Necmeddin-ül Mısri kimdir? Necmeddin-ül Mısri kısaca hayatı… Necmeddin Kübra kimdir?

Biyografi
13. yüzyılda yaşayan ünlü astronomi bilgini Necmeddin-ül Mısri kimdir? Necmeddin-ül Mısri kimdir kısaca… Necmeddin-ül Mısri biyografi… Necmeddin-ül Mısri kısaca hayatı… Necmeddin Küb...
EMOJİLE

13. yüzyılda yaşayan ünlü astronomi bilgini Necmeddin-ül Mısri kimdir? Necmeddin-ül Mısri kimdir kısaca… Necmeddin-ül Mısri biyografi… Necmeddin-ül Mısri kısaca hayatı… Necmeddin Kübra kimdir? Necmeddin Kübra kısaca hayatı…

Necmeddin-ül Mısri, Mısır’da yetişmiş önemli astronomi bilginlerinden birisidir. Doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir. Fakat 13. yüzyılın sonlarına doğru astronomi sahasında çalışmalar yaptığı ve Mısır’ın en büyük muvakkitlerinden (güneşe bakarak namaz vakitlerini belirten kimse) olduğu bilinmektedir.

Necmeddin-ül Mısri, Mısır’da meşhur Ezher Üniversitesinde okudu. O zamanlar Ezher’de dini, ilimlerin yanında matematik, fizik, kimya gibi müspet ilimler de okutuluyordu. Ezher, Mısır’ın düşmanlar tarafından işgal edilip, fen ilmi araştırmasından alıkonulana kadar bu hüviyetini muhafaza etti. O zamanlar Ezher Üniversitesi dünyaya ilim yayan bir üniversite idi. Necmeddin-ül Mısri’de bu üniversitede okudu ve burada ilmi çalışmalarını sürdürdü.

Onun en büyük eserlerinden biri İngiltere Oxford Üniversitesinde Arapça yazmalar bölümünde bulunan “Ziyc (yıldızlar katoloğu ve astronomi cetveli)” adlı eseridir. Necmeddin-ül Mısri bu eserinde çok sağlam bir matematik metodu takip etmekte, cetvellerin hesabında olsun, küresel üçgenlerin hesabında olsun, son derece doğru neticelere ulaşmaktadır.

Bu eserde, doğuşundan batışına kadar güneşin gözetlenişi, geceleyin herhangi bir yerdeki yıldızın durumunun rasat edilmesi ve bunlara dayanarak vaktin tayin edilmesi anlatılmaktadır. Bütün insanların kolaylıkla faydalanacağı şekilde hazırlanmıştır. Dünyanın neresinde olursa olsun, vakitleri tayinde herkes ondan istifade edebilir.

Diğer ismiyle Necmeddin Kübra’nın yaptığı bu eser evrensel niteliktedir. O yaşadığı çağda küresel astronominin temellerini attı. Milano’da Embrossina Kütüphanesinde bulunan bir risalesinde bundan bahsetmektedir.