Mehmet Nuri Yamut kimdir? Mehmet Nuri Yamut biyografi

Biyografi
Mehmet Nuri Yamut kimdir? Mehmet Nuri Yamut biyografi… Mehmet Nuri Yamut özgeçmiş… Orgeneral Mehmet Nuri Yamut Paşa Çanakkale Kara Savaşlarının en kanlısı olan Zığındere Savaşı’ndan ...
EMOJİLE

Mehmet Nuri Yamut kimdir? Mehmet Nuri Yamut biyografi… Mehmet Nuri Yamut özgeçmiş…

Orgeneral Mehmet Nuri Yamut Paşa Çanakkale Kara Savaşlarının en kanlısı olan Zığındere Savaşı’ndan sağ çıkmış gerçek bir savaşçıydı. “Ben Çanakkale kahramanıyım Atatürk’ün silah arkadaşıyım. İstiklal Savaşı gazisi Eski Genelkurmay Başkanı’yım” dedi ama dinleyen kim? 27 Mayıs 1961’de darbeyi yapan siyonizmin uşakları Demokrat Parti Milletvekili Orgeneral Mehmet Nuri Yamut’u öldüresiye dövüp yüzünde sigara söndürdüler.

Cebinden para harcayıp ilk Çanakkale Şehitliğini yaptıran Emekli Orgeneral Mehmet Nuri Yamut, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi Çanakkale’de ilk şehitlikleri yapan subay Atatürk’ün silah arkadaşı, eski Genelkurmay Başkanı emekli olduktan sonra Demokrat Parti’den milletvekili oldu. 59 yıl önce 29 Mayıs 1960’da tutuklandı. 5 Haziran 1961’de Yassıada’da hapiste öldüğü sırada 72 yaşındaydı.

Hidayet Sinanoğlu anlatıyor:

“İhtilalden birkaç gün sonraydı. Sokakta oynuyorduk. Bizim apartmanın önünde askeri bir araç durdu. İçinden bir subay ve bir astsubay ve erler indiler. Subay üsteğmendi veya yüzbaşı yıldızları vardı. Hepimiz koşuştuk. Apartmana girdiler. Babam evde yoktu. Nuri Paşa’nın kapısını çaldılar. Kapıyı elinde asası, yakasında İstiklal Madalyasıyla Nuri Paşa açtı. Subay bağırdı; “Vatanı sattınız, tutukluyoruz.”

Nuri Paşa asasını kaldırır. Ben Çanakkale kahramanıyım Atatürk’ ün silah arkadaşıyım İstiklal Savaşı gazisiyim Eski Genelkurmay Başkanı’yım Bana hakaret edemezsiniz” !..

Subay bir tokat patlattı. Astsubay da Nuri Paşa’ya bir tekme attı. Paşa düştü, gözlüğü kırıldı. Merdivenden yuvarlandı. Biz çocuklar merdiven sahanlığında korkuyla büzülmüştük. Sonra askerler koşup geldiler. Kan revan içindeki Nuri Paşa’nın kollarına girdiler alıp götürdüler Paşa’yı bir daha hiç görmedik” !..

KAYNAK:

Gazeteci Yavuz Donat

Donat ihtilal olduğu sırada 12 yaşında olan arkadaşı Niyazi Sinanoğlu’nun bir anısını aynı zamanda Demokrat Parti Milletvekili olan Nuri Yamut Paşa’ya yapılanları işte böyle anlattı.

Not 1: Paşa’nın ailesiyle vedalaşmasına izin verilmedi.

Not 2: Nuri Yamut’un yüzünde sigara söndürdüklerinde yanında bulunan Erzurum Mebusu Rıza Topçuoğlu şahit olmuştu. “Bir teğmen yüzünde sigara söndürdü. O da dönüp oğlum baban eşek de olsaydı, bunu yapmazdı” dedi.

Mehmet Nuri Yamut kimdir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 6’ncı Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Mehmet Nuri YAMUT, 1890 yılında Selanik’te doğmuş, 1908 yılında Harp Okulundan mezun olmuştur.

1912 yılına kadar Selanik’te 17’nci Nişancı Taburu 1’inci Bölükte görev yapmış, 1912 yılında Manastır 6’ncı Kolordu 50’nci Alay 3’üncü Bölükte görevli iken esir düşmüştür. Esaret dönüşü 1913’te Harp Akademisine girmiş ancak eğitimini tamamlamadan 1’inci İşkodra Tümenine katılmıştır. 1919 yılında tekrar girdiği Harp Akademisini 1920 yılında kurmay subay olarak bitirdikten sonra; Anadolu’ya geçerek Millî Orduya katılmıştır. Müteakiben 7’nci Kolordu Kurmay Başkanlığı, Harp Akademisi Kurmay Başkanlığı, 40’ıncı Alay Komutan Vekilliği, Afganistan Eğitim Heyeti Başkanlığı, Genelkurmay Karargâhında Şube Müdürlüğü, 190’ıncı Alay Komutanlığı, 5’inci Tümen Tugay Komutanlığı, 18’inci Dağ Tugay Komutanlığı, 2’nci Ordu Kurmay Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

1935 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile 9’uncu Tümen Komutanlığı yapmış, 1936 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile 9’uncu ve 57’nci Tümen Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 1939 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir. Korgeneral rütbesi ile 2’nci ve 12’nci Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1945 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir. Orgeneral rütbesi ile 2’nci ve 1’inci Ordu Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 3 Ocak 1949 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmış ve 1 Temmuz 1949 tarihine kadar aynı zamanda Genelkurmay Başkan Vekilliği görevini de yürütmüştür. 6 Haziran 1950 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 10 Nisan 1954 tarihinde kendi isteği ile emekli olmuştur.

Balkan, 1’inci Dünya ve Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır.

Orgeneral YAMUT; Muharebe Gümüş Liyakat Madalyası, Muharebe Gümüş İmtiyaz Madalyası, Altın Liyakat Madalyası ve İstiklal Madalyası ile Alman Demir Haç Nişanı sahibidir.

Bayan Cavidan YAMUT ile evli olan Orgeneral Mehmet Nuri YAMUT’un bir çocuğu vardır. Fransızca bilmektedir.

5 Haziran 1961’de vefat etmiş, İstanbul’da Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.