Mladiç Karaciç’e kefil olamadı

Ülkeler
Srebrenitsa’da katledilen 8 bin erkek Bosnalı’dan cesetleri bulunabilenler Potocari Mezarlığı’na defnedildi. Bosna Savaşı’nın baş savaş suçu sorumluları olan Eski Devlet Başkanı Rado...
EMOJİLE

Srebrenitsa’da katledilen 8 bin erkek Bosnalı’dan cesetleri bulunabilenler Potocari Mezarlığı’na defnedildi.

Bosna Savaşı’nın baş savaş suçu sorumluları olan Eski Devlet Başkanı Radovan Karaciç ile Sırp General Ratko Mladiç, savaştan beri ilk kez birlikte hakim karşısına çıktı. Aljazeera.com.tr’de yer alan habere göre Mladiç komutanlığı döneminde Sırp Devlet Başkanı olan Karaciç’in tanıklık çağrısını reddetti.

Mladiç, Lahey’deki eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi’nde çıktığı duruşmada “Sağlık sorunlarım yüzünden tanıklık yapmak istemiyorum. Hem bunu yaparsam kendi davamı da etkilemiş olurum” dedi. “Haklarını kullanarak” tanıklık etmeyi reddettiğini söyleyen Sırp general, “Ben ne kendimi, ne Karaciç’i savunuyorum. Bizler halkımızı savunuyoruz”

Mahkemeye de hakaretler yağdıran Sırp komutan,  “Bu, Sırp olduğumuz, kendi halkımızı savunduğumuz için bizi yargılayan şeytani bir mahkemedir” diye bağırdı. 

Mladiç, güvenlik nezaretinde duruşma salonundan çıkarılırken de hakaretlerini sürdürdü. Tam yanından geçerken Karaciç’e dönüp, “Radovan, teşekkür ederim. Üzgünüm, bu aptallar benim konuşmama izin vermiyor. Bunlar NATO’yu savunuyor” dedi.

Mladiç’in avukatı Branko Lukiç ise mahkeme başlamadan önce müvekkilinin ‘hatırlama fonksiyonunda’ sorun yaşadığını, gerçeği kurgudan ayırmada zorlandığını söyledi. 

Mladiç ve Karaciç, Saraybosna kuşatması ve Srebrenitsa katliamının başsorumlusu olarak yargılanıyorlar. 

Karaciç’in avukatı Peter Robinson da Mladiç’i neden tanık olarak çağırdıklarını gerekçelendirirken, “Karaciç savaştan gerçekte nelerin yaşandığını bilen tek insanın Mladiç olduğunu düşünüyor ve onun tanıklık yapması gerekiyor, sadece kendisi için değil, Sırp Cumhuriyeti’nin de varlığını sürdürebilmesi için konuşmasını istiyor” dedi. 

Mladiç’in tanıklığı reddetmesiyle, savaş suçlarının baş sorumluları arasında o dönemde nasıl bir ilişki olduğuna dair sorular da şimdilik yanıtsız kalmış oldu. 

Bosna Savaşı sırasında savaş suçu, soykırım ve insanlığa karşı suç dahil 11 ayrı suçtan Lahey’deki Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkmesi’nde yargılanan Karaciç, geçen hafta bu suçlarda kendi payının olmadığı iddiasını kanıtlamak için Sırp General Ratko Mladiç’i tanıklık etmeye çağırmıştı.

Srebrenitsalı Kadınlar’dan tepki

Srebrenitsa’da eşlerini, kardeşlerini ve erkek çocuklarını kaybeden kadınlar ise Mladiç’in konuşmamasına tepki gösterdi. Al Jazeera’ya konuşan Srebrenitsalı kadınlar Derneği’nden Fatima Muyiç, “Hiç bir zaman iyi olmayacağız, kendimizi iyi hissetmeyeceğiz. O çocuklarımızı öldürdü. Bizi de öldürdü, her anneyi öldürdü, sadece toprağa gömülmediğimiz kaldı” dedi. Dernekten Reyha Avdiç ise Potaçari’de tüm yakınlarının öldürüldüğünü anlatarak, “Kendi gözlerimle onu halkın arasında gezinirken gördüm.. Şimdi neden konuşmuyor; ‘Evet, oradaydım, bunları yaptım’ neden demiyor. Böyle toplumlarda, böyle bir ülkede babasız büyüyen çocuklarımıza acıyorum, durumları zor” diye konuştu. 

Srebrenitsa’yı bana haber verdiniz mi?

Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi’nin ‘Tarihin en karanlık sayfalarının mimarı’ olarak tanımladığı Karaciç, Mladiç’e altı soru yönelteceğini açıklamıştı.

Mladiç tanık ifadesi vermeyi kabul etseydi Karaciç kendisine altı soru soracaktı. Bu sorular arasında en dikkat çekici olanı Srebrenitsa Katliamı’ya ilgili olandı. Karaciç,  Srebrenitsa’da 8 bin Boşnak erkeği katleden Mladiç’e  “Srebrenitsa’daki esirleri infaz edeceğinizi dair bana haber verdiniz mi?” sorusunu yöneletecekti. Karaciç 43 ay süren Saraybosna kuşatmasına kendisinin ‘razı olmadığını’ iddia edip, mladiç’e “Saraybosna’nın bombardıman ve keskin nişancı ateşiyle terörize edilmesi gerektiği konusunda aramızda bir anlaşma oldu mu?” sorusunu soracaktı. 

Eski Sırp lider Radovan Karaciç, Saraybosna kuşatması ve Srebrenitsa katliamını planlama suçlarından yargılanıyor. 

Karaciç’in yargılandığı 11 suç arasında Saraybosna kuşatmasının planlanması ve 1995 Temmuz’unda 284 BM Barışgücü askerini canlı kalkan olarak kullanılması var.

Karaciç, 13 yıl kaçtıktan sonra sakallı bir şifacı doktor kılığından yakalanmıştı. Mahkemedeki ifadesinde birlikte çalıştığı General mladiç için “taktik konularda benden daha iyidir ve kendisini fazla riske atmaz. Benim davamın önemli bir bölümünü geride bıraktık. Yakalansa bile Mladiç’in davası benimkilyle birleştirilemez” demişti.

Mladiç ise İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da işlenmiş en büyük mezalim olarak görülen Srebrenitsa katliamının baş sorumlusu olarak yagılanıyor. Sırp komutan,  Avrupa Birliği’nin üyelik bekleyen Sırbistan’a baskıları sayesinde yakalandı.