Erdoğan, Peres’le Görüşmeyi Reddetti

Ülkeler
İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki krizin sonlandırılması amacıyla, ABD’nin arabuluculuğunda temasların yeniden başladığını öne sürdü. Haberde, ABD’ni...
EMOJİLE

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki krizin sonlandırılması amacıyla, ABD’nin arabuluculuğunda temasların yeniden başladığını öne sürdü.

Haberde, ABD’nin yeni bir inisiyatifi doğrultusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında bir telefon görüşmesinin yapılmasının önerildiği ifade edildi. İsrailli üst düzey yetkililer, "Türklerin bu öneriyi reddederek özür, tazminat ve ablukanın kaldırılması taleplerinde ısrar ettiklerini" belirtti. İsrail’deki haber sitelerinden Walla da benzer bir haber vererek, krize son verme girişiminin ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dan Shapiro’dan geldiğini kaydetti. Haberde, "Siyasî yetkililer, iki taraf arasında temasların olduğunu söylemekle birlikte, Başbakan Erdoğan’ın şu aşamada girişimi kabul etmediğini de bildirdiler." denildi.
 
Başbakan Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İsrail’i on binlerce Filistinliyi öldürmekle ve Yahudi soykırımını istismar etmekle itham etmesi ise Tel Aviv’in tepkisini çekti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bunlar, gerçeklerle uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmayan çirkin suçlamalardır." ifadesini kullandı. "Soykırım, tarihte bizim halkımıza karşı işlenmiş en kötü suçtur." diye konuşan Netanyahu "İsrail’in Filistin terörizminden binlerce vatandaşını kaybettiğini" savundu. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da, "radikal ve aşırı İslamcı" diye nitelediği Erdoğan hükümetinin "terörizmi destekleyip beslediğini" iddia etti.
 
Erdoğan’dan Ortadoğu Dörtlüsü’ne samimiyet eleştirisi

Time dergisine mülakat veren Başbakan Erdoğan, ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün Filistin barışı konusunda samimi olmadığını söyledi. Erdoğan, "Dörtlü bu meseleyi çözmek isteseydi bugün İsrail’e belli meseleleri dayatırlardı. Bugüne kadar BM Güvenlik Konseyi, İsrail ile ilgili olası yaptırımlar konusunda 89’dan fazla karar yayımladı ama hiç uygulanmadı. Söz konusu İran olduğunda yaptırım uygulanıyor. Sudan için de aynı şey geçerli. O hâlde İsrail’in ne farkı var? Eğer bu yaptırımlar uygulanmış olsaydı, İsrail-Filistin ihtilafı çok uzun zaman önce çözülürdü." diye konuştu. BM’nin reforma ihtiyacı olduğu konusundaki görüşünü de yineleyen Başbakan, BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı bulunan daimi üye uygulamasının kaldırılmasını istedi. Erdoğan, "Tüm dünya bu beş daimi üyenin (ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere) kararlarının kölesi." dedi.
 
Bu arada İsrail hükümeti, gelecekteki Filistin devletinin başkenti olarak görülen Doğu Kudüs’te Yahudiler için 1.100 yeni evin yapılmasına onay verdi. Karara tepki gösteren Filistinli başmüzakereci Saib Erakat, İsrail’in bu adımıyla Ortadoğu Dörtlüsü’nün barış görüşmelerinin yeniden başlaması çağrısına "hayır" dediğini ifade etti. Amerikan yönetimi de İsrail’in yeni konut planının, İsraillilerle Filistinliler arasında doğrudan görüşmelerin yeniden başlaması çabalarına zarar verdiğini açıkladı.

Zaman