Liselilerin Anketinde Ürkütücü Sonuçlar

Çocuk Eğitimi
Türk Eğitim-Sen’in 780 öğrenciyle yaptığı anketten ürkütücü sonuçlar çıktı. Okullarda kendini güvende hissetmeyen öğrenciler okul çevresinde zararlı madde alışverişinin rutin hale geldiğini beli...
EMOJİLE

Türk Eğitim-Sen’in 780 öğrenciyle yaptığı anketten ürkütücü sonuçlar çıktı. Okullarda kendini güvende hissetmeyen öğrenciler okul çevresinde zararlı madde alışverişinin rutin hale geldiğini belirtiyor. Okul ve çevresinde kavganın eksik olmadığına dikkat çekilen anket sonuçlarına göre güvenliği kameralar sağlıyor. Anket verilerine göre, meslek liseleri ile genel liselerde Anadolu liselerine göre daha sıklıkla olaylar yaşanıyor. Anket sonuçlarına göre Anadolu liselerinde “sataşma, küfürleşme, tehdit şeklinde kavgalar” öne çıkarken, meslek ve genel liselerde “yumruklaşma şeklinde kavgalar” ile “bıçaklı, silahlı kavgalar” daha sıklıkla yaşanıyor.

Türk Eğitim-Sen, “okullarda güvenlik sorunu” konusu ile ilgili anket çalışması yaptı. 10 il ve 63 ilçede ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıfında okuyan 780 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen anket, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Denizli, Elazığ, Kars, Mersin, Ordu ve Yozgat’ta düzenlendi. Ankete katılanların yüzde 55.9’unu erkek, yüzde 44.1’ini kız öğrenciler oluştururken, bu öğrencilerin yüzde 36’sı meslek lisesi, yüzde 32.8’i genel lise, yüzde 31.2’si Anadolu lisesinde eğitim görüyor. Ankete katılanların yüzde 31,3’ü 9. sınıf, yüzde 35’i 10. sınıf, yüzde 33,7’si de 11. sınıf öğrencisi. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 20,4’ü kendisini okulda güvende hissetmiyor, yüzde 33,8’i de kısmen güvende hissediyor. Öğrencilerin yüzde 45,8’i de okulda kendini güvende hissediyor.

-KAVGA YÜZDESİ 82,7-

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 36,4’ü okullarında kavga, itişme veya gürültü gibi durumların yaşandığını belirtirken, yüzde 46,3’ü bu duruma “bazen” tanık olduğuna dikkat çekti. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin sadece yüzde 17,3’ü kavgaya tanık olmadığını belirtti. Okullarda en sık yaşanan olay ise “sataşma, küfürleşme, tehdit.” Bunları yüzde 23,7 “yumruklaşma şeklinde kavgalar”, yüzde 4,7 de “bıçaklı, silahlı kavgalar” izledi.

Ankete katılan öğrencilerden yüzde 42,2’si “fiziki ve sözlü sataşmaya”, yüzde 31,6’sı “kız-erkek arkadaş yüzünden yaşanan kavgalara”, yüzde 20,6’sı “güç kullanmaya eğilimli gruplaşmalara”, yüzde 5,6’sı da “zorla para isteme” olayına tanıklık ettiğini belirtti.

-ÖĞRENCİLERİN GÖZLERİ ÖNÜNDE ZARARLI MADDE SATILIYOR-

Türk Eğitim-Sen’in anketi, öğrencilerin yüzde 36’sı okulda veya okul çevresinde zararlı madde alışverişine tanık olduğunun ortaya koydu. Okulda veya okul çevresinde zararlı madde alışverişine tanık olduğunu ifade edenlerin yüzde 84,6’sı sigara, yüzde 7,5’i uyuşturucu-uyarıcı veya hap, yüzde 5,5’sı alkol, yüzde 2,4’ü de uçucu madde alışverişini gördüğünü belirtti. Öğrencilerin cevaplarına göre, bir çok okulda güvenlik “kameralarla” sağlanıyor. Öğrencilerin yüzde 40,4’ü okullarının kamera sistemi ile yüzde 17,4’ü güvenlik görevlisi korunduğuna dikkat çekerken, güvenliğin nöbetçi öğretmenler ile sağlandığını belirten öğrencilerin oranı yüzde 27,3’ü okulunda hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 8,2’yi buldu.

