Halep’te 300 bin sivil ölüm kuşatmasında

Olaylar
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü O’Brien, ‘Halep’in doğusunun devasa bir mezara dönüşmemesi, insanlık adına sivillerin korunması ve ...
EMOJİLE

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü O’Brien, ‘Halep’in doğusunun devasa bir mezara dönüşmemesi, insanlık adına sivillerin korunması ve kuşatma altındaki kente erişim sağlanması için yalvarıyoruz.’ dedi.

Oturumda konuşan, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien, BMGK’nın Suriye’de 5 yıldan uzun süredir devam eden savaşın milyonlarca kişi üzerindeki yıkıcı etkisini, insani yardım, sivillerin korunması ve siyasi çözüm için yapılan çağrıları görmezden geldiğini söyledi.

‘Halep’in doğusu 150 gündür kuşatma altında’

Son birkaç günde Halep’in doğusunda artan saldırılar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının 25 bine ulaştığını belirten O’Brien, binlerce insanın daha yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Halep’in doğusunun 150 gündür kuşatma altında olduğuna dikkati çeken O’Brien, insanların abluka, çatışma ve hava saldırıları altında daha fazla hayatta kalamayacakları uyarısında bulundu.

O-Brien, ‘Halep’in doğusunun devasa bir mezara dönüşmemesi, insanlık adına sivillerin korunması ve kuşatma altındaki kente erişim sağlanması için yalvarıyoruz.’ dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda, daha önce terör örgütü El-Nusra üyelerinin silahlarını da alarak Halep’i terk etmeleri teklifinin hala masada olduğunu söyledi.

İngiltere ve ABD’den Rusya’ya eleştiri

Oturumda konuşan İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya’ya yüklendi.

Rycroft, Rusya’nın BMGK’daki Suriye’ye yönelik kararları veto etmesini ve sivilleri aç bırakmayı bir savaş taktiği olarak kullanan rejimi desteklemesini eleştirdi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Power da BMGK’da oylanacak İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanan 10 günlük ‘insani mola’ tasarısının kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Power, Rusya’nın BMGK’da oylanacak karar tasarısını veto etmesinden endişe duyduğunu sözlerine ekledi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise Batılı ülkeleri iki yüzlülükle suçlayarak dikkatlerin Halep’e çekildiğini ancak Irak’ın Musul kentinde ve Yemen’de de insani durumun son derece endişe verici olduğunu söyledi.