Karne Sendromuna Dikkat!

Çocuk Eğitimi
2011–2012 eğitim ve öğretim döneminin ilk yarısının bitimine çok az bir süre kaldı ve doğal olarak hem anne babaları hem de öğrencileri şimdiden gerilim sardı. Günümüzde birçok aile çocuklarına ...
EMOJİLE

2011–2012 eğitim ve öğretim döneminin ilk yarısının bitimine çok az bir süre kaldı ve doğal olarak hem anne babaları hem de öğrencileri şimdiden gerilim sardı. Günümüzde birçok aile çocuklarına zayıf notlarından dolayı şiddet uyguluyor, onları cezalandırıyor. Karnesinde zayıf olan öğrencilerse bu durum karşısında aslında kimsenin ciddiye almadığı kadar ciddi şekilde karne sendromu yaşıyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu hassas dönemde anne-babaların dikkat etmesi gereken noktalar konusunda bakın bizleri nasıl bilgilendirdi.
Karne sendromu, öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşısında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesi anlamında geliyor. Bu dönemde öğrenci yaşadığı şaşkınlık, korku ve endişe nedeniyle depresif davranışlar sergileyebiliyor, aileden ve okuldan uzaklaşabiliyor. Ailenin zayıf bir karne karşında göstereceği tutumun, öğrencinin tüm eğitim hayatında önemli rol oynadığının altını çizen Dr. Yavuz, “Zayıf bir karnenin sorumluluğu sadece öğrenciye yüklenmemelidir çünkü çocuğun okuldaki başarısı aileden aldığı eğitimle paraleldir” diyor ve bu konunun altını özellikle çiziyor. Yani anne ve babalar olarak eve gelecek olan karnenin aslındaD bizim de karnemiz olduğunu anlamak gerekiyor.

BAŞARISIZLIĞIN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR

Kötü bir karnenin arkasında birçok neden olabileceğini belirten Dr. Yavuz, aile içinde yaşanan sorunlar, çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci ilişkisi, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi sorunların zayıf bir karnenin alt sebepleri olarak incelenebileceğini vurguluyor.

Ayrıca öğrencinin gelişim sürecinde olması da derslerdeki başarıyı düşürürken algılarının başka yönlere kaymasına sebep olabiliyor çünkü bu süreçte kişi kendini tanımaya ve aslında biyolojik olarak benimsemeye çalışıyor. Çevresi ile iletişim halinde olduğu için derslere olan ilgisi de doğal olarak azalmış olabiliyor. Tabii ki ailelerin diğer her dönemde olduğu gibi bu dönemde de daha dikkatli davranmaları gerekiyor.

KARNE DÖNEMİNDE AİLELERİN YAPMASI GEREKENLER

1- Başarısızlığının alt sebeplerini inceleyin, okuldaki rehber öğretmenle ya da bir uzmanla çeşitli metotlar geliştirerek öğrencinin başarı düzeyini artırmaya odaklanın.
2- Çocuğunuzu dinleyin, ona birey olarak davranın ve yaşadığı sorunları küçümsemeyin.
3- Karnesini başka çocukların notları ile kıyaslamayın. Bu durum çocuğu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaşmasına yol açar.
4- Baskıcı davranışlar sergilemeyin. Bu durum çocuğun derslerindeki başarıyı artırmaz, aksine depresyona girmesine sebep olur.
5- Öğrencinin yeteneklerini keşfedin ve onu bu yetenekler doğrultusunda yönlendirin.
6- Çocuğunuzu eleştirirken yapıcı olmaya çalışın fakat kötü olan dersleri için de motive edici aktiviteler geliştirin.
7- Başarısızlığını yüzüne vurmak yerine ona inandığınızı gösterin ve onu başarılı olacağına ikna edin.
8- Başarılı karne getiren öğrenciyi ödüllendirirken abartmayın. Çocuğun büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışmasını sağlayın. Ayrıca hediyelerinizi okul başarısına katkı sağlayacak objelerden seçmeye özen gösterin.

ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞILMALI

Karne döneminde ailelerin yapması gerekenler… “Karne dönemleri pek çok aile için stres kaynağı olabilmekte. Karnenin, bir sonuç gibi görünse de aslında sürecin bir parçası olduğunu baştan kabul etmek lazım. Ailesinin tepkisinden korkan pek çok çocuk notlarını saklayabilmek için değişik yöntemlere başvurabiliyor, bu tarz olaylarla sık sık karşılaşabiliyoruz. Kısaca çocuğunuzun notlarını sizden saklamaması için onlarla açık, iletişime dayalı bir ilişki kurmanız şart. Eğer okul sürecinin başından itibaren çocuğunuzla güven ve saygıya dayalı bir ilişki geliştirirseniz, karne notlarını bir ara değerlendirme olarak görürseniz, ortaya çıkabilecek sorunları birlikte aşabileceğinizi hissettirebilirseniz, karne notlarının hayatın sonu gibi algılanmamasını sağlayabilirsiniz. Bir psikolog olarak düşük karne notlarında tavrınız şu olmalıdır diye düşünüyorum: Şimdi karşımızda bir sorun var ama bu çözümlenebilir, peki çözüm yollarımız neler olabilir? Buna birlikte bakalım. Bir de karne sürecinde özellikle ödül ceza yöntemlerinden kaçınmak gerekli. Sakin, sağduyulu, çözüm odaklı ve pozitif yaklaşın. Lütfen çocuğunuzu ümitsizliğe sevk etmeyin…”

Habertürk