Bugün Hiroşima’nın yıldönümü…

Olaylar
Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 70. yılı dolayısıyla kentte hayatını kaybedenler törenle anıldı. Dünyada ilk kez atom bombası atılan ve tamamına yakını yok olan Hiroşima...
EMOJİLE

Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 70. yılı dolayısıyla kentte hayatını kaybedenler törenle anıldı.

Dünyada ilk kez atom bombası atılan ve tamamına yakını yok olan Hiroşima’daki anma töreni, saldırının merkez üssü yakınındaki Barış Parkı’nda düzenlendi. Törene Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin yanı sıra ABD’nin Japonya Büyükelçisi Caroline Kennedy’nin de aralarında bulunduğu 100’den fazla ülkenin temsilcisi katıldı.

Törene katılan on binlerce kişi, bombanın atıldığı saat olan 8.15’te saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Törende barışın sembolü olan beyaz güvercinler gökyüzüne bırakıldı.

Başbakan Abe, burada yaptığı konuşmada, atom bombası atılan tek ülke Japonya’nın nükleer silahların yok edilmesinde sorumluluk sahibi olduğunu söyledi. Abe, Japonya’nın bu ay sonunda Hiroşima’da düzenlenecek uluslararası konferanslarda nükleer silahların yok edilmesi amacına hizmet edecek girişimlerde bulunacağını bildirdi.

‘Mutlak kötülük ve insanlık dışı silah’

Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui de ABD Başkanı Barack Obama’ya ve diğer dünya liderlerine nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için çabaları hızlandırma çağrısını yineledi. Matsui, nükleer silahları “mutlak kötülük ve insanlık dışı silah” olarak niteledi ve bu silahların yürürlükten kalkması gerektiğini belirtti. 

Belediye Başkanı Matsui, gelecek yıl Japonya’da yapılacak G7 Zirvesi çerçevesinde, dünya liderlerine atom bombalarının bıraktığı derin izleri görmeleri için Hiroşima’yı ve Nagasaki’yi ziyaret etme çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Obama’yı ve politikaya yön veren diğer isimleri bombalanan kentlere gelip “hibakush” olarak adlandırılan ve hayatta kalan mağdurlardan felaketin boyutlarını dinlemeye, atom bombası gerçeğiyle yüzleşmeye davet eden Matsui, “Sonrasında eminim ki nükleer silah sözleşmesi de dahil bir yasal çerçeve üzerinde tartışmalar başlayacak” dedi.

‘Küçük çocuk’ 70 bin can aldı

ABD’nin B-29 tipi uçağın “küçük çocuk” (little boy) adlı bombayı Hiroşima’ya bırakmasıyla ilk anda 70 bin kişi ölmüştü. ABD, Hiroşima’dan 3 gün sonra Nagasaki’ye de “şişman adam” (fat man) adlı bombayı atmıştı.

İkinci Dünya Savaşı’nda Japon Deniz Kuvvetleri’nin en önemli üslerinden biri olan Hiroşima, o dönemde torpido üretim merkezi olarak da biliniyordu. Ancak kentin vurulma nedeninin sadece bununla sınırlı olmadığı, diğer bir kriter de kentin deniz kıyısında ve etrafının dağlarla çevrili olması şeklinde açıklanmıştı.

Atom bombasının Hiroşima semalarında patladığı ilk anda 70 bin kişi hayatını kaybetmiş, daha sonraki iki ila dört ay arasında ise 200 bine yakın kişi yaşamını yitirmişti. İzleyen aylar ve yıllarda radyasyona bağlı hastalıklardan çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.