800 milyon aç,1 milyar 300 milyon ton gıda çöpe!

Olaylar
Dünyada aç insanların sayısı 800 milyonu geçerken, bu sayıya yetecek miktarın da üstünde, bir milyar 300 milyon ton kadar gıda her yıl çöpe atılıyor. Bu sorunla başetmede yeni yöntem arayışında olan B...
EMOJİLE

Dünyada aç insanların sayısı 800 milyonu geçerken, bu sayıya yetecek miktarın da üstünde, bir milyar 300 milyon ton kadar gıda her yıl çöpe atılıyor. Bu sorunla başetmede yeni yöntem arayışında olan BM internetin sunduğu interaktif yollara başvuruyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü dünyadaki açlık sorunuyla mücadelede küçük çiftçilere desteğin sağlandığı yeni yöntemler geliştiriyor. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre her yıl iki milyar insanı doyuracak kadar gıda israf ediliyor. Yaklaşık bir milyar 300 milyon ton gıda, yani dünyada üretilenin neredeyse yüzde 30 kadarı çöpe atılıyor. Açlık çeken insanlar ise sebze ve meyvelerin yüzde 40’ına, tahılların yüzde 20’sine ve deniz ürünlerin yüzde 35 asla erişemiyor.

Aljazeera’nın haberine göre BM, bunu azaltarak 800 milyonun üzerinde insanı etkileyen açlık sorununu çözmek için internet üzerinden interaktif platformlar oluşturuyor.

Gıda İsrafı Azaltma Küresel Topluluğu’nun (CoP) web sitesi paylaştığı bilgilerle farkındalığı arttırarak gıda israfının azaltılmasını amaçlıyor.

Doğal Kaynakları Koruma Konseyi’nden bilim kadını Dana Gunders, “İnsanların bu sorun hakkındaki farkındalıkları ile marketlerle, mutfaklarındaki alışkanlıkları arasındaki çelişkiyi azaltmalıyız” diyor.

Çiftçilere destek

FAO’nun yeni interaktif projesiyle başta gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilere destek sağlanarak gıda israfının önlenmesi hedefleniyor. Çünkü gelişmiş ülkelerde gıda israfı en çok sebze-meyvelerin çürümüş gibi görünmesi sebebiyle restoranlarda, evlerde veya sattıkları ürünlerin ‘reklam fotoğraflarındaki’ gibi olmasını isteyen marketlerde görülüyor.

FAO’dan Anthony Bennett, meyvelerin çürümesinde etkisi olan depolama, taşıma yöntemleri hakkında çiftçileri bigilendirdikleri platformun işe yarayacağını umuyor. İnternet üzerindeki bu platform ayrıca çiftçilerin birbirleriyle kendi tecrübelerini paylaşmalarına da olanak sağlıyor.

FAO’nun web sitesinde çiftçilerin depolama yöntemlerini kendilerinin de nasıl yapabilecekleri detaylı anlatılıyor.

‘Çocukları zehirli tarım ilaçları öldürüyor’

Girişimin bir parçası olarak, Dünya Gıda Programı (WFP) Burkina Faso ve Uganda’da 400 küçük çiftçiye metal silo ve özel saklama torbaları sağladı. Daha iyi depolama olanaklarının, 90 günlük deneme süresince, hasat sonrası kaybı yaklaşık yüzde iki kadar azalttığı gözlendi. WFP şimdi bunu 41 bin çiftçiyi kapsayacak ve hasat sonrası kaybı yüzde 70 kadar azaltacak bir programa genişletiyor.

Birçok çiftçi piyasadaki fiyat artışlarından faydalanmak için hasat sonrası bir süre daha ürünlerini saklamak istiyor.

Gelişmekte olan ülkelerde açlık sorunundan en çok etkilenenler arasında küçük çiftçiler de oluyor. Doğal Kaynakları Koruma Konseyi’nden Dana Gunders, bazı Afrika ülkelerinde araştırdığı bezelye üreticilerinin, silo veya hava sızdırmaz saklama torbaları olmadığı için, zehirli tarım ilaçlarını direkt ürüne uyguladıklarını gözlemledi.

Gunders, “Çocuklar bu bezelyeleri yiyiyor ve tamamen bu sebeple ölüyorlar” diyor.