‘Dünyanın ABD’de inanç özgürlüğü olduğunu duymaya ihtiyacı var’

Ülkeler
ABD‘de Cumhuriyetçi başkan adaylarından Donald Trump‘ın bir mitinginde sessiz protesto yaptığı için salondan çıkarılan Rose Hamid, “Dünyanın bir kez daha ABD’de ...
EMOJİLE

ABD‘de Cumhuriyetçi başkan adaylarından Donald Trump‘ın bir mitinginde sessiz protesto yaptığı için salondan çıkarılan Rose Hamid, “Dünyanın bir kez daha ABD’de inanç özgürlüğü olduğunu duymaya ihtiyacı var” dedi.

Donald Trump’ın geçen hafta cuma günü Kuzey Carolina’da düzenlenen mitinginde Trump’ın nefret söylemini sessiz bir şekilde protesto ettiği için salondan çıkarılan Rose Hamid, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

ABD doğumlu 56 yaşındaki başörtülü Hamid, Amerikan halkının Müslümanları yeterince tanımadığına işaret ederek sadece Müslümanlara karşı olan değil, herhangi bir toplumsal kesime karşı olan nefret söyleminin net bir şekilde reddedilmesi gerektiğini söyledi.

“Trump’ın mitinginden dışarı çıkarıldığınız gece neler olduğunu anlatabilir misiniz? Neden oraya gittiniz? Miting nasıldı ve güvenlik sizi nasıl dışarı çıkardı?” sorularına Hamid, “Ben o akşam o toplantıya, bir grup arkadaşımla Amerikalı bir Müslüman olarak Trump’ın ‘nefret söylemini’ protesto etmek için gittim. Mesaj şuydu: Biz Müslüman Amerikalılar, sadece bize karşı yapılan bir nefret söyleminden değil, tüm nefret söylemlerinden hoşnut değiliz” yanıtını verdi.

Hamid, daha önce Müslümanlarla pek karşılaşmamış çok sayıda insanın bulunduğu bir ortamda onlara İslam’ın gerçekten ne olduğunu anlatmak ve onlarla yüz yüze konuşmak amacıyla mitinge katıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Başta her şey gayet iyiydi. İnsanlar nazikti. Trump konuşmaya başladıktan bir süre sonra biz ayağa kalktık. Yanımda oturan adam bir Yahudi idi ve tişörtlerimizin üzerinde Müslüman yazılı sarı yıldız vardı. Biz sessizce, hiçbir şey söylemeden sadece ayakta durduk. Bu arada güvenlik görevlisi geldi ve bize salondan çıkmamız gerektiğini söyledi.”

Hamid, ABD’de yükselen islamofobi hakkındaki fikirlerinin sorulması üzerine, son dönemde ülkedeki çok sayıda kişinin Müslümanlardan korktuğunu gördüğünü belirtti.

“Tüm Müslümanlar kötüymüş gibi gösterilmeye çalışılıyor”

“Bazı Müslümanlar İslam’a uygun hareket etmiyor ama yeri gelince ‘Müslümanız’ diyor. İnsanlar Müslümanlardan korkmaya başlarsa bir süre sonra onlardan nefret de etmeye başlar” diyen Hamid, bu tür nefret söylemlerinin ABD gibi bir ülkede kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Hamid, normalde dinini “adı Müslüman olan diğer birçok ülkeden” daha iyi bir şekilde ABD’de yaşayabildiğini ve dini özgürlüklerin burada yasal olarak koruma altında olduğunu vurgulayarak “Ancak maalesef bazı insanlar sanki tüm Müslümanlar kötüymüş gibi göstermeye çalışıyor. Halbuki durum böyle değil. İşte bizim burada yaşadığımız sıkıntı bu” diye konuştu.

Müslümanların islamofobi karşısında ne yapması gerektiğine ilişkin soruya ise Hamid şu cevabı verdi:

“Öncelikle bireysel olarak dışarı çıkıp İslam’ı ve Müslümanları pek de tanımayan Amerikalılarla konuşmak çok önemli. Mesela yarın Charlotte’ta bir etkinliğimiz var, şehir merkezinde bir masa kurup insanlara Kur’an dağıtacağız. Bu tür etkinliklerle insanlara İslam hakkında bilgi vermeye çalışıyoruz. Umuyorum bu tür vesilelerle insanlar Müslümanları daha fazla tanımaya ve nasıl bir hayat tarzımızın olduğunu anlamaya çalışır. Böylelikle Müslümanlara bakış açıları değişebilir.”

“Amerikalılar olarak inanç özgürlüğü idealine uygun yaşamalıyız”

AA muhabirinin, “Başkan Obama, salı günü son ‘Birliğin Durumu’ konuşmasını yapacak. Obama’dan bu konuşmasında İslam ve Müslümanlar hakkında ne söylemesini isterdiniz?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Hamid, belli bir siyasi güce sahip olan insanların toplumun her kesimine karşı sorumluluklarının farkında olması ve kibar bir üslup kullanması gerektiğini söyledi. Hamid, şunları kaydetti:

“Ancak şimdi tüm dünyanın, ABD’de inanç özgürlüğünün olduğunu duymaya bir kez daha ihtiyacı var. Bu ülkede ‘sadece belli kesimlerin değil herkesin özgürlük ve adalet içinde yaşama hakkı vardır’ şeklinde temel bir ilkemiz var. Amerikalılar olarak bu ideale uygun yaşamalıyız. Dolayısıyla ABD geleneklerinin söylediklerini yapmalı ve bu idealleri takip etmeliyiz.”

Kolombiyalı bir anne ile Filistinli bir babanın çocuğu olarak ABD’de doğan ve başörtülü şekilde uçuş görevlisi olarak çalışan Hamid, 8 Ocak 2016’da Kuzey Carolina’da Trump’ın düzenlendiği bir mitingde, üzerinde “Selam. Barış içinde geldim” yazan bir tişörtle ayağa kalkarak sessiz bir protesto gerçekleştirmişti.

“Çevreye rahatsızlık verdiği” gerekçesiyle Hamid’i güvenlik görevlisi salondan çıkarırken Trump herhangi bir şey söylememiş, konuşmasına devam etmişti. Trump’ın seçim ofisinden de konuyla ilgili bugüne kadar açıklama yapılmadı.