-LİSE TÜRLERİNDE KAVGANIN ŞEKLİ DEĞİŞİYOR-

Anketin yapıldığı okulda rahatsız edici kavga ve gürültü gibi durumların en çok yaşandığı iller sıralamasında Mersin yüzde 57’iyle birinci, Elazığ yüzde 54,4’le ikinci, İstanbul yüzde 43,4’le üçüncü, Ankara yüzde 31,4’le dördüncü sırayı alırken, İzmir yüzde 13,3’le beşinci sıraya yerleşti. Denizli yüzde 22,4 ve Kars yüzde 30,4’le güvenlik sorunun en az yaşandığı iller oldu. Anket sonuçları, okullarda daha çok sataşma, küfürleşme, tehdit şeklinde kavgalar yaşanırken, Mersin yüzde 14,6’ıyla, İstanbul’da yüzde 9,3’le, Yozgat yüzde 5,2’yle Kars ise yüzde 4,8’le bıçaklı, silahlı kavgaların diğer illere göre belirgin bir şekilde yüksek oranlarda yaşandığını ortaya çıkardı. Okulda kendini güvende hissedenlerin düşük olduğu ortaöğretim kurumlarının bulunduğu iller sıralamasında ise İstanbul yüzde 38,9’la birinci sırada yer aldı. İstanbul’u, yüzde 28,7’ye Kocaeli, yüzde 25,4’le Mersin, yüzde 23,5’le Denizli ve yüzde 23,3’le Yozgat izledi. Güvenilirliği kısmen yüksek ortaöğretim kurumlarının bulunduğu illerin yüzdesi ise şöyle:

“İzmir yüzde 86,7, Kars yüzde 65,2, Ankara yüzde 64,3, Denizli yüzde 45,9, Ordu yüzde 42,6.”

Anket verilerine göre, meslek liseleri ile genel liselerde Anadolu liselerine göre daha sıklıkla olaylar yaşanıyor. Anadolu Liselerinde “sataşma, küfürleşme, tehdit şeklinde kavgalar” öne çıkarken, Meslek ve Genel Liselerde “yumruklaşma şeklinde kavgalar” ile “bıçaklı, silahlı kavgalar” daha sıklıkla yaşandığı ifade edildi. Anket sonuçlarına göre Genel Lise ve Anadolu Liselerinde sigara alışverişi öne çıkarken, Meslek Liselerinde diğer okul türlerine göre oldukça yüksek oranda “uyuşturucu-uyarıcı-hap” gibi zararlı madde alışverişi yaşanıyor.

-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BAŞINI KUMDAN ÇIKARMALI-

Anket sonuçlarını ANKA’ya değerlendiren Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Anket sonuçları okullarda ciddi bir güvenlik sorunu olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretmenler ve idareciler güvenlik konusunda hassas olsa da, okullarda güvenlik sınırlı imkânlarla sağlanmaya çalışılmakta, bu durum okullarda yaşanan olayların önüne geçmeye yeterli olmamaktadır” dedi. Okullarda öğrenciler arasında hiç yaşanmaması gereken fiziki, sözlü saldırıların hatta bıçaklı, silahlı kavgaların olmasının, güç kullanmaya eğilimli öğrenci gruplarının bulunmasının, eğitim kurumlarının içinde bulunduğu durumu ortaya koyduğunu belirten Koncuk, okulda veya okul çevresinde zararlı madde alışverişine tanık olan öğrencilerin oranının yüksekliğine dikkat çekti. Bu durumun endişeleri artırdığını kaydeden Koncuk, “Ailelerin, öğretmen ve okul idarecileriyle bu anlamda işbirliği içinde olması büyük önem taşımaktadır. Okullar ne yazık ki güvenli alanlar olmaktan giderek uzaklaşmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı başını kumdan çıkararak, ilgi alanını okullara kaydırmalı, gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalıdır” diye konuştu.

ANKA