“Nakba” Günü Katliamı

Olaylar
Binlerce Filistinli, 1948’de İsrail devletinin ilan edilişinin yıldönümünü her yıl "Nakba", yani felaket günü olarak anıyor. Yüzbinlerce Filistinli, İsrail devletinin kurulması sırasın...
EMOJİLE

Binlerce Filistinli, 1948’de İsrail devletinin ilan edilişinin yıldönümünü her yıl "Nakba", yani felaket günü olarak anıyor.

Yüzbinlerce Filistinli, İsrail devletinin kurulması sırasında yaşadıkları yerleri terketmeye zorlanarak mülteci durumuna düşmüştü.

Göstericilerin eylem sırasında ”Filistin’e döneceğiz” sloganları attıkları ve bazı eylemcilerin de askerlere taş fırlattıkları bildirildi.

Lübnan, Suriye ve Ürdün’de onbinlerce Filistinli, İsrail’e doğru yürüyüşler düzenledi.

Kahire’de Mısırlı güvenlik güçleri, İsrail büyükelçiliği önünde gösteri yapanlara karşı gözyaşartıcı gaz kullandı.

Suriye sınırında ise bazı göstericiler, tel örgüleri aşarak işgal altındaki Golan tepelerine geçti.

İsrail ordusu, Suriye ve müttefiklerini göstericileri cesaretlendirerek dünya kamuoyunun dikkatini Suriye dışına çekmeye çalışmakla suçladı.

Suriye ise, olayı ”bir suç” olarak niteleyerek İsrail’e tepki gösterdi.

Lübnan sınırının yanısıra Gazze’de Erez geçiş noktasında, Ramallah ve Batı Şeria’yla Golan tepeleri sınırında da çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor.

BBC’nin Ramallah’ta bulunan muhabiri Jon Donnison, bu yılki Nakba anmalarında Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki halk hareketlerinin yarattığı bir ivmenin de gözlendiğini aktarıyor.

BBC Türkçe