İsveçliler güneşin turşusunu kurdu

Olaylar
İsveç Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın 2014-2018 yılları arasında 10 milyon kronluk bir kaynak ayırdığı bir kimya araştırmasının sonuçlarından harika haberler geliyor. Danimarka asıllı Nanomateryal Ki...
EMOJİLE

İsveç Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın 2014-2018 yılları arasında 10 milyon kronluk bir kaynak ayırdığı bir kimya araştırmasının sonuçlarından harika haberler geliyor. Danimarka asıllı Nanomateryal Kimyası Profesörü Kasper Math Poulsen’in başkanlığındaki bir araştırma ekibi, Göteborg’daki Chalmers Teknik Üniversitesi’nde, güneş enerjisini depolayabilmek için “cevizi kırdıklarını” duyurdular. Ekip, özel dizayn ettikleri bir molekül sayesinde güneş enerjisini, önce ısı sonra da sıvı halde depolamayı başarmış durumda. Çalışmayı yürüten uzmanlar, güneş enerjisinden çevrilmiş bu sıvının, 18 senelik bir kullanım ömrü olduğunu söylüyor.

 

Araştırmanın ilk hedefi, pilden daha ucuz ve yenilenebilir bir enerji sağlamaktı. Hedeflenenin ötesine geçildi. Hiçbir kirli atığı olmayan bu yeni molekül üzerinde umut verici testler yapıldı. Bilim insanları, şimdiden bu tekniği daha büyük sistemlerde, örneğin; merkezi ısıtma sistemlerinde nasıl kullanırız diye çalışmalara başladı. Her şey düşünüldüğü gibi giderse teknik, ticari anlamda 10-15 sene içinde işleme girecek.

Konuyla ilgili olarak 2015’te çalışmaların başına geçen Danimarkalı Profesör Kasper Poulsen, depolamak istedikleri enerji türünün neden güneş enerjisi olduğu sorusuna “Bizim her zaman güneşimiz olmuyor” diye cevap veriyor. Kasper Poulsen, “140 kez güneş enerjisini hazırladığımız moleküle indirdik ve bizim molekülümüz hiçbir bozulma göstermeden bir şekilde niteliğini korudu” diyor.

 

 

Kaynak: Birgün