Gezi’deki Alman basını Hamburg’a kör ve sağır

Ülkeler
Almanya’nın Hamburg şehrinde geçtiğimiz 21 Aralık’ta “Rote Flora” adlı kültür merkezi binasının boşaltılmak istenmesine tepki gösteren sol gruplara karşı Alman polisinin sert müdahalesiyle başlayan, A...
EMOJİLE

Almanya’nın Hamburg şehrinde geçtiğimiz 21 Aralık’ta “Rote Flora” adlı kültür merkezi binasının boşaltılmak istenmesine tepki gösteren sol gruplara karşı Alman polisinin sert müdahalesiyle başlayan, Almanya’nın Gezi olaylarında 170 kişinin yaralandığı çatışma hali azalarak sürerken, polisin kentteki 3 mahallede uyguladığı saat 18.00 – 06.00 saatleri arasındaki sıkıyönetim de sürüyor. Alman basınının sansür uyguladığı, uluslararası basın kuruluşlarının da görmezden geldiği olayları yerinde izleyen Star muhabiri Şenol Baştakar, İstanbul merkezli Gezi olaylarını günlerce canlı yayınla dünyaya asparagas haberlerle duyuran Almanya’nın nabzını tuttu. Olay bölgesinde yaşayan Türk ve Almanlar, polisin sert müdahalesinden ve Alman basınının Türkiye’deki Gezi’ye gösterdiği hassasiyeti Hamburg’a göstermemesinden şikayetçi oldu. Hamburg’da olayların merkezi Sternschanze mahallesinde yaşayan Türkler,  açıklamalarda bulundu.

Görmesek inanmazdık

Mahallede 25 yıldır esnaflık yapan Selih Sıtkaya, “Türkiye’de Gezi olayları olduğunda Alman basını günlerce canlı yayın yaptı. Buradan izlediğimizde ‘Eyvah İstanbul’da ayaklanma çıkmış. Türkiye batmış’ gibi düşündük. Gerçeği de orada yaşayan akrabalarla konuşarak öğrendik. Halbuki Almanya’da Gezi olayı yaşanınca, kendi medyaları olayı kapatmak için görmezden geldiler. Burada polis şiddetini dünyaya göstermek istemiyorlar. Türkler olarak, olayın bize de sıçramasından korkuyoruz, olayların büyümesinden endişeliyiz. Anlayacağınız Türkiye’yi buradan yanıyor sandık Gezi olayları sırasında. Ama Hamburg’da olanlara gözümüzle şahit olmasak, gazete televizyondan izlesek inanın duymazdık” dedi. Hamburg’da olayların yaşandığı Flora bölgesinde yaşayan Scharlotte ve Lusia German adlı iki kardeş de, Gezi olayları sırasında Türkiye’yi yakından izledikleri Alman basınının ise kendi ülkelerindeki olaya karşı suskun olmasından şikayetçi olduklarını söyledi.

Polis sert, basın suskun

Scharlotte German, “Polis, müdahalede daha insancıl olmalı. Barışçıl bir gösteriyi ne hale getirdiler. Ancak bütün yaşananlar barışçıl bir şekilde halledilebilirdi. Polisin tavrından şikayetçiyiz. Almanya’da polis sertliğinin savunulmasına da taraftar değiliz” diye konuştu.

MEDYA NEREDE

Luisa German isimli kişi, “Türkiye’deki olayları Alman basınından yakından takip ettik. Hamburg’daki olaylara ilişkin ise tatmin edici bir yaklaşımı görmüş değiliz. Olaylar dindikten sonra gazeteler olaylara yer vermeye başladı. Ama bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz” dedi. Bölgede yaşam süren Hallote adlı soy adını vermek istemeyen 89 yaşındaki Alman vatandaşı ise, “65 yıldır olayların yaşandığı bölgede hayat sürüyorum. Flora’nın restore edilmesine ilişkin tartışmalar bu kavgayı doğurdu. Polisin sert tutumu da olayları çığrından çıkarttı. Maalesef basında yeterince ilgi bulmadı bu olay. Ancak biz bölgenin tarihi dokusunun bozulmasından taraftar değiliz” dedi.