Fransa, Mali’nin Çin’in eline geçmesinden korktu

Olaylar
Uzun yıllar Mali’de yaşayan Prof. Dr. Ahmet Kavas, bugünkü çatışmanın sebebini, Mali’yi 70 yıl yöneten Fransa’nın, 1960’ta ülkeden ayrılırken çizdiği yapay haritalara bağladı. ...
EMOJİLE

Uzun yıllar Mali’de yaşayan Prof. Dr. Ahmet Kavas, bugünkü çatışmanın sebebini, Mali’yi 70 yıl yöneten Fransa’nın, 1960’ta ülkeden ayrılırken çizdiği yapay haritalara bağladı.

Star gazetesine konuşan Kavas, Fransa’nın 70 yıl sömürdüğü Afrika’da her an patlayacak suni haritalar bıraktığını belirterek, “Asıl sorun Mali’nin yer altı zenginlikleri. Fransa bu bölgede gittikçe güçlenen Çin’den korktu” dedi.

MALİ’NİN HAFIZASI SİLİNDİ

"Mali, tarihi itibarıyla Afrika’nın en köklü geleneğine sahip, tarihinde çok önemli medeniyetleri, şahsiyetleri barındıran bir ülke. Bugün, çok fakir ve geri bir duruma düştü. Bunun da tek müsebbibi, Fransa." diyen Kavas, Fransa’nın, 70 yıl boyunca sömürge politikasıyla Mali’yi, dünyaya kapattığını, alimlerini etkisizleştirerek, entelektüel birikimi sildiğini, ülkede ilk üniversitenin 2000 yılında açıldığını söyledi. Kavas, Fransa’nın, İslamiyet’i ve insanların 1000 yıllık dili olan Arapça’nın öğretilmesini yasakladığını hatırlattı.

ALTIN, ELMAS, DOĞALGAZ…

Mali’nin dünyanın en fakir ülkesi olduğunu ancak dünyadaki en zengin madenlerin de bulunduğu ülke konumunda bulunduğunu belirten Kavas, "Altın, elmas, uranyum, doğalgaz… Buzenginlikleri en iyi bilenler de Malililer değil. Mali konusunda çok uluslu şirketlerin ciddi çalışmaları var. Çinliler, Amerikalılar, Fransızlar, Kanadalılar, Güney Afrikalı altın tüccarları… Ayrıca, modern tarım yapıldığında, dünyanın birçok ihtiyacını giderecek kadar verimli toprakları da var Mali’nin." diye konuştu.

FRANSA ÇİN’DEN KORKTU

Kavas, Fransa’nın, Çin’in Mali’de artan etkinliğini gördüğünü ve Mali’nin sadece siyaseten değil, zenginlikleriyle de elinden kaçtığını hissettiği için böyle bir müdahaleye kalkıştığını ifade etti.

İSLAMCI TANIMLAMASI YANLIŞ

Kavas, bölgede çatışan gruplarla ilgili yapılan tanımlamalara da karşı çıkarak şöyle konuştu: "Mali’deki grupların İslam ile özdeşleştirilmesi yanlış. Bunlar direnişçi, isyankar, sertlik yanlısı gruplar. Diğer yandan, Batı, Azavat’ı laik olarak görüyor oysa, kişisel anlamda tanıdığım için söylüyorum onlar da son derece dindar insanlar.  Kuzey’in Güney’i tamamen kontrol altına alacağı, buraya İslami bir devlet dayatabileceği varsayımı imkansız. Bunlar yıllardır Batı’nın kullandığı kavramlar.  Ayrıca, Güney’deki insanları da Tuaregler, Kuzey’dekilerden daha dindar insanlar. Mali İslam Yüksek Konseyi Başkanı Mahmut Dicko’yu, şahsen tanırım. Geçen sene bir sohbetimizde, Ensaruddin’i kuran, İyad için, “O, benim cemaatimdi. Bu kişinin, bizim üzerimizde bir İslam bilgisi yok. Benim arkamda namaz kılan, bana Şeriat ilan edemez” dedi."

DünyaBülteni