Renkli cam mısırı görenleri hayrete düşürüyor

Ülkeler
Renkli cam mısırının hikayesi Oklahoma’da yaşayan Carl Barnes isimli bir çiftçi ile başlıyor. Şimdi 80 yaşlarında olan Carl yarı kızılderili. Tam tarihi bilinmese de kendisi gençlik yıllarında b...
EMOJİLE

Renkli cam mısırının hikayesi Oklahoma’da yaşayan Carl Barnes isimli bir çiftçi ile başlıyor. Şimdi 80 yaşlarında olan Carl yarı kızılderili. Tam tarihi bilinmese de kendisi gençlik yıllarında bu mısır türünü atalarının tarihsel mirasıyla bir bağlantı kurabilmek adına yetiştirmeye başlamış.

GÖKKUŞAĞI KADAR RENKLİLER

Carl 1800 yıllarında Kızılderili halkın yerleştiği Oklahoma topraklarında yetiştirdiği türü elde etmeye çalışmış. Başarmış da. Bu yeni türle tanışan Carl’ın eşi dostu arkadaşı da durmamış tabi, almış tohumları ve ülkenin farklı yerlerine bir şekilde dağıtmışlar. Carl özellikle renkli mısır koçanlarını seçip ayıklamaya ve onları tekrar ekmeye başlamış. Bir zaman sonra gökkuşağı kadar renkli mısırlar elde etmiş.

RENKLERİ HER YIL DAHA DA CANLANDI

1994 yılında bir başka çiftçi Greg Schoen Carl ile tanışmış ve bu renkli mısır tohumlarına takılmış kalmış. Farklı farklı birçok tohum örneğini Carl’dan alan Greg New Mexico’da 1999 yılında az miktarda renkli mısır yetiştirmeye başlamış. 2005 yılında işi biraz daha büyüten Greg Santa Fe yakınlarında renkli mısır tarlaları kurarak sarı tatlı mısırın yanında üretime başlamış. Renkli mısır ile geleneksel alışılagelen sarı mısır türü birbirine karışmış ve her yıl mısır daha canlı renkler ve dokular elde etmeye başlamış. 2009 yılında Greg çeşitli türleri Arizona’da bir tohum şirketi olan Seed Trust’a ulaştırmış.

Seed Trust ve birkaç farklı noktadan tohumları temin edilebilen renkli cam mısırı sıfır derecenin altındaki havalara dayanamıyor. Sıcak ve güneşin yüzünü göstermekten çekinmediği herhangi bir yerde de yetişiyor, nazlanmıyor. Tohumları genellikle ilkbaharda son don olayları yaşandıktan hemen sonra ekiliyor.

PEKİ TADI NASIL?

Tanıdığımız bildiğimiz tatlı sarı süt mısırın aksine koçandan direkt yenilebilir bir mısırdeğil bu öncelikle. Çakmak taşı mısırı olarak da bilinen bu mısırın tanelerinin dış yüzeyi oldukça sert. Diğer mısırlar gibi patlatabilirsiniz ama renkli renkli patlamış mısırlar beklemeyin, her zamanki gibi beyaz patlaklar elde edeceksiniz.

Günümüzde renkli cam mısırları şık görüntüsünden dolayı süs bahçelerinde dekoratif amaçla ekiliyor.-Sabah