BMGK:Irak ve Türkiye sorunu aralarında çözsün

Olaylar
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Musul yakınlarındaki Türk askeri varlığı konusunda Irak’ın mektupla BM’ye yaptığı şikayeti görüştü. Toplantının başında siyasi işlerd...
EMOJİLE

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Musul yakınlarındaki Türk askeri varlığı konusunda Irak’ın mektupla BM’ye yaptığı şikayeti görüştü.

Toplantının başında siyasi işlerden sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffry Feltman, konuya ilişkin iki ülke arasındaki karşılıklı açıklamalar ve sürecin geldiği son durum hakkında üyelere bilgi verdi. 

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’nin bu sorunu ikili ilişkiler çerçevesinde çözmek için tüm çabayı gösterdiğini söyledi.

Türkiye’nin Irak’ın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu, Başika kampının Irak hükümetinin talebiyle ve yerel otoritelerle koordinasyon halinde kurulduğunu hatırlatan Çevik, kampa ilişkin Iraklı yetkililerin defalarca bilgilendirildiğini kaydetti.

Türkiye’nin Başika’daki ünitenin güvenliğinin artırılması için takviye yapmaya karar verdiğini ancak konunun bağlamından saptırılarak asker sayısının abartıldığını dile getiren Çevik, görüşmeler sonunda bu takviye birliğin kamptan ayrıldığını ifade etti.

Çevik, konunun uluslararası arenaya taşınmasının sadece DAEŞ’e karşı oluşturulan dayanışmaya zarar vereceğine vurgu yaparak, bunun kamptaki Türk askeri varlığının güvenliğini de riske attığını söyledi ve “Irak ordusu, Başika’daki güvenlik birimimizin ayrılmasının ardından eğitimcilerimizi koruyabilecek mi?” diye sordu.

“Irak toprakları ülkemize yönelik terör eylemlerinde kullanılmasın”

Türkiye’nin sadece DAEŞ değil, PKK terörü ile de mücadele ettiğini hatırlatan Çevik, “PKK’nın merkezi Irak’ın Kandil bölgesinde. Biz Irak hükümetine PKK eylemlerini engellemesi için yaptığımız her çağrıya, ‘Irak hükümetinin ülkenin o bölgesinde kontrolü yok’ cevabı aldık. Eğer Irak hükümeti Irak topraklarında tam egemenliğe sahip olduğunu iddia ediyorsa bizim de Irak topraklarının ülkemize yönelik terör eylemlerinde kullanılmamasını isteme hakkımız doğar” dedi.

Irak hükümetinin DAEŞ ve PKK’nın Türkiye’ye dönük güvenlik tehdidini bertaraf edememesi nedeniyle Türkiye’nin kendini savunma hakkı doğduğunu kaydeden Çevik, “Daha önce de belirttik şimdi de söylüyorum, Türkiye’nin hiçbir zaman Irak’ın egemenliğini ihlal etme amacı olmamıştır, olmayacaktır. Başkalarının aksine bizim Irak topraklarına ilişkin herhangi bir planımız yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

Iraklı bakan BMGK kararı istedi

Toplantıda konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, yüzlerce Türk askerinin 3 Aralık’ta hükümetin izni olmaksızın Irak topraklarına girdiğini ve bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu öne sürdü.

BMGK’yı göreve çağıran Caferi, Konsey’den “Türkiye’nin işgalini” kınayan, Türkiye’den derhal askerilerini çekmesini ve bunun bir daha yaşanmamasını isteyen bir karar almasını talep etti.

Toplantının ardından Konsey üyeleri basına kapalı müzakere oturumu düzenledi. Bu oturumun ardından Konsey herhangi bir açıklama yapılmadan dağıldı.