Suriye Savaşa mı Hazırlanıyor?

Ülkeler
Türkiye ile Suriye arasındaki ipler kopmak üzere. Son olarak Güney Kore’deki Nükleer Güvenlik Zirvesi toplantısı için Seul’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şam’daki büyükelç...
EMOJİLE

Türkiye ile Suriye arasındaki ipler kopmak üzere. Son olarak Güney Kore’deki Nükleer Güvenlik Zirvesi toplantısı için Seul’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şam’daki büyükelçiliğimizin dün itibariyle kapatıldığını duyurmuştu. Beşar Esed yönetimi de Suriye’deki büyükelçiliğin kapatılması hareketine karşı hamlede bulunmakta gecikmedi.
 
ESED SINIRLARA KİLİT VURDU
 
Suriye hükümeti, Türkiye, Ürdün ve Lübnan gümrüklerinden 42 yaşın altındaki kişilerin geçişini askeri birliklerin iznine Bağlama kararı aldı. 42 yaş sınırı konulması kamuoyunda bir çok soru işaretinin oluşmasına sebep olurken Suriye ordusunun ise 42 yaşın altındaki kişilere geçiş izni vermesinin imkansıza yakın derecede zor olduğu belirtiliyor.
 
SEFERBERLİK HAZIRLIĞI MI?
 
Suriye cephesinden gelen bu bilgiler Beşşar Esed’in askeri seferberlik ilan etmek için hazırlık yaptığına işaret ettiği yorumlarının yapılmasına neden oldu.
 
Bu gelişme üzerine Türkiye ve Suriye tarafından mal taşıyan tırların da gümrüklerden geri döndüğü haberleri geliyor.
 
ODALAR İDDİAYI DOĞRULADI
 
Sınır geçişlerine getirilen sınırlama bilgisi, sınır kapılarının bulunduğu bölgelerin ticaret ve sanayi odakları tarafından doğrulanıyor.
 
Dışişleri Bakanlığı ise konu ile ilgli henüz resmi bir açıklama yapmadı.

ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ TAMAMAEN BOŞALTILDI

Ankara, Suriye’de devam eden katliama tepki olarak Şam Büyükelçiliği’ni tamamen boşalttı.
 
Tahliye, güvenlik sebebiyle gizli bir operasyonla gerçekleşti. Büyükelçilik heyeti önce karayoluyla Beyrut’a; oradan da denizyoluyla dün akşam saatlerinde Türkiye’ye doğru çıktı. Özel kuvvetlerin eşlik ettiği Türk heyeti, iki parti halinde Şam’ı terk etti. İlk grup cumartesi günü, diğeri ise pazar günü Suriye’den ayrıldı. Büyükelçi Ömer Önhon, sefaretten ayrılan son kişi oldu. Suriyeli yerel personel, büyükelçilik binasına "göz kulak olmaya" devam edecek.
 
Bir süredir elçiyi çağırmayı planlayan Ankara, Şam Büyükelçiliği’ne birkaç hafta önce "hazırlanın" talimatı yolladı. Büyükelçilik de her türlü ihtimali hesaplayarak hazırlıklara başladı. Ardından MGK toplantısı için Ankara’ya gelen Büyükelçi Önhon ile istişareler yapıldı.
 
Ömer Önhon, daha önce defalarca karayoluyla Türkiye’ye gidip gelmişti. Ancak Türkiye sınırına kadar birçok yerde çatışmalar yaşandığı, yollarda güvenlik riski bulunduğu ve kalabalık Türkiye heyetinin uzun süre Suriye topraklarında seyahat edecek olması riskli bulundu.
 
Ülkeyi terk etmek için en yakın ve güvenli güzergâh olarak rota Lübnan’a çevrildi. Yine güvenlik önlemi olarak heyet ikiye ayrıldı. İlk grup 24 Mart; diğeri ise 25 Mart’ta Şam’dan ayrıldı. Beyrut’ta buluşan heyet ve beraberindeki malzemeler, dün öğleden sonra Türkiye’den gönderilen gemiye yüklendi. Gemi akşam saatlerinde yola çıktı. İki heyet de Suriye’den ayrıldıktan sonra Başbakan Tayyip Erdoğan beraberindeki gazetecilere bilgi verdi. Halep Başkonsolosluğu ise çalışmaya devam edecek.

Haberler.com