2022: Fransa İslam’a nasıl ‘teslim’ olacak?

Ülkeler
2022’de geçen romanda üniversitelerde zorunlu olarak Kuran dersleri okutulduğu, kadınların başlarını örtmeye zorlandığı ve yasaların çok eşliliğe izin verdiği bir Fransa resmediliyor. Kitapta Ya...
EMOJİLE

2022’de geçen romanda üniversitelerde zorunlu olarak Kuran dersleri okutulduğu, kadınların başlarını örtmeye zorlandığı ve yasaların çok eşliliğe izin verdiği bir Fransa resmediliyor.

Kitapta Yavaş yavaş süren ‘çöküş’ sürecinin ardından bir Müslüman lider Cumhurbaşkanlığı’na seçiliyor, kadınlar çalışma hayatından vazgeçmeye teşvik ediliyor ve böylece işsizlik düşüyor.

Banliyölerde suç oranı sıfıra iniyor. Sonunda da ‘duyarsızlaşan’ Fransızlar, İslami Fransa gerçeğini kabul ediyor.

‘İslam-karşıtı felaket tellallığı’

Kitapla ilgili tartışmalar, günler öncesinden başlamıştı.

“Edebiyat kisvesi altında İslam karşıtı bir felaket tellallığı mı yapılıyor?”, “Bunun kurmaca bir öykü olması, kitabın aşırı sağın propagandasına hizmet ettiği gerçeğini değiştirir mi?” gibi sorular soruldu.

Bazı kesimler ise yazar Houellebecq’ın sadece bir yazar olarak yapması gerekeni yaptığını ve dünyaya ayna tuttuğunu savunuyor.

Kitabın büyük tartışma yaratması, İslam ve kimliğin Fransa’da ulusal çapta yıllardır devam eden tartışmanın merkezinde yer almasından kaynaklanıyor.

Geçen yıl göçmenlik karşıtı aşırı sağcı Ulusal Cephe, büyük bir sıçrama kaydederek, ilk kez ulusal ölçekte yapılan bir seçimden; Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birinci parti olarak çıkmıştı.

Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, 2017’de yapılacak başkanlık seçimlerinin en güçlü adaylarından biri olarak kabul ediliyor.

Kitapta, Le Pen’in iktidara gelmesini önlemek için ana akım partiler, karizmatik bir lider olan Muhammed bin Abbas’ı desteklemeye karar veriyor.

Daha önce, Eric Zemmour adlı sağcı gazetecinin “Kendine güveni gelen İslam’ın karşısında Fransa’nın moral çöküşünü” anlatan “Le Suicide Francais” (Fransız İntiharı) adlı kitabı benzer bir tartışma yaratmıştı.

BBC’ye göre bazı yorumcular, Houellebecq’in bu kitabıyla Zemmur ve diğer “neo-reaksiyonerlerin” tezlerine entelektüel itibar kazandırdığını söylüyor.

Sol eğilimli Liberation gazetesinden Laurent Joffrin’e göre “Medyadaki tartışmalar sona erdikten sonra Michel Houellebecq’in kitabı, aşırı sağın tezlerinin edebiyata girdiği ya da yeniden girdiği bir dönüm noktası olarak fikirler tarihindeki yerini alacak” diye yazdı.

Televizyon suncusu Ali Baddou ise “Hakarete uğramış gibi hissediyorum. Yeni yıl, büyük bir Fransız romancının eseri aracılığıyla yayılan İslam düşmanlığıyla başlıyor” dedi.