Nekbe (felaket günü) nedir?

Ülkeler
Türkçe karşılığı “felaket” olan Nekbe, Arap dilinde “Yevmü-n-Nekbet”  –felaket günü- olarak geçiyor. İsrail’in bağımsızlığını ilan edip 15 Mayıs 1948...
EMOJİLE

Türkçe karşılığı “felaket” olan Nekbe, Arap dilinde “Yevmü-n-Nekbet”  –felaket günü- olarak geçiyor. İsrail’in bağımsızlığını ilan edip 15 Mayıs 1948’de Filistin topraklarını işgal etmesine verilen addır.

İsrail’in bağımsızlık ilanından sonra beş Arap ülkesi İsrail’e karşı askeri operasyona başlamıştır. Bu olay 1948 Arap-İsrail savaşının da başlamasına neden olmuştur. İsrail Savunma Kuvvetleri, Mısır, Suriye, Ürdün,Lübnan ve Irak kuvvetlerine karşı başarı kazanmış işgalin sonunda yüzlerce filistin köyü haritadan silinmiş yüzbinlerce filistinli mülteci durumuna gelmiştir, savaş bittikten sonra Filistinli mültecilerin geri dönmesine de izin vermeyen İsrail devleti, Filistinlilerin evlerine, tapularına el koymuştur. Savaşın ardından İsrail, savaş sırasında topraklarını terk ederek kaçmak zorunda kalan Filistinli mültecilerin, çok büyük çoğunluğunun geri dönüşüne izin vermemiştir.  Toplam 700 000′ e yakın Filistinli topraklarından olmuştur.

Nekbe günü, 1948 yılından itibaren ölen ya da öldürülen Filistinlileri anmak, yaşanan sürgünün ya da göçlerin sonucunda kaybedilen toprakların, malların, mülklerin ve hakların yasını tutmak için her yıl 15 Mayıs tarihinde Filistinliler tarafından anma günü olarak geçirilir ve  Filistin devletinin de resmi tatil günlerinden biridir.

Siyonist ideolojiye sahip İsrail’in işgalinin ardından tam 67 yıl geçti, bugün 6,5 milyon Filistinli halen mülteci olarak komşu ülkelerde kalmaktadır. İsrail devleti hiçbir şekilde bu sorunu çözmek istememekte ve işgaline devam etmektedir.