7.8’lik deprem,1394 ölü

Ülkeler
Yerel saatle 11.56’da başkent Katmandu’nun 80 kilometre kuzeydoğusunda meydana gelen depremin ardından, bölgede çok sayıda artçı kaydedildi. Polis yetkilisi Yuvraj Khadka, arama kurtarma ç...
EMOJİLE

Yerel saatle 11.56’da başkent Katmandu’nun 80 kilometre kuzeydoğusunda meydana gelen depremin ardından, bölgede çok sayıda artçı kaydedildi.

Polis yetkilisi Yuvraj Khadka, arama kurtarma çalışmalarında şimdiye kadar bin 394 kişinin cesedinin çıkarıldığını söyledi.

Khadka, son 80 yılın en büyük deprem felaketini yaşayan ülkede ölü sayısının artmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Deprem, komşu ülkeler Hindistan ve Bangladeş’te de can ve mal kaybına neden oldu. Hindistan’ın kuzeyindeki Bihar eyaletinde 35 kişinin öldüğü, çok sayıda binanın yıkıldığı bildirildi. Bangladeş’te 2, Tibet’te de 12 kişi deprem nedeniyle yaşamını yitirdi.

Hükümet, son 80 yılın en büyük felaketini yaşayan ülkede olağanüstü hal ilan etti. 

Nepal Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, “Halkımızın yardıma ihtiyacı var. Bu tür bir felaket konusunda çok daha bilgili ve donanımlı uluslararası kuruluşların desteğini bekliyoruz” dedi.

Depremde ağır hasar gören yollar trafiğe kapanırken telefon hizmetleri durma noktasına geldi. Başkent Katmandu’daki uluslararası havaalanı da uçuşlara kapatıldı.

Depremden en çok etkilenen Katmandu Vadisi’nde yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşıyor. Bölgede çok sayıda da yabancı turist bulunuyor. 

Meteoroloji uzmanları, depremin vurduğu ülkede bugün şiddetli yağış ve fırtına beklendiğini açıkladı. 

Uluslararası yardımlar

ABD yardım kuruluşu USAid, Nepal’e uzmanlardan oluşan bir ekiple birlikte 1 milyon dolar yardım gönderileceğini açıkladı.

Hindistan da depremden etkilenen Nepal’e bir kaç uçakla 40 kişilik bir yardım ekibinin yanı sıra tıbbi malzeme ve sahra hastanesi gönderdi.

Bölge ülkelerinden Pakistan, 30 yatak kapasiteli sahra hastanesi, sağlık görevlileri, özel yetiştirilmiş köpekleri olan arama kurtarma ekibi, gıda, 200 çadır ve 600 battaniyeyi 4 C-130 tipi kargo uçağıyla Nepal’e göndereceğini belirtti.

Norveç de, 3,9 milyon dolarlık insani yardımda bulunacağını açıklarken Almanya, İspanya, Fransa, İsrail ve Avrupa Birliği de depremden etkilenen Nepal halkına yardım sözü geldi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Başkanı Irina Bokova, depremin tarihi anıtlar ve Katmandu Vadisi’ndeki binalar dahil ülkede yol açtığı yıkımı onarması için Nepal’e yardımda bulunacaklarını belirtti.

Hindistan Nepal’e 4 ton insani yardım gönderdi

Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bilgi almaya ve hem Hindistan’da hem de Nepal’de depremden etkilenenlere ulaşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hindistan, Nepal’e 4 ton insani yardım taşıyan bir uçak gönderdi. 

Tarihi eserler yıkıldı

Ulusal gelirinin büyük kısmı turizme dayanan, 27,8 milyon nüfusa sahip Nepal’deki depremde yüzlerce yıllık tapınaklar ve tarihi anıtlar da yerle bir oldu.

Depremde yıkılanlar arasında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan 62 metre yüksekliğindeki Dharahara Kulesi’nin yanı sıra eski kraliyet sarayı da bulunuyor. Kulenin enkazı altında çok sayıda kişinin kaldığı sanılıyor.

Deprem, çığa neden oldu

Depremin hemen ardından Everest’te de çığ faciası meydana geldi. Everest’e tırmanan 10 dağcı yaşamını yitirdi.

Depremler ülkesi

Nepal’de, daha önce de şiddetli depremler meydana gelmişti.

Bihar bölgesinde 15 Ocak 1934’de meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki depremde ülkenin neredeyse üçte ikisi harabeye dönmüştü. Depremde 12 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Yine Bihar bölgesinde 21 Ağustos 1988’de meydana gelen depremde ise Hindistan’da 282 kişi, Nepal’de de bine yakın kişi ölmüş, 16 bin kişi yaralanmıştı.