İngiliz parlamentosu “Filistin Devleti”ni oyluyor

Ülkeler
Teklif, İşçi Partisi milletvekili Grahame Morris tarafından hazırlandı. Metinde, Filistin’in tanınması talebi “Parlamento, İsrail’in yanı sıra Filistin’i bir devlet olarak tanı...
EMOJİLE

Teklif, İşçi Partisi milletvekili Grahame Morris tarafından hazırlandı.

Metinde, Filistin’in tanınması talebi “Parlamento, İsrail’in yanı sıra Filistin’i bir devlet olarak tanımalıdır” ifadeleriyle belirtiliyor.

Halihazırdaki hükümet politikasına göre, İngiltere “Filistin’i devlet olarak tanıma hakkını ve bu hakkı ne zaman kullanacağı kararını” tek taraflı olarak saklı tutuyor.

Oylamadan çıkacak sonuç ne olursa olsun, hükümet politikalarını etkilemesi beklenmiyor. Ancak tarihi diye nitelenen oylamanın “sembolik” bir önem taşıdığının altı çiziliyor.

Teklif kabul edilirse, uluslararası etkilerinin de olabileceği düşünülüyor.

Teklifte değişiklik talebi

BBC’ye konuşan kaynaklar, teklifin ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin yönetim kadrolarından tam destek aldığını söyledi.

Ancak bir grup milletvekilinin metinde değişiklik talep ettiği ve “İki devletli çözümü öngören müzakere sürecinin güvenceye alınması için, bir katkı olarak Filistin tanınmıştır” ifadesinin eklenmesini istedikleri bildiriliyor.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven geçen hafta bir açıklama yaparak, Filistin’i devlet olarak tanıma yönünde gerekli adımları atacaklarını açıklamıştı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de “Filistin’i tanımanın geleceğe yönelik olumlu bir adım olacağını” belirtti.

Bu tip karar tasarılarına karşı çıkan İsrail, barış sürecini baltalayacağını savunuyor ve “Filistin’in ancak İsrail’le yürütülen müzakere süreci sonunda devlet olarak tanınabileceğini” söylüyor.

Filistinli yetkililer ise uluslararası kamuoyunda daha çok devletin kendilerini tanımak için harekete geçmesini memnuniyetle karşılıyor.