Almanyada medya İslamofobiyi körüklüyor

Ülkeler
Almanya’da giderek artan yabancı karşıtlığı aşırı sağ partilerin de desteğiyle İslamofobi’ye dönüşürken, daha önce birkaç yüz kişiyle yapılan ‘Batı’nın İslamlaşmasına karşı Vatansever Avrupalılar’ Peg...
EMOJİLE

Almanya’da giderek artan yabancı karşıtlığı aşırı sağ partilerin de desteğiyle İslamofobi’ye dönüşürken, daha önce birkaç yüz kişiyle yapılan ‘Batı’nın İslamlaşmasına karşı Vatansever Avrupalılar’ Pegida gösterisine pazartesi günü 17 bin 500 kişinin katılması ve bu Pazar yapılacak gösterilere 20 bin kişinin katılmasının beklenmesi dikkatleri Almanya’da artan İslamofobi tehlikesine yöneltti. Frankfurt Üniversitesi İslam Dini ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Din Sosyologu-Siyaset Teologu Dr. Ertuğrul Şahin, konuyu değerlendirmek için STAR’a konuştu.

Irkçılıkta artış

Dr. Ertuğrul Şahin, pek çok Alman kuruluşunun tepki gösterdiği ve ‘katılmayın’ çağrısı yaptığı Pegida gösterilerindeki kalabalığın Avrupa’da İslamofobi’nin yükseldiğinin en açık kanıtı olduğunu ifade etti.

Sorun yabancılık

17 bin 500 kişilik gösterinin Almanya’daki Pegida karşıtlarınca da durdurulamadığını belirten Dr. Ertuğrul Şahin, “Almanya’nın tamamı Pegida değil. Böyle düşünmek haksızlık olur. Ama 30 yıldır Almanya’da yaşıyorum. İslamofobi yönünde bir artış söz konusu. Yabancı demek burada Müslüman demek. Doğu Almanya’dan başlayarak bu tür yürüyüşlerin İslam ve yabancı düşmanlığı olarak artığını görüyoruz. Bizim gibi entelektüel insanlara karşı bile yabancı düşmanlığı yapılıyor. Bunu yabancı düşmanlığı yapanların tutumlarından anlamak mümkün” diye konuştu.

ALMAN MEDYASI İSLAMOFOBİYİ KÖRÜKLÜYOR

Star’ın haberine göre IŞİD’in Avrupa’da işlenme biçiminin İslamofobiyi beslediğini ve bunun da Avrupa medyası tarafından körüklendiğini belirten Dr. Şahin, “Türk nüfusunun artması, doğu Almanya’da ekonominin kötüleşmesi, siyasilerin sert söylemleri bu konularda etkili oluyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘Türkiye dostumuz değil’ açıklaması, Bayern’deki iktidar partisinin ‘Evlerin içinde de Almanca konuşulsun’ mesajları PEGİDA gibi ırkçı söylemli oluşumlara katılımı etkiliyor. Milliyetçi Almanlar, bu kitle partilerinin açıklamalarından etkileniyor. Alman televizyonları da İslamofobi’yi körüklüyor” açıklamasında bulundu.

Olayların Almanya’da da tartışılan ‘90’lara dönüş mü var’ konusunu gündeme getirdiğini anlatan Dr. Şahin, “90’lardaki ev yakma benzeri olaylar bugün de yaşanıyor. O kadar yaygın olmasa da, Solingen’den daha az sansasyonel olaylar gerçekleşiyor. Bayern’de bir mülteci evi daha kimse taşınmadan motoloflarla yakıldı. Oldukça kaygılıyız. Almanya’daki Türk toplum temsilcileri ise yeterince çalışmıyor, Türkiye’ye gittikleri kadar yaşadıkları Almanya’daki makamlara gitmiyor.

Medyayı kullanma konusunda yetersiz davranan Müslümanlar kendilerini yeterince tanıtamıyor. IŞİD, Orta Doğu’daki İslamı kötülemek için büyük çaba gösteriyor. Bu nedenle Avrupa’daki Müslümanlar, İslamın gerçek yüzünü anlatma çabası içerisinde olmalı” dedi.