Ali bin Rıdvan kimdir? Ali bin Rıdvan kısaca hayatı

Biyografi
Tıp alimi Ali bin Rıdvan kimdir? Ali bin Rıdvan biyografi… Ali bin Rıdvan kimdir kısaca… Ali bin Rıdvan kısaca hayatı… Ali bin Rıdvan bilime katkıları… Ali bin Rıdvan çalışmala...
EMOJİLE

Tıp alimi Ali bin Rıdvan kimdir? Ali bin Rıdvan biyografi… Ali bin Rıdvan kimdir kısaca… Ali bin Rıdvan kısaca hayatı… Ali bin Rıdvan bilime katkıları… Ali bin Rıdvan çalışmaları…

Mısır’da Fatimiler döneminin çok ünlü doktoru ve filozofu olan Ebu’l Hasen bin Rıdvan Ali bin Cafer el Mısri, miladi 978 yılında Kahire yakınlarındaki Cize kasabasında doğdu. Babası bir fırın işçisi idi. Altı yaşında öğrenime başladı. On yaşında Kahire’ye gitti. Beş yılda temel eğitimini tamamladı. Bundan sonra kendi kendini kitaplarla yetiştirdi. Özellikle mantık, tabiat bilimleri, astronomi, metafizik ve tıp alanında ilerledi.

Sokaklarda yıldız falına bakarak, tıp dersleri ve tedavi yöntemleri öğreterek geçim sıkıntısını gidermeye çalıştı. Otuz iki yaşına gelince şöhreti ve geliri çok artmış, Halife Müstansır-billah tarafından saray hekimliğine tayin edilince ciddi bir servet sahibi olmuştu.

İbn-i Rıdvan ideal bir hekimin sahip olması gereken şartları şöyle sıralar:

Beden sağlığı yerinde, akıllı, iyi huylu olmalı. İyi ve temiz giyinmeli, görünümüne dikkat etmeli. Hastalarının sırlarını saklamalı. Tedavi ücretini değil, tedaviyi ön plana almalı. Yararlı gördüğü şeyleri öğretme aşkı ile yanmalı. Sağduyulu ve iffetli olmalı. Can ve mal konusunda güven telkin etmeli. Düşmanını dahi tedavi etmeli.

Batılılar Ali bin Rıdvan’a “Haly Rodgam” derler. Haçlı seferleri sırasında Avrupalılar bu Müslüman doktordan çok şey öğrenmişlerdir.

Ali bin Rıdvan, hastasının burnunu, rengini, nefes derinliğini, cilt ve saç durumunu inceler, bugün için bile modern sayılacak sorular sorar, her şeyden önce hastanın kişiliği, bünyesi ve yaratılışı konusunda fikir edinirdi. Bu hususta doktorlara şu tavsiyelerde bulunurdu: “Hastanın ruhi durumunu öğren!”

Doğru cevap verip vermediğini anlamak için ona çeşitli sorular sor. Ruhi kapasite ve teslimiyet derecesini denemek için, muayyen şeyler yaptır. Acaba reçetelerini harfiyen yerine getireceğine güvenebilir misin? Karakterinin yöneldiği istikameti meydana çıkar. Onun hassas ve zayıf taraflarını araştır. Biraz uzaktan fısıldamak suretiyle kulaklarını, yakın ve uzak şeylere baktırmak suretiyle kulaklarını, yakın ve uzak  şeylere baktırmak suretiyle de gözlerinin durumunu incele. Ağırlık taşıtmak, eşya taşıtmak ve sıktırmak suretiyle kuvvet durumunu gözden geçir. Şuraya, buraya yürüterek, hareketlerini tetkik et. Nabzını itina ile incelerken, kalp durumunu araştır. Adalelerinin yapısını öğrenmek için hastayı sırtüstü yatır. Kol ve bacaklarını ger. El ile yoklamak suretiyle karaciğer ve böbreklerini, dikkatli bir muayene ile de idrar ve gaita durumunu tespit et.