Irak’ta 1 milyon insan evilerini terk etti

Ülkeler
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Irak’taki çatışmalardan kaçarak evlerini terk eden insanların sayısının bir milyonu geçtiğini bildirdi. IOM Sözcüsü Chris Lom, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi...
EMOJİLE

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Irak’taki çatışmalardan kaçarak evlerini terk eden insanların sayısının bir milyonu geçtiğini bildirdi.

IOM Sözcüsü Chris Lom, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde yapılan basın toplantısında, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün öncülüğündeki silahlı grupların Musul’un Sincar ilçesine düzenlediği saldırının ardından, yerinden olan insanların sayısının arttığını söyledi.

Irak’ta yerinden edilen insan sayısının, IŞİD’in ilerleyişinin başladığı Ocak 2014’ten bugüne kadar en yüksek rakama ulaştığına dikkati çeken Lom, “Ülke içinde yerinden olan insan sayısı bir milyonu aştı” dedi.

IOM verilerine göre, Ocak 2014’ten bugüne kadar, ülkedeki bin 381 yerleşim yerinden ayrılan aile sayısının 176 bin 150, toplam insan sayısının ise 1,056,900 olduğunu bildiren Lom, bu insanların yüzde 54’ünün Haziran 2014’ten itibaren evlerini terk ettiklerini kaydetti.

“Acil su, gıda ve barınacak yere ihtiyaçları var”

Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Elisabeth Byrs ise “Sincar bölgesindeki çatışmalardan kaçan ailelerin çoğunun acil olarak su, gıda ve barınacak yere ihtiyacı var” dedi.

Bölgedeki insanların aşırı sıcak hava dolayısıyla büyük sorunlar yaşadığına dikkati çeken Byrs, yerinden olan insanlara daha çok Erbil, Dohuk ve Süleymaniye şehirlerinde yardım edebildiklerini aktardı. 

WFP’nin Irak’ta 2015 yılına kadar 1.2 milyon insana ulaşabilmek için bölgedeki varlığını hızlı bir şekilde artırdığını bildiren Byrs, WFP’nin ülkeye yiyecek getirmek için yeni ulaşım koridorları kurmaya çalıştığını, özellikle güneyden Kuveyt üzerinden bir koridor üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

“Büyük kaygı duyuyoruz”

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke de başta Yezidi, Hristiyan ve Türkmen azınlık gruplarının durumu olmak üzere Irak’ın kuzeyindeki gelişmelerden dolayı dehşete düştüklerini söyledi.

Laerke, “IŞİD kontrolü altındaki veya şiddetten etkilenen bölgelerdeki çok sayıda sivilin fiziksel güvenliği ve insani durumu konusunda büyük kaygı duyuyoruz. Etnik kökenleri, dinleri ve inançları dolayısıyla sivillere karşı geniş kapsamlı ve sistematik saldırı düzenlenmesi insanlığa karşı suç oluşturabilir” dedi.