Mürsiyeli İbrahim kimdir? Mürsiyeli İbrahim kısaca hayatı… Mürsiyeli İbrahim coğrafyaya katkıları

Biyografi
15. yüzyılda yaşayan ünlü haritacı Mürsiyeli İbrahim kimdir? Mürsiyeli İbrahim kimdir kısaca… Mürsiyeli İbrahim biyografi… Mürsiyeli İbrahim kısaca hayatı… Mürsiyeli İbrahim haritası...
EMOJİLE

15. yüzyılda yaşayan ünlü haritacı Mürsiyeli İbrahim kimdir? Mürsiyeli İbrahim kimdir kısaca… Mürsiyeli İbrahim biyografi… Mürsiyeli İbrahim kısaca hayatı… Mürsiyeli İbrahim haritası… Mürsiyeli İbrahim’in coğrafyaya katkıları…

Mürsiyeli İbrahim aslen Trablusgarp’lı bir Müslüman denizci olup, hayatı hakkında fazla bir bilgi bulunmamaktadır. 1456 yılında çizdiği Akdeniz haritası ve 1460’da yaptığı Güney Avrupa haritası ile Türk Haritacılık Tarihinde önemli bir yere sahiptir. 1567’de yapılan Ali Macar Reis Atlası’na kaynak olan haritalar arasında; hem tarih hem de nitelik bakımından başyapıt olan Güney Avrupa Haritası, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’i mükemmel bir doğrulukta göstermektedir. Bu harita sadece Osmanlı Haritacılığının değil, Venedik Haritacılığının da ana kaynaklarından biri olup, İstanbul Deniz Müzesi’nde sergilenmektedir. 1461 yılında Trablusgarp’ta Mürsiyeli İbrahim tarafından ceylan derisi üzerine yapılmış Akdeniz haritasıdır. Seyir hizmeti görecek şekilde tasarlanmış Akdeniz, Ege  ve Karadeniz’in tümü ile Batı Avrupa kıyıları ve İngiliz Adalarını içerir.

Uzmanlar tarafından çağdaş haritacılığın babası olarak kabul edilen Piri Reis’ten 52 yıl önce böyle bir harita çizmeyi başaran Mürsiyeli İbrahim’in Batıya bu konuda ışık tutan bir İslâm haritacısı olduğu da uzmanlar tarafından tartışmasız kabul edilmektedir. Günümüzden 500 sene kadar önce yaşayan Mürsiyeli İbrahim’in elimizde bir Akdeniz haritası bulunuyor. Piri Reis’in meşhur haritasından 52 sene önce, 1461’de Trablus’da yapılan harita, günümüz ölçülerine oldukça uygun görülmekte, Kartograflar tarafından hayranlıkla karşılanmaktadır.

Mürsiyeli İbrahim Haritası – Deniz Müzesi

 

Mürsiyeli İbrahim’in haritasını inceleyen uzmanlar haritadaki doğruluğun şaşırtıcı derecede olduğunu ifade etmektedir. Özellikle Doğu-Batı doğrultusundaki  hassasiyetin övülecek şekilde olduğunu belirtmektedir. Haritayı bugünkü haritalarla karşılaştırdığımızda, günümüz haritalarıyla birçok noktasının tamamen aynı olduğu görülmektedir. Buna rağmen Mürsiyeli İbrahim’in haritası aynı devirde Avrupalılar tarafından yapılan Akdeniz haritalarıyla kıyas edildiğinde, Avrupa kaynaklı haritalarının bu mükemelliğe ulaşmadıkları görülmektedir. Bilim ve Teknoloji Tarihi Enstitüsü’nün teşebbüsü üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bastırılmış olan haritanın orijinal hali halen İstanbul Beşiktaş’taki Deniz Müzesinde sergilenmektedir.