Suriye’nin tarihi Londra’da satılıyor

Ülkeler
Irak işgalinden sonra yaşanan “tarih yağması”nın bir benzeri Suriye’de yaşanıyor. Suriye’den de yağlamanan tarihi eserler dünyanın en büyük antika pazarı olarak bilinen Londra&...
EMOJİLE

Irak işgalinden sonra yaşanan “tarih yağması”nın bir benzeri Suriye’de yaşanıyor. Suriye’den de yağlamanan tarihi eserler dünyanın en büyük antika pazarı olarak bilinen Londra’da açık açık satılıyor.

UCL Arkeoloji Enstitüsü’nden Mark Altawee, Londra’daki antikacılarda gördüğü tarihi eserlerin Suriye ve Irak’tan geldiğini söyledi.

Tımetürk’ün haberine göre antikacı dükkanlarında satılan eserler arasında ilk cam eserler, küçük heykeller, kemik kakma parçalar ve M.Ö. ikinci ve dördüncü asra kadar eski olan kıymetli eşyalar bulunuyor.

Atlawee, Londra’da aleni bir şekilde satıldığını gördüğümüz bu eserlerin “durumun vahametini gösterdiğini, bizim sadece buzdağının görünen kısmını gördüğümüzü” ifadelerini kullandı.

UNESCO’ya göre ise, Irak ve Suriye’deki yağmalamalar “endüstriyel ölçekte”.

Suriye'nin

Ancak, Ohio’da Shawnee Eyalet Üniversitesi’ndeki Suriyeli arkeolog Amr El Azm’a  göre, IŞİD bölgede geniş alanları ele geçirdiğinde bölgede zaten mevcut olan kaçak kazı pratiğini de uhdesine aldı.

Yağmalanan antikaların ticareti yeni değil. 1990’ların ortalarında ses getiren baskın ve yargılamaların bir sonucu olarak, soruşturmacılar bu tür nesnelerle ilgili geleneksel ticaret rotasını belgeledi. Yakın doğudaki nesneler, ilk olarak Türkiye ya da Lübnan’a geliyor, daha sonra da oralardan İsviçre, Almanya ve daha az yaygın olarak da İtalya’ya götürülüyor.