Arakan Müslümanları gelecekten umutsuz

Ülkeler
Arakan Rohingya Ulusal Örgütü’nün (ARNO) Başkanı Nurul İslam, Myanmar’da 8 Kasım’da düzenlenen genel seçimleri muhalif lider Aung San Suu Çii’nin partisi Demokra...
EMOJİLE

Arakan Rohingya Ulusal Örgütü’nün (ARNO) Başkanı Nurul İslam, Myanmar’da 8 Kasım’da düzenlenen genel seçimleri muhalif lider Aung San Suu Çii’nin partisi Demokrasi İçin Ulusal Birlik (NLD) kazansa da seçme ve seçilme haklarından mahrum edilen Rohingya (Arakan) Müslümanlarının temsilcilerinin gelecekten umutlu olmadığını söyledi.

Seçimi AA muhabirine değerlendiren Londra merkezli Arakan Rohingya Ulusal Örgütü’nün (ARNO) Başkanı Nurul İslam,  Myanmar halkının seçim sonuçlarıyla ilgili “kaygılı” olduğunu söyledi.

“Uzun zamandan sonra daha iyi bir yönetim ve yaşam için umut var” diyen İslam, “Fakat parlamentodaki sandalyelerin yüzde 25’i orduya ait. Bazı önemli bakanlıkları asker kontrol edecek. İki devlet başkanı yardımcısından biri de ordudan olacak. NLD seçimi kazanıyor ama mevcut askeri anayasa değişmedikçe ülkeyi demokratik ilkeler temelinde yönetebilecek mi, kuşkular var” görüşünü dile getirdi.

İslam, seçimin, tek başına Myanmar’a ve seçme ve seçilme haklarından yoksun bırakılan Rohingya halkına demokrasi getirmeye yetmeyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Myanmar’ın siyasi tarihinde Rohingyalar ilk defa planlı şekilde seçme ve seçilme haklarından mahrum edildiler. NLD Başkanı Suu Çii, buna itiraz etmedi. Suu Çii, anayasa engeli yüzünden devlet başkanı olamasa bile ülkeyi yönetmeye kararlı olduğunu söylüyor. Ancak Rohingya halkı soykırıma uğrarken sessiz kaldı. Eğer böyle anlarda konuşabilseydi, Rohingyaların acılarını ve isyanlarını hafifletebilirdi. O yüzden Rohingyalar Suu Çii’den de müstakbel hükümetinden de fazla birşey bekleyemiyor”.

Suu Çii’nin kurması muhtemel hükümetin Rohingyalara etnik haklarını ve tam vatandaşlığı iade edip edemeyeceğini görmek için beklemek gerektiğini vurgulayan İslam,  “Rohingyaların NLD’nin yaratacağı yeni demokratik atmosferde belki bir parça nefes alması umulabilir” diye konuştu.

İktidar savaşının kurbanı Rohingya Müslümanları

Sydney Rohingya Entellektüel Grubu temsilcisi Dr. Hla Myint de seçimin 1990’da yapılan, sonrasında ise iptal edilen seçimin bir tekrarı gibi göründüğü belirterek, “NLD hükümet kurabilecek mi, kursa da ülkeyi yönetebilecek mi, bekleyip görmemiz lazım” yorumunu yaptı.

Bu seçimin sonuçlarının Rohingya Müslümanları açısından olumlu etkisinin olmayacağını savunan Myint, “Çünkü NLD de, USDP de Rohingya halkının temel haklarını görmezden geliyor” dedi.

Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya Müslümanlarını bekleyen başka bir tehlikeye de dikkat çeken Myint, “Bölgede şiddet olaylarının artacağını, hatta bu şiddeti ordunun yönlendirileceğini, nihayetinde bunun da bir başka darbeyle ülkenin yönetimini yeniden ele almak için gerekçe olarak kullanılacağını tahmin ediyorum. Bence Rohingya halkı olarak bizler, ordu ile NLD arasındaki iktidar oyununda yeninden kurban edileceğiz” değerlendirmesinde bulundu.