Balkan Ülkelerinin Liderleri Belgrad’da Buluştu

Olaylar
Sırbistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ cumhurbaşkanları, bölge ülkelerindeki çeşitli sivil toplum örgütlerince kurulan ”İgman Girişimi”nin Belgrad’daki toplantısında bir ara...
EMOJİLE

Sırbistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ cumhurbaşkanları, bölge ülkelerindeki çeşitli sivil toplum örgütlerince kurulan ”İgman Girişimi”nin Belgrad’daki toplantısında bir araya geldi.Belgrad’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen toplantıya, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Bosna-Hersek Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Avrupa Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile ”İgman Girişimi”ni kuran bölge ülkelerinden 140 sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı.

Bölge ülkeleri arasındaki sorunların tartışıldığı ve barış ve istikrar için atılması gereken adımların konuşulduğu toplantıya katılan devlet başkanları, bölgedeki ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, barış ve istikrarın sağlanması amacıyla hazırlanan ortak bildiriyi imzaladı.

”Bölgenin Geleceği İçin Ortaklık” başlıklı ortak bildiride, Hırvatistan’ın AB’ye katılım sürecinde yakaladığı başarıdan övgüyle söz edildi ve AB İlerleme Raporu’nda Sırbistan’a adaylık statüsü verilmesi önerisi ise memnuniyetle karşılandı.

Sırbistan’ın AB ile müzakere süreci tarihinin bir an önce açıklanmasının beklendiği ifade edilen bildiride, Bosna-Hersek’in de AB’ye adaylık statüsü için müracaatını yapması istenildi.

Bildiriyi imzalayan devlet başkanlarının sorunlara ”diyalog ve iyi komşuluk ruhu içinde” yaklaşacağı vurgulanan metinde, AB’ye katılım sürecinde bölge ülkelerinin birbirine yardım edecekleri de teyit edildi.

Ortak bildiride, bölgedeki 4 ülkenin ortak bir Avrupa geleceği inşa etmek istediği de vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

”Başlatılan karşılıklı uzlaşma sürecinin devamı gereklidir. Bu bağlamda, sadece savaş suçlularının yakalanması ve cezalandırılması olarak değil, aynı zamanda vatandaşlarımızın refahını tehdit eden organize suçlarla da yakın bir işbirliğinin önemli rolü bulunuyor.”

Dünyada ve Avrupa’da yaşanan ekonomik krize de vurgu yapılan metinde, bölge ülkelerinin ekonomik iş birliğini artırmaya yönelik çalışma yapmalarının zorunluluğuna da işaret edildi.

Stefan Füle de yaptığı açıklamada, ortak bildirinin imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bölgesel iş birliği ve iyi komşuluk ilişkilerinin AB’nin genişleme politikasında en önemli bir unsur olduğunu vurguladı.

Füle, ayrıca Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’e de savaş suçlularının yakalanması konusunda Lahey’deki uluslararası savaş suçları mahkemesiyle yaptığı yakın çalışmadan dolayı teşekkür etti.
 

Ajanslar