Tayyibi’den 48 Arapları açıklaması

Olaylar
Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen bir toplantıda konuşan Tayyibi, yıllardır İsrail’deki Araplara ilişkin Arap ülkeleri nezdinde bir yanlış anlaşılmanın olduğu...
EMOJİLE

Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen bir toplantıda konuşan Tayyibi, yıllardır İsrail’deki Araplara ilişkin Arap ülkeleri nezdinde bir yanlış anlaşılmanın olduğunu belirterek, “İsrail’in 1948’de işgal ettiği şehirlerdeki Araplar, topraklarına el konulmuş, Filistin kimliğini korumak için şehitler vermişler, El-Celil, Akka, Yafa, Hayfa, en-Nasıra, er-Remle, El-Led, Askalan, Bi’r Seba, En-Nakab kentlerinde atalarının toprakları için direnmişlerdir” dedi.  

“48 Arapları”nın arasında şair Mahmud Derviş, Semih el-Kasım, Tevfik Ziyad gibi halkı onurlandıran sembol isimlerin varlığına işaret eden Tayyibi, şöyle konuştu:

“Siyonist hareket, 1948’de Arap topraklarını işgal ettikten sonra sınırlar içinde yaklaşık 130 bin Filistinlinin bırakılmasından duyduğu pişmanlığı dile getirmiştir. Halihazırda bölgedeki Filistintinlilerin sayısı katlandı ve yaklaşık bir buçuk milyon kişiye ulaştı. Kimsenin bizi korkutmaya, kimliğimizi değiştirmeye gücü yetemez. Biz ülkenin sahibiyiz. 48 Arapları, Filistin halkının ayrılmaz bir parçasıdır.”  

Tayyibi, İsrail’in Kudüs’teki uygulamaları hakkında ise “İşgalci İsrail, Mescid-i Aksa’da kapıları kapatma, murabıtları bölgeden çıkarma, ibadet edenlere saldırma, mescide baskın düzenleme gibi yollarla güç kullanarak kontrolünü sağlamak istiyor, böylece Aksa’yı yalnızlaştırabileceğini sanıyor” ifadelerini kullandı. 

Binyamin Netanyahu liderliğindeki mevcut hükümetin, diğer hükümetler arasındaki en radikal ve ırkçı hükümet olduğunu savunan Tayyibi, “İsrail hükümetinin, 1967’de işgal edilen toprakların iadesini öngören herhangi bir siyasi sürece katılması mümkün değil. Netanyahu hükümetinin müzakereleri yenilemesinin zaman kaybı olacağından, faydalı olmayacağını düşünmüyorum” dedi. 

“Netanyahu’nun İsraillileri etrafında toplamak için sürekli düşmanlar yarattığını” ileri süren Tayyibi, sözlerine şunları ekledi:

“İsraillileri kimi zaman İran, kimi zaman Filistin yönetimi, bazen de 48 topraklarındaki İslami Hareket ile korkutuyor. Netanyahu, bölgede yaşanan olayları kullanıyor, aralarındaki ihtilafların devam etmesi için Suriye, Mısır, Libya, Tunus’taki tüm grupların başarılı olmasını temenni ediyor.” 

İsrail güvenlik kabinesi salı günü, Şeyh Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi’ni “yasa dışı örgüt” ilan etmiş, İsrail hükümeti de 15 Ekim’de, 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah ve Dış İlişkiler Büro Başkanı Yusuf Avavde’ye yurt dışına çıkış yasağı getirmişti.

İsrail’in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve sonrasında yaşanan işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri “İsrailli Araplar” diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket özelliğini koruyor.