Mursi ‘cumhurbaşkanı hala benim’

Ülkeler
Mursi’nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler Hareketi’nin 14 üst düzey yetkilisi bugün ilk kez hâkim karşısındaydı. Mahkeme, geçen yıl Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yaşanan ...
EMOJİLE

Mursi’nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler Hareketi’nin 14 üst düzey yetkilisi bugün ilk kez hâkim karşısındaydı.

Mahkeme, geçen yıl Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yaşanan çatışmalarda protestocuların öldürülmesini azmettirmekle suçlanan Mursi’nin duruşmasını 8 Ocak’a ertelendi.

Mursi mahkeme salonuna girerken mavi takım elbisesini çıkarıp, tutuklulara verilen beyaz üniformayı giymeyi reddetti.

Güvenlik yetkilileri Mursi’nin bugünkü oturum ardından rutin sağlık kontrolü için hapishane hastanesine götürüldüğünü kaydetti.

Kontrolden çıkacak rapora göre Mursi’nin hücresine geri mi götürüleceği yoksa hastanede mi kalacağı kararlaştırılacak.

3 Temmuz’da devrilen Mursi o tarihten beri gizli bir yerde tutuluyor.

Mahkemeyi protesto

Mahkeme salonu dışında ve Kahire’nin farklı kesimlerinde mahkemeyi protesto gösterileri yapıldı.

Mahkeme salonunda da bir kafes için bekletilen sanıklar “Yasadışı, yasadışı” sloganları attı.

Salondan bildiren muhabirler, adı sorulan Mursi’nin “Ben Dr. Muhammed Mursi, Cumhuriyet’in başkanıyım. Ben Mısır’ın meşru cumhurbaşkanıyım. Bu mahkeme tarafından yargılanmayı reddediyorum” dediğini aktardı.

Mursi’nin sözlerinden sonra hâkim mahkemeye kısa bir süre ara verdikten sonra duruşmayı Ocak’a ertelediğini açıkladı.

‘Sanıklara işkence yapıldı’

Duruşma öncesi BBC’ye konuşan Müslüman Kardeşler’in üst düzey yöneticilerinden İssam el Eriyan sanıklardan birinin kötü muameleye maruz kaldığını, suyla işkence yaptıklarını ve yere yığılana kadar dövüldüğünü söyledi.

Mursi’nin yanısıra Müslüman Kardeşler’den yargılanan kilit isimler arasında İssam el Eriyan, Muhammed el Biltaci ve Ahmed Abdül Aati de var.

Mısır’da demokratik yollarla işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi, 13 ay sonra protestoların ardından askeri darbeyle devrilmişti.

Darbeden sonra Mursi yanlılarının başkent Kahire’de kurduğu protesto kampları askerler tarafından kanlı bir baskınla dağıtılmış, yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Sonrasında geçici yönetim Mursi’nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketini yasaklamış, İslamcı örgütün üst düzey yetkililerini gözaltına almıştı.

Taraftarları Mursi’ye yönelik suçlamaların siyasi olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları da güvenlik güçlerini keyfi davranmakla suçluyor.

Eski Cumhurbaşkanı Mursi, 2012 yılının Aralık ayında 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalarda “öldürmeye ve şiddete teşvik” suçlamasından yargılanıyor.

Dava ‘egemen güçlerin sınavı’

Mursi’nin üst düzey danışmanlarından Wael Haddara BBC’ye yaptığı açıklamada, duruşmayı yürüten isimlerin ordu tarafından tayin edilmesi nedeniyle yargı süreci için “maskaralık” ifadesini kullandı.

Haddara, “Ordu neyden korkuyor? Neden konuşmasına izin vermiyorlar? Tutukluların bile hakları vardır” diye sitem etti.

BBC’nin Kahire’den bildiren muhabiri Kevin Connolly, dava sürecinin Mısır’ın iki egemen gücü arasında bir yargı süreci olacağını söylüyor.

Connolly, bir yandan ordunun sokaklarda düzen sağlama becerisinin, diğer yandan da İslamcı hareket Müslüman Kardeşler’in ezici baskı altındaki direncinin sınandığını ifade ediyor.

Cumartesi günü Mısır’da yayımlanan El Vatan gazetesi, Mursi’nin gözaltındayken çekildiğini söylediği görüntülerine yer verdi.

Bu kayıtta eşofmanlarıyla bir koltukta oturan Mursi rahat bir görüntü çiziyor.

Mursi’nin duruşmasından bir gün önce Mısır’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ‘tıklayındemokrasi ve istikrar çağrısı’ yapmış, şiddetin sona ermesi uyarısında bulunmuştu.
BBC Türkçe