Halep’te Madaya korkusu

Olaylar
Halep’in Türkiye’ye bağlanan ikmal yolunun kesilmesi ve artan Rus hava saldırıları ile insani krizin baş gösterdiği Halep’in ikinci bir Madaya olmasından endişe ediliyor. Yerel kayna...
EMOJİLE

Halep’in Türkiye’ye bağlanan ikmal yolunun kesilmesi ve artan Rus hava saldırıları ile insani krizin baş gösterdiği Halep’in ikinci bir Madaya olmasından endişe ediliyor. Yerel kaynaklar, Halep’e insani yardımların ulaşamamasının başta gıda fiyatları olmak üzere tüm hayatı olumsuz yönde etkileyeceğini ifade ediyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) Putin ve Esad’ın katliamlarına sessizliği ile iyice artan hava saldırıları Halep ile birlikte İdlib’i de hedef aldı ve bu bölgedeki bir milyona yakın sivil tehlike altında bulunuyor. Onbinler tek güvenli kapı olarak gördükleri Türkiye sınırında beklemede.

KUŞATMA STRATEJİSİ

Star’ın haberine göre Halep’in ikmal yolunun rejim tarafından kesilmesi ile zor günler geçiren sivil halkın durumunun kötüleşmesi an meselesi. İnsani yardım ulaşamamasından dolayı gıda fiyatlarının artması beklenirken, Bab üzerinden Halep’e petrol sevkiyatının da ikmal yolunun kapanmasıyla kesildiği bildirildi. Eğer yeterli yakıt ulaşmaşsa hastane, fırın gibi kurumlarda ve ulaşım konusunda ciddi sıkıntıların doğacağı yerel kaynaklar tarafından ifade ediliyor. Rejim ve işbirlikçileri tarafından kuşatmayla birlikte açlık stratejisi, muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri dize getirmek için neredeyse iç savaşın başından beri kullanılıyor.

AMAÇ TESLİM ALMAK

Kuşatma ve açlık stratejisi ile muhalifleri teslim almaya yönelik altyapı hazırlanmak isteniyor. Suriye’de halihazırda 13 bölge daha kuşatma altında. Rejim ve Hizbullah milislerinin ablukası Şam çevresinde yoğunlaşıyor. Madaya, Cayrud, Ruhaybah, Dumayr, Doğu Guta, el Tal, Yermük Kampı, Darayya, Mudamiya, Kanakir, Hola, Telbise, Rastan ve Vaer bölgelerinde halk abluka altında yaşam mücadelesi veriyor.

60 REJİM ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

RusYA’nın hava saldırıları Halep, Lazkiye’nin Türkmen ve Kürt dağları bölgesinde devam ediyor. Lazkiye’de muhalifler Kürt Dağları civarında ondan fazla rejim askerini öldürdüklerini ve iki stratejik bölgeyi ele geçirdiklerini duyurdu. İslam Ordusuna bağlı birliklerin de başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesindeki Merc beldesi yakınlarında kurduğu pusuda 50 rejim askerini öldürdüğü bildirildi.

S.ARABİSTAN’A DESTEK GELDİ

Geçen hafta, Suriye’ye asker gönderebileceği mesajını veren Suudi Arabistan’a körfez ülkeleri Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) destek geldi. BAE yönetimi, DAEŞ’e karşı kurulan koalisyondan talep gelmesi durumunda Suriye’ye asker gönderebileceklerini açıkladı. Bahreyn de Suudi Arabistan’la birlikte Suriye’de savaşması için asker göndermeye hazır olduklarını açıkladı.