ABD’nin Çin’deki siber casusluğu ortaya çıktı

Olaylar
Amerika’nın saygın gazetesi “The New York Times” ve ünlü Alman dergisi “Der Spiegel” bu hafta sonu çıkan sayılarında eski Amerikan güvenlik şirketi çalışanı Edward Snowden tarafından basına sızdırılan...
EMOJİLE

Amerika’nın saygın gazetesi “The New York Times” ve ünlü Alman dergisi “Der Spiegel” bu hafta sonu çıkan sayılarında eski Amerikan güvenlik şirketi çalışanı Edward Snowden tarafından basına sızdırılan belgelere dayanarak, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’in, Huawei üst yöneticilerinin dışarıyla kurdukları tüm temaslarını takip ettiğini ve şirket hakkında önemli bilgilere ulaştığını yazdı.

Bunun üzerine, Huawei’nin küresel siber güvenlik uzmanı John Suffolk yaptığı açıklamada “Eğer Snowden raporunda bahsedilen faaliyetler gerçek ise, Huawei kendi şirketi içindeki ilişkilere sızan ve gizliliğini ihlal eden böylesi hareketleri kınıyor” dedi.

TRT Haber’de yer alan habere göre, “Kurumsal ilişkilerimiz değişik kaynaklar tarafından sürekli denetim altında tutuluyor ve saldırıya maruz kalıyor, bugünün dijital çağındaki mevcut durum bu” diye ekleyen Suffolk, Huawei’nin ticari bağımsızlığını ve güvenlik sicilini savunarak, şirketinin 145 ülkede gayet başarılı işler yaptığını belirtti.

“The New York Times” haberde NSA’in “Shotgiant” adını verdiği operasyonun ana amacının Huawei ve Çin Halk Özgürlük Ordusu arasında gizli bir ilişkinin olup olmadığını ortaya çıkarmak, ve operasyonla Huawei’nin teknolojisine sızıp diğer ülkelere sattığı bilgisayarlar ve telefonlar üzerinden bilgi toplamak olduğunu söyledi.

Gazete, NSA’in Huawei’nin Shenzhen’deki yüksek koruma altındaki sunucularına sızarak, Çin devinin devasa ve karmaşık dijital yapılanması hakkında da bilgi aldığını iddia etti.

Huawei, tüm dünyadaki toplam nüfusun üçte birine telekom ve internet hizmetleri veriyor.

Alman “Der Spiegel” ise NSA’in Çin devinin 1,400’den fazla müşterisinin bilgilerine ulaştığını ayrıca şirketin mühendislerini nasıl eğittiğini gösteren belgeleri de sızdırdığını yazdı.

Dergi, NSA’in aslında Çin siyasi liderlerine karşı olası bir avantaj sağlamak için bu bilgileri aldığını da ekledi.

Nihai hedef aslında Çin hükümetinin gerçek amaç ve niyetlerini ortaya çıkarmaktı, diyen Alman dergisinden sonra İngiliz “The Times” gazetesi de ABD’li yetkililerin Huawei’yi bir güvenlik tehdidi olarak gördüklerini ve ABD’de iş yapmasını engellediklerini yazdı.