Küresel haraç sistemi

Olaylar
Körfez’de yaşanan son gerilimde ABD’nin iki taraflı oynayarak, çatışmadan maksimum kazanç sağlamayı düşündüğü bir kez daha ortaya çıktı. ABD’nin, Körfez’de yaşanan son krizR...
EMOJİLE

Körfez’de yaşanan son gerilimde ABD’nin iki taraflı oynayarak, çatışmadan maksimum kazanç sağlamayı düşündüğü bir kez daha ortaya çıktı. ABD’nin, Körfez’de yaşanan son kriz’de bir yandan Katar’ı “aşırılıkçılığı desteklemek” ile suçlayıp abluka altına alınmasını desteklerken, diğer yandan, içinde 35 adet F-15 savaş uçağının da yer aldığı 12 milyar dolarlık silah anlaşması yapması, mafyatik haraç olarak değerlendirildi. Bilindiği gibi Körfez’deki krizin yolunu açan gelişme de, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ile toplamı 320 milyar doları bulan ticari anlaşmaya imza atması gösterilmişti. Bu anlaşmanın 110 milyar doları silah satışını kapsıyordu. Uzmanlar, son gelişmelerin ardından, ABD’ye parayı veren,düdüğü çalıyor, yorumunda bulundu. Raporlara göre Körfez ülkeleri son beş yılda en fazla silah ithal eden ülkeler arasında yer alıyor.

12 MİLYAR DOLARLIK ZAMANLAMA

ABD Başkanı Donald Trump’ın Körfez’de yaşanan son krizde, cezalandırılmasının iyi olduğunu belirtmesinden hemen sonra iki ülke arasında 12 milyar dolarlık silah satışı anlaşması imzalandı. Katar’ın resmi haber ajansı QNA’da yer alan Katar Savunma Bakanlığının açıklamasında, 35 adet F-15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzalandığı duyuruldu. Anlaşmanın imza töreni için Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye’nin dün Washington’da ABD Savunma Bakanı James Mattis’le bir araya geldiği belirtildi. Söz konusu anlaşmanın “ABD’de 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlayacağı” bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, anlaşmanın “bölge ve ötesinde barış ve istikrarı destekleyeceği ve aşırılığa karşı yakın stratejik iş birliği sağlayacağı” da ifade edildi. Geçen yıl ABD Kongresinde Katar’ın 21 milyar dolar değerinde, içinde F-15’lerin de yer aldığı silah satışı anlaşması onaylanmıştı. Washington’daki söz konusu anlaşmanın da bu çerçevede gerçekleştiği açıklandı. Ne var ki anlaşmanın zamanlamasının Katar’ın komşu ülkeler tarafından ABD’nin oluruyla başlatılan ablukanın hemen sonrasına gelmesi dikkat çekti.

PENTAGON’DAN MANİDAR AÇIKLAMA

12 Milyar dolarlık anlaşmaya ilişkin ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) anlaşmaya ilişkin açıklama ise manidar karşılandı. Pentagon “Anlaşmanın Katar’ın savunmasına muazzam bir yetenek katacağı” değerlendirirken, silah alımının “ABD ile Katar arasındaki karşılıklı güvenliğe yönelik iş birliğini artıracağı” vurgusuyla adeta mafyavari bir açıklama yaptı.

TATBİKAT AMACIYLA DOHA’YA DEMİRLEDİLER

35 adet F-15’in Katar’a satışına ilişkin anlaşmayla eş zamanlı olarak iki ABD savaş gemisinin ortak tatbikat amacıyla Doha’nın güneydoğusundaki Hamad Uluslararası Limanı’na ulaşması dikkat çekti. QNA’nın haberine göre savaş gemilerinin, Katar Emirlik Deniz Kuvvetleri ile ortak tatbikata katılmak üzere geldiği kaydedildi. Tatbikatın başlama tarihi ve içeriğine ilişkin bilgi verilmedi. Savaş gemilerinin Basra Körfezi’nde görev yapan ABD 5. Filosu’na bağlı olup olmadığı bilinmiyor. 5. Filo’nun ana üssü, Katar’a karşı ablukada ilk hamleyi yapan Bahreyn’de bulunuyor.

Küresel

ABD savaş gemileri Doha’da.

Suudi Arabistan’a 11 Eylül tehdidi

ABD, daha önce de Suudi Arabistan’ı 11 Eylül saldırılarından mesul tutacak bir yasayla tehdit ederek çıkar sağlamayı hedeflemişti. Mayıs 2016’da “Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası” ABD Senatosu tarafından kabul edilmiş. Eylül 2016’da dönemin ABD Başkanı Obama’nın vetosuna rağmen, yasa ikinci kez senatoda ezici çoğunlukla kabul edilmişti. Mart 2017’de 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınları ve Amerikalı sigorta şirketleri, Suudi Arabistan’a New York’ta tazminat davası açtı. Mayıs 2017’de ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan’a iki günlük ziyaretinin somut sonucu 320 milyar dolarlık anlaşma oldu.

Silah alımında rekor kırdı

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) açıkladığı rapora göre 2016 yılında Soğuk Savaş sonrasının en yüksek hacmine ulaşıldı. SIPRI’nin raporu, küresel gerilimin artışından en büyük faydayı ABD’nin başını çektiği ülkelerin sağladığını gösterirken, Ortadoğu’da Körfez bölgesinin son beş yılda silah ithalatına adeta servet döktüğünü ortaya çıkardı. Rapora göre Suudi Arabistan dünyanın en fazla silah ithal eden ikinci ülkesi konumuna yükselmiş durumda. Yine Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin silah ithalatanın yüzde 200’ler civarında arttığı aynı raporda belirlenmişti.

Trump: Borcu onlar ödeyecek

ABD Başkanlık seçimi sürecinde, Donald Trump’ın bir konuşmasında ülkesinin 19 trilyon doları bulan borcunu Körfez ülkelerine ödeteceğine dair açıklaması gündem olmuştu. Trump’ın seçim döneminde “Borcumuzu Körfez ülkeleri ödeyecek. Karşı duranı yok ederiz. Onlar bizsiz yoklar” ifadelerini kullandığı ortaya çıkmıştı. ABD’nin Körfez’deki gerilimi yükseltmesinde böylesi bir stratejinin de rol oynayabileceği değerlendiriliyor.-Yenişafak