Suriye’de İnsani Durum Kötüleşiyor

Ülkeler
İnsan hakları eylemcisi Abdullah Abazid, kentte durumun kötüleştiğini, doktor, ilaç ya da çocuklar için süt bulunmadığını, elektriğin halen kesik olduğunu ve sularının kalmadığını söyledi. Kentteki ol...
EMOJİLE

İnsan hakları eylemcisi Abdullah Abazid, kentte durumun kötüleştiğini, doktor, ilaç ya da çocuklar için süt bulunmadığını, elektriğin halen kesik olduğunu ve sularının kalmadığını söyledi.

Kentteki olaylarda 42 kişinin öldüğünü anlatan Abazid, güvenlik güçlerinin mezarlığa giden herkesin üzerine ateş açması nedeniyle ailelerin cenazeleri gömemediğini öne sürdü.

Abazid, bazı askerlerin göstericilerin safına geçtiğini de iddia etti.

Öte yandan yüzlerce Suriyelinin komşu Lübnan’a yaya olarak kaçtığı bildiriliyor.

Bölgedeki AFP muhabiri, batı sınırındaki Tall Kalak kentinde patlak veren olaylar nedeniyle yüzlerce Suriyelinin, Lübnan’ın kuzeyine kaçtığını belirtti. Akrabalarının yanlarına sığınmak üzere dün ve bugün yaklaşık 700 kişinin sınırı geçtiği ifade edildi.

LÜBNAN ORDUSU, SURİYE SINIRINDA GÜVENLİK TEDBİRLERİNİ ARTIRDI

Lübnan ordusunun, silah kaçakçılığını önlemek ve sınır güvenliğini sağlamak amacıyla kuzeydeki Suriye sınırında güvenlik tedbirlerini artırdığı belirtildi.

Ennahar gazetesinde yer alan habere göre güvenlik güçleri, Suriye sınırını oluşturan Nahr El Kebir Nehri civarına dün geceden itibaren yığınak yapmaya başladı. Görgü tanıklarına dayandırılan haberde, Bekaa Vadisi’nde bulunan Arida sınır kapısından bölgenin kuzeyine kadar olan yerleşim yerleri ve sınır boyunca tedbirlerin artırıldığı kaydedildi.

Bölgedeki askeri üslerden ayrılan zırhlı personel taşıyıcıların da sınır bölgelerine hareket ettiği ve Suriye sınırı boyunca devriye gezildiği belirtiliyor.

Suriye hükümeti, ülkede meydana gelen demokrasi yanlısı ve hükümet karşıtı gösterilere katılanların Lübnan’daki çeşitli gruplar tarafından silahla desteklendiğini iddia etmişti. Lübnan hükümeti ise bu konuda gereken bütün tedbirleri aldıklarını ve iddialar yönünde bir hareket görmediklerini açıklamıştı.

SURİYE İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ: "GÖSTERİLERDE EN AZ 500 SİVİL ÖLDÜ"

Suriye’deki bir insan hakları örgütü, güvenlik güçlerinin yönetim karşıtı protestoculara müdahalesinde en az 500 sivilin öldüğünü bildirdi.

Cezaevinde bulunan insan hakları savunucusu Muhanned El Hasani’nin kurduğu Seveysiye örgütünden yapılan açıklamada, 6 haftadır süren gösterilerde binlerce kişinin gözaltına alındığı, onlarcasının da kayıp olduğu belirtildi.

Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad’a karşı gösteriler yapan protestocular, yolsuzluklara son verilmesini ve siyasi özgürlükler istiyor.

İKT GENEL SEKRETERİ İHSANOĞLU: "KAYGI İLE İZLİYORUM"

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile bu ülkedeki olayların ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptı.

İhsanoğlu, İKT olarak Suriye’nin bazı şehirlerindeki şiddet olaylarının derin kaygı ile izlendiğini ifade ederek, hayatını kaybeden ve yaralananlarla ilgili üzüntüsünü dile getirdi.

