90 yıl sonra ilk bayram namazı

Ülkeler
Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’te bulunan Yeni Cami’de, 90 yıl sonra ilk kez sabah ve Ramazan bayramı namazı kılındı. Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Yeni CamiR...
EMOJİLE

Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’te bulunan Yeni Cami’de, 90 yıl sonra ilk kez sabah ve Ramazan bayramı namazı kılındı.

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Yeni Cami’nin bayram namazları için bundan sonra da Müslümanlara verileceğini açıkladı.

Caminin bir günlüğüne de olsa bayramda ibadete açılması tarihi bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Selanik’teki Yeni Cami, yaklaşık yüzyıl sonra bayram namazı için bugün yeniden açılıyor.

Şehirde Osmanlıların inşa ettiği son cami olarak kabul edilen Yeni Cami, 90 yıl sonra sürpriz bir kararla geçen Nisan ayında ilk defa Gümülcine Medrese-i Hayriye öğrenci ve öğretmelerinin öğle namazını eda etmeleri için tahsis edilmişti.

Yunan kamuoyunun nabzını ölçmeyi amaçlayan bu ilk girişimin ardından Yeni Cami, bugün bu defa ilk kez sabah namazı ve Ramazan bayram namazı için Müslümanların hizmetine verilecek.

Belediye Başkanı Butaris, daha önce yaptığı açıklamada, restorasyondan geçirilen Selanik Alaca İmaret (İshak Paşa) Cami’sinin bayram namazları için Müslümanlara tahsis edilebileceğini belirtmişti.

Alaca İmaret’in iç ve dış mekânlarının darlığı ve tam anlamıyla hazır olmaması sebebiyle Ramazan bayramı namazı için verilemediğini söyleyen Butaris, geniş bahçesi de düşünüldüğünde Yeni Cami’nin bu amaca her bakımdan daha iyi hizmet edeceği değerlendirmesinde bulundu.

YENİ CAMİ

Osmanlı döneminde 1902 yılında İtalyan mimar Vitaliano Poselli’ye inşa ettirilen Yeni Cami, 1925 -1963 yılları arasında müze olarak kullanıldı. Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1986 yılında restore edilen cami, halen Selanik Belediyesi tarafından sergi salonu olarak kullanılıyor.

Batı Trakya ve 12 Adalar hariç ibadet amacıyla kullanılan resmi cami bulunmayan Yunanistan’ın Atina, Selanik ve diğer şehirlerinde yaşayan Müslümanlar, ibadetlerini apartmanların bodrum katları, garajlar ve dernek gibi fiziken yetersiz mekanlarda yapmak zorunda kalıyor.

Selanik, Beyaz Kule, Alaca İmaret, Hamza Bey, Yeni ve Kışla Camileri, Cennet ve Yahudi Hamamları, Bedesten Çarşısı gibi ayakta kalabilmeyi başarmış 15’ten fazla tarihi eseri ile Yunanistan’da en çok Osmanlı yapısının bulunduğu şehir olarak biliniyor.

TRT Haber