Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan kısaca hayatı

Biyografi
Osmanlı baş mimarı Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan kısaca hayatı… Mimar Sinan biyografi… Mimar Sinan’ın eserleri… Mimar Sinan’ın 1490 yılında Kayseri’nin Ağırnas kö...
EMOJİLE

Osmanlı baş mimarı Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan kısaca hayatı… Mimar Sinan biyografi… Mimar Sinan’ın eserleri…

Mimar Sinan’ın 1490 yılında Kayseri’nin Ağırnas köyünde dünyaya geldiği rivayet edilir. Yavuz Sultan Selim’in hükümdarlığı sırasında başlatılan Anadolu’dan devşirme alma uygulamasıyla 22 yaşında devrilmiş, İstanbul’a getirilmiştir.

Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilen Sinan daha sonra ise o dönemlerde orduya asker yetiştiren “Acemi Oğlanlar Ocağına” yerleştirilmiştir. Burada eğitim alırken mimarlığa özenmiş, vatanın bağlarında ve bahçelerinde su yolları yapmak, kemerler meydana getirmek istenmiştir.

Acemi Oğlanlar Ocağı’nda dülgerliği öğrenen Sinan yapı işlerinde çalışmış; bu çalışmalar sırasında da dönemin önde gelen mimarlarının yanında çalışma fırsatını da elde etmiştir.

1514’te Çaldıran Savaşı ve 1516-1520 arasında yapılan Mısır seferlerinden sonra, İstanbul’a döndükten sonra Yeniçeri Ocağı’na alınan Sinan,  Kanuni döneminde, 1521’de katıldığı Belgrad ve 1522’deki Rodos seferlerine katılmıştır. Bu seferlerden sonra subaylığa yükselmiştir.

Sinan son Bağdat seferinde, Van Gölü’nün üstünden geçecek üç geminin yapımını başarıyla tamamlaması sonucunda, haseki unvanını almıştır.

1536’da Prut Irmağı üstünde yaptığı bir köprüyle dikkatleri üstüne çekerek, Yüksek Dergah Mimarları başkanı olan ve 1539’da Mimar Acem Ali’nin ölümü üzerine onun yerine Saray Baş Mimarı olan Sinan, ölümüne kadar bu görevi sürdürmüştür.

Mimar Sinan, gördüğü bütün eserleri büyük bir dikkatle incelemiş, fakat hiçbirini aynen taklit etmeyip, sanatını devamlı geliştirmiş ve yenilemiştir. Mimar Sinan’ın mimarbaşılığa getirilmeden önceki yaptığı 3 eser dikkat çekicidir.

Bunlar Halep’te Hüsreviye Külliyesi, Gebze’de Çoban Mustafa Külliyesi ve İstanbul’da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesidir.

Mimar Sinan’ın Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, onun sanatının gelişmesinin göstergesidir. Bunların birincisi, İstanbul’daki Şehzade Camii ve Külliyesidir. Bu Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Bu eser kendi söyleyişi ile kalfalık döneminde, 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır.

Mimar Sinan’ın en büyük eseri ise, 86 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Edirne’deki Selimiye Camiidir (1575).

Elli yıla yakın süreyi kapsayan, Osmanlı Devleti’nde yaptığı mimarlık görevi boyunca, başta İstanbul olmak üzere imparatorluğun her yanına dağılmış topraklarda su yolları, çeşmeler, camiler, külliyeler, medreseler yapmıştır.

Yaptığı eserlerin birçoğu İstanbul’da olan Mimar Sinan 84 cami, 52 mescit, 22 türbe, 57 medrese, 7 okul ve Darülkurra, 17 imaret, 3 darüşşifa, 7 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 köşk ve saray, 6 ambar ve mahzen, 48 hamam ve kaydı olmayanlarla beraber, üç yüz elli aşkın yapının baş mimarlığını üstlenmiştir.

Mimar Sinan’ın yaptığı eserlerde dehasını kullanarak herkesi şaşırtmıştır. Bunlardan bir tanesi Mimar Sinan’ın Selimiye Camii’nin kubbesini o genişliği  oturtmak için 13 bilinmeyenli bir denklemi matematiğin bilinen 4 ana işleminden farklı beşinci bir işlem bularak çözdüğü söylencesidir.

Mimar Sinan, yapılarında ayrıca drenaj adı verilen bir kanalizasyon sistemi de kurmuştur. Drenaj sistemiyle yapının temelleri sulardan ve nemden korunarak dayanaklı kalması için sıcak hava dengelerini sağlayan hava kanalları kullanmıştır. Bunların dışında yazın suyun ve toprağın ısınmasından dolayı oluşan buharın, yapının temellerine ve içine girmemesi için tahliye kanalları kullanmıştır.

Mimar Sinan 17 Temmuz 1588’de vefat etmiştir.