Genel Sekreter ayrıca, İKT’nin, sağduyulu hareket edilmesi ve şiddetten kaçınılması yönündeki kararlı duruşunu vurgulayarak, Suriye hükümetinin açıkladığı reformların, yapıcı diyalog ve işbirliği içinde bir an önce hayata geçirilmesinin ülkenin daha fazla tehlike ve şiddetten korunması bakımından önem taşıdığını ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ise ülkesinde güvenlik, istikrar ve kalkınmanın sağlanması için reformların devamı ve bunun uygulanması yönünde makamların kararlılığını vurguladı. Muallim ayrıca, ulusal diyalog sürecinin Suriye’nin çıkarlarını gözeten ilgili tüm taraflarla temas halinde sürdüğünü kaydetti.

Genel Sekreter İhsanoğlu, birkaç gün önce Suriye’nin İKT nezdindeki Daimi Temsilcisini makamına çağırarak, Şam yönetiminin olağanüstü hal uygulamasının sona erdirilmesi yönündeki kararını memnuniyetle karşılandığını belirtmiş ve şiddetten kaçınılması, sorunların diyalog yoluyla çözülmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

RUSYA, SURİYE’DEN GÖSTERİCİLERİ ÖLDÜRENLERİN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Rusya, Suriye’den hükümet karşıtı gösterilerde aşırı güç kullanarak çok sayıda kişinin ölmesine neden olanların bulunup cezalandırmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Sazanov Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, "Şam’ın, insanların ölümüne yol açan tüm olaylarla ilgili etkili ve şeffaf bir soruşturma yürüteceğine, sorumluları adalet önüne çıkaracağına güveniyoruz" dedi.

Sazanov, barışçıl gösterilere karşı şiddet kullanımının kabul edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Rusya, Çin ve Lübnan’ın karşı çıkması yüzünden, AB’nin Suriye’nin kınanmasını istediği açıklama BM Güvenlik Konseyi’nden çıkmamıştı.

EL CEZİRE, SURİYE’DEKİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

Merkezi Katar’da bulunan ve uydudan yayın yapan El Cezire televizyonu, Suriye’deki faaliyetlerini askıya aldığını bildirdi.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi de El Cezire’nin, kendilerine, kanallarına yönelik Şam yönetiminin yaptığı kısıtlamalar ve çalışanlarına karşı düzenlenen saldırılar üzerine bu adımı attığını haber verdiğini kaydetti.

El Cezire’nin bir sözcüsü, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Arapça servislerinin Suriye’deki faaliyetlerini askıya aldıklarını söyledi.

Merkezi ABD’de bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi’nin açıklamasına göre, El Cezire, Şam yönetiminin kanalın Suriyeli çalışanlarına görevlerinden istifa etmeleri için baskı yaptığını, muhabirlerinin, gösterilerin merkezi Dera kentine girmesine izin verilmediğini bildirdi.

Açıklamada, Suriyeli yetkililerin EL Cezire’nin Suriye’deki çalışanlarına "kanalın Doha’daki merkeziyle iletişim kurmamaları, telefonla bile olsa bu ülkedeki bürolarından haber vermek üzere canlı yayına çıkmamalarını" söylediği kaydedildi.

El Cezire’nin Şam bürosuna son üç gündür kimliği belirlenemeyen kişilerce saldırı düzenlendiği, yumurta ve taş atıldığı anlatılan açıklamada, sivil giyimli kişilerce büro çalışanlarını sindirme girişimlerinde bulunulduğu belirtildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı koordinatörü Muhammed Abdüldayem, "Suriye, gazetecileri bezdirerek, kovarak ve gözaltına alarak ülkeyi saran halk ayaklanmasını dünyanın görmesini engelleyebileceğini düşünüyor. Bu strateji Mısır, Tunus ve Yemen’de başarısızlığa uğradı" diyerek, Şam yönetimine gazetecilerin özgürce çalışmalarına izin vermesi çağrısında bulundu.

Arapça yayın yapan önde gelen yayın kanalı El Cezire, Tunus ve Mısır’da onlarca yıllık yönetimlerin devrilmesine yol açan halk ayaklanmalarının duyurulmasında önemli rol oynamıştı.

AA