan ödeme yapacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2 yıldır yürüttüğü çalışmaya Maliye Bakanlığı’nın da olumlu yaklaşmasıyla projenin önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Özel okullara devlet desteği için yapılan hazırlığa göre devlet özel okullara eğitim-öğretim verdikleri öğrenci sayısı kadar ödeme yapacak.

Ödeme Aralığı Belirlendi

Proje çerçevesinde devlet okullarında okuyan öğrencilerin devlete olan toplam maliyetleri hesaplandı. Buna göre, okul öncesi anaokulunda okuyan öğrencinin yıllık maliyeti 2 bin 297, ilköğretimde okuyan öğrencinin yıllık maliyeti bin 514, lisede okuyan öğrencinin yıllık maliyeti bin 599, meslek lisesinde okuyan öğrencinin yıllık maliyeti 1 bin 131 TL olarak belirlendi.

Yeni modelde devlet öğrencilerin bu maliyetini yüklendiği için özel okullara, okuttukları öğrencilerin maliyeti oranında katkı yapacak. Yapılan çalışmaya göre bu oranlar da öğrenci başına, okul öncesi eğitimde en az bin 300 TL, ilköğretim ve lisede ise bin 500 TL ödeme yapmaya hazırlanıyor.

Her Yıl Yüzde 20 Artış

Teşvik paketiyle birlikte, toplam öğrenci sayısı içindeki payı halen yüzde 3 olan özel okulların, ülke genelinde yaygınlaşması ve devletimiz üzerindeki ağır eğitim yükünü daha fazla alması hedefleniyor. Bu destekle önümüzdeki yıllarda özel okullardaki öğrenci sayısında her yıl için yüzde 20 civarında artış beklenmekte. İlk etapta Türkiye’deki 2 bin 750 olan özel okul sayısının 10 binin üzerine, halen 440 binlerde olan öğrenci sayısının da 2 milyona çıkartılması hedefleniyor.

Uzun vadede özel okula giden öğrenci oranının yüzde 50’lere yükseltilmesi, toplumun geniş bir kesimine çocuğunu özel okulda okutma imkanı sağlama hedefleniyor. Böylece özel okulda eğitim gören öğrenci sayısı 7-8 milyona kadar yükselebilecek.

Özel Öğretim Teşvik Edilecek

5580 sayılı özel öğretim kurumları kanununda değişikliğe gidilmesine yönelik çalışmada sona gelindi. Buna göre, kalkınma planlarında özel sektörün eğitimdeki payı artırılacak. Bütün eğitim kademelerinde özel sektörün payı artırılarak, kamunun üzerindeki yük azaltılacak. Devlet okullarındaki yoğunluğun nispeten azaltılmasının öngörüldüğü değişiklikte, öğrencilerin daha uygun ortamlarda daha iyi eğitim almasının önü açılmış olacak. Özellikle eğitim imkanları elverişli olmayan bölgelere de özel sektör tarafından hizmet götürülmesi sağlanacak.

“Rakamlar Başlangıç İçin İyi”

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, 1300-1500 liranın tahmin edilen bir rakam olduğunu başlangıç olarak iyi örnek niteliği taşıdığını söyledi. Gülan, "Anadolu için miktar fena değil. Oradaki birçok okullar için ciddi bir destek. Ancak büyükşehirlerde bir etkisi olmaz. Ama büyük kentler için aynı şey söz konusu değil. Fiyatlar yüksek olduğu için onları fazla etkilemez.

Nitekim bu rakam büyükşehirlerdeki okulların KDV’si kadar bile değil" değerlendirmesinde bulundu. Uygulamanın daha çok özel okula gitmek isteyen ancak gidemeyen öğrencileri kapsadığını ifade eden Gülan, "Sistemde okul dahil olup olmaması diye şey söz konusu değil. ‘Çocuğumu özel okula göndermek istiyorum’ diyen her veli bu parayı alacak ve okula yine o verecek. Yani para okula değil veliye veriliyor" dedi.

Dünyada Nasıl Uygulanıyor?

Amerika’da uygulanan ‘Charter School’ modeline göre devlet öğrenci başına en az 3 bin dolar ortalamada ise 8-9 bin dolar ücret ödüyor. Ücret uygulaması eyaletlere göre değişiyor. Ortalamanın 8-9 bin dolar olduğu eyaletlerde dışarıdan gelen öğrenciye devletin ödediği ücret ise ortalama 5 bin doları buluyor. Benzer modeller, farklı ülkelerde de uygulanıyor.

Hindistan’da okullar kademelendiriyor. En iyi seviyede olanlar okullarda devlet masraflarının yüzde 80’ini karşılıyor. Kalite düştükçe fiyat da ona göre düşüyor. Fransa’da başarı alanında kendini ispat eden okulda öğretmen maaşlarının tamamını devlet karşılıyor. Bu da eğitim ücretinin yüzde 70-80’ine denk geliyor.