El-Kindi kimdir? El-Kindi kısaca hayatı

Biyografi
Müslüman alim El-Kindi kimdir? El-Kindi biyografi… El-Kindi kısaca hayatı… El-Kindi kimdir kısaca… El-Kindinin çalışmaları…   El-Kindi, 800 yılı civarında Kufe’de do...
EMOJİLE

Müslüman alim El-Kindi kimdir? El-Kindi biyografi… El-Kindi kısaca hayatı… El-Kindi kimdir kısaca… El-Kindinin çalışmaları…

 

El-Kindi, 800 yılı civarında Kufe’de doğdu. El-Kindi; el-Memun, el-Mutasım ve el-Mütevekkil’in bir çağdaşı idi ve büyük ölçüde Bağdat’ta yetişti.

El-Kindi, Abbasi Halifesi Mütevekkil tarafından resmi olarak bir hattat olarak görevlendirildi. Onun felsefi görüşlerinden dolayı, Mütevekkil ona sinirlendi ve bütün kitaplarına el koydu. Ancak, bunlar sonradan iade edildi. El-Kindi 873 yılında vefat etti.

El-Kindi bir filozof, matematikçi, fizikçi, astronom, hekim, coğrafyacı ve hatta müzikte uzmandı. Eserlerinden dolayı, Arapların Filozofu olarak bilinir.

Matematikte, sayı sistemi üzerine dört kitap yazmıştır ve modern aritmetiğin büyük bir bölümünün kuruluşunu hazırlamıştır. Arap sayılar sisteminin büyük ölçüde El-Harezmi tarafından geliştirilmiş olduğundan şüphe yoktur, ancak El-Kindi de bu konu üzerine zengin katkılarda bulunmuştur. Aynı zamanda, astronomi ile ilgili çalışmalarında yardım etmesi için küresel geometriye de katkıda bulunmuştur.

Fizikten, geometrik optiğe zengin katkılarda bulunmuş ve bunun üzerine bir kitap yazmıştır. Bu kitap daha sonra Roger Bacon gibi ünlü bilim adamlarına rehberlik ve ilham sağlamıştır.

Onun zamanında müziğin bilimsel yönlerine ilişkin çok az şey bilinmektedir. Armoni üretmek için bir araya getirilen