Alman otomobil devlerinin emisyon skandalı dizel motorların geleceğini tehlikeye soktu

Olaylar
Alman otomotiv devlerinin dizel araçlarda emisyon sahtekarlığı yaptığının ortaya çıkması dizel motorların geleceğini belirsizliğe sürükledi. Skandal, Almanya’da dizel araç satışlarına büyük darbe vuru...
EMOJİLE

Alman otomotiv devlerinin dizel araçlarda emisyon sahtekarlığı yaptığının ortaya çıkması dizel motorların geleceğini belirsizliğe sürükledi. Skandal, Almanya’da dizel araç satışlarına büyük darbe vururken Alman şirketlere olan güveni de derinden sarstı.

Sinan Karamurat yeni bir araç almak için uzun zamandır galerileri geziyor.
Bugüne kadar hep dizel araç kullanan Sinan, ortaya çıkan skandalın ardından artık benzinli araca yöneldi. Almanya’da onun gibi yüz binlerce kişi, son dönemde elindeki dizel araçtan kurtulmaya çalışıyor.

“Havayı kirletip sağlığımıza zarar verdiler”

Sinan Karamurat, bir daha dizel araba almayacağını söyleyerek, düşüncelerini şöyle belirtti:

“Dünyaca ünlü Alman markaları yıllardır bizleri aldatıyormuş. Emisyon sahtekarlığı ile sadece bizi maddi zarara sokmakla kalmayıp havayı kirleterek sağlığımıza da zarar verdiler.” 

“Müşteri huzursuz”

Galericiler de skandalın sektöre geri dönülemez bir darbe vurduğunu söylüyor: 

”Yaprak kımıldamıyor. Dizel satışlarında önümüzdeki üç sene içinde çok büyük bir hareketlilik de beklemiyoruz. Müşteri huzursuz, müşteri güven duymuyor, dolayısı ile biz de satıcılar olarak dizel araç artık portföyümüzde bulundurmuyoruz.”

Dizelgate skandalı

Dizelgate olarak adlandırılan skandal, 2015 yılının Eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde patlak verdi.

Amerikan Çevre Koruma Dairesi, Volswagen’in egzoz emisyon değerlerinde sahtekarlık yapan bir yazılım kullandığını açıkladı.

Daha sonra sahtekarlığın ABD ve Volswagen ile de sınırlı olmadığı anlaşıldı.

Alman otomotiv devlerinin dünya genelinde on milyonlarca araçta aynı yazılımla emisyon manipülasyonu yaptığı belirlendi.

Alman otomotiv devlerini tazminat davaları bekliyor

Dizel motoru Almanlar icat etti ancak yine Alman firmaların sahtekarlığı dizelin geleceğini tehlikeye attı. Alman otomotiv devlerine hem ABD’de hem Almanya’da milyarlarca dolar ceza kesildi. Ancak dizel araçların yasaklanma girişimi çok daha büyük çaplı bir maliyete kapı aralayabilir.

Alman hükümeti yasaklamaların önüne geçmek için bir yol haritası açıkladı. Ancak sektörü ufukta başka bir finansal darbe daha bekliyor.

“Tazminat davalarına bakan hakimler bağımsız karar veremeyebilir”

Avukat Oğuz Korumtaş, skandala karışan şirketleri milyarlarca dolarlık tazminat davalarının beklediğini söyledi:

“ABD’de kişi başına 7 bin 500 dolardan 20 bin dolara paşa paşa ödemeyi biliyolar ama buraya gelince kusura bakmayın biz size bir şey ödemeyiz diyorlar. Bunu kasıtlı bir şekilde yaptığımızı bize ıspatlayın diyorlar.

Korumtaş’a göre Alman devletininin Volswagen ile ortaklığının bulunması da tazminat davalarına bakan hakimlerin bağımsız karar vermesine engel olabilir.

Alman hükumeti, araçlara takılacak bir ekipman ile emisyon değerlerini normal değerlere indirmeyi hedefliyor ancak bu işlemin maliyetini kimin üstleneceği en büyük sorun.

Ahmet Hamdi Şişman 

TRT Haber