2020 YKS ne zaman yapılacak ? 2020 YKS’de hangi bölümlerde başarı sırası şartı var ?

Eğitim
2020 YKS ne zaman yapılacak? 2020 YKS’de hangi bölümlerde başarı sırası şartı var ? YKS’de yapılan değişiklikler nelerdir? Üniversite tercih işlemlerinde hangi bölümlere sıralama şartı get...
EMOJİLE

2020 YKS ne zaman yapılacak? 2020 YKS’de hangi bölümlerde başarı sırası şartı var ? YKS’de yapılan değişiklikler nelerdir? Üniversite tercih işlemlerinde hangi bölümlere sıralama şartı getirildi? YKS başvuru işlemleri nasıl yapılır? YKS’ye girerken adayların yanında bulunması gereken belgeler nelerdir? Detaylar haberimizde…

YÖK, 2020 yılında gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bazı değişikliklere gitti. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek üniversite sınavına ilişkin yapılan değişiklikler bu yıl Yükseköğretim Dijital Dönüşüm Projesi ile hayata geçirilecek.

2020 YKS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK ?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 1. Oturum (TYT)

Başvuru: 6 Şubat – 3 Mart 2020
Geç Başvuru: 18-19 Mart 2020
Sınav: 20 Haziran 2020
Sonuç: 23 Temmuz 2020

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2. Oturum (AYT)

Başvuru: 6 Şubat – 3 Mart 2020
Geç Başvuru: 18-19 Mart 2020
Sınav: 21 Haziran 2020
Sonuç: 23 Temmuz 2020

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 3. Oturum (YDT)

Başvuru: 6 Şubat – 3 Mart 2020
Geç Başvuru: 18-19 Mart 2020
Sınav: 21 Haziran 2020
Sonuç: 23 Temmuz 2020

2020 YKS İÇİN YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi ilk kez hayata geçirilerek 16 pilot üniversitedeki 3 bin öğretim üyesi ve yaklaşık 36 bin öğrenciye dijital dönüşüm eğitimi verildi. Söz konusu eğitimler sırasında, üniversiteye girişte puan sınırlaması getirilen bölümlere ilişkin detaylara yer verildi.

YÖK’ten konu ile ilgili yapılan açıklamada, Yeni YÖK olarak sisteme başarı sıralaması şartı getirildiği ifade edildi.

2020 YKS’DE HANGİ BÖLÜMLER İÇİN BAŞARI SIRASI ŞARTI VAR ?

TIP İÇİN EN DÜŞÜK 50 BİN

Adayların Tıp Fakültelerine tercih yapabilmeleri için ilk 50 bin kişi arasına girmeleri gerekiyor.2020 YKS’de ilk 50 bin kişi arasına giremeyen adaylar tıp fakülteleri için tercihte bulunamayacak.

HUKUK İÇİN EN DÜŞÜK 125 BİN

Hukuk Fakültelerine girişte sıralama sınırı olacak.2020 YKS’de ilk 125 bin kişi arasına giremeyen adaylar Hukuk Fakülteleri için tercih yapamayacak.

DİŞ HEKİMLİĞİ İÇİN EN DÜŞÜK 80 BİN

Diş Hekimliği bölümlerine girişte de sınır getirildi.2020 YKS’de ilk 80 bin kişi arasına giremeyen adaylar diş hekimliği için tercihte bulunamayacak.

TÜM ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARI İÇİN EN DÜŞÜK 300 BİN

YÖK, tüm öğretmenlik (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık-PDR Dahil) programlarına başarı sıralaması şartı getirdi.Adayların öğretmenlik programlarına tercih yapabilmeleri için ilk 300 kişi arasına girmeleri gerekiyor.2020 YKS’de ilk 300 bin kişi arasına giremeyen adaylar öğretmenlik programları için tercihte bulunamayacak.

ECZACILIK İÇİN EN DÜŞÜK 100 BİN

Eczacılık fakülteleri için de sıralama sınırı geldi. 2020 YKS’de ilk 100 bin kişi arasına giremeyen adaylar, Eczacılık Fakülteleri için tercihte bulunamayacak.

MİMARLIK PROGRAMLARI İÇİN EN DÜŞÜK 250 BİN

Mimarlık programlarına yerleştirmede en az 250 bin sınırı getirildi.2020 YKS’de ilk 250 bin kişi arasında giremeyenler Mimarlık programları için tercihte bulunamayacak.

MÜHENDİSLİK PROGRAMLARI İÇİN EN DÜŞÜK 300 BİN

Mühendislik programlarına yerleştirmede (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dâhil) bu yıl 300 bin barajı uygulanacak.2020 YKS’de ilk 300 bin kişi arasına giremeyen adaylar mühendislik programları için tercihte bulunamayacak.

YKS KILAVUZUNDA YER ALAN O İBARE KALDIRILDI

Türkiye’yi üniversite eğitiminde cazibe haline getirmek için yapılan çalışmalardan bir diğeri de, devlet ile özel üniversitelerinin yurt dışından kabul edeceği öğrenci sayısı oldu. YKS kılavuzunda konu ile iglili yer alan “Programların kontenjanlarının en fazla yüzde 50’sine kadar yurt dışından öğrenci kabul etme” ibaresi kaldırıldı. Artık kontenjanlar üniversitelerin talepleri doğrultusunda YÖK tarafından belirlenecek.

Mühendislik lisans programlarıyla tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlıkla ilişkili diğer programlarda öğrenci alabilmek ve eğitimi sürdürebilmek için gerekli asgari koşullar güncellendi ve kalite çıtası yükseltildi.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVINA (YKS) KİMLER BAŞVURABİLİR?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

YKS BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden başvuru yapabilirler.

YDT HANGİ DİLLERDE YAPILACAK?

Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

SINAVA GİRERKEN ADAYLARIN YANINDA BULUNMASI GEREKEN BELGELER NELERDİR?

Adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur:

1) İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi

2) Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı

(Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında;

* Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar,

* Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı,

* T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan fotoğraflı, imzalı ve mühürlü “Geçici Kimlik Belgesi” geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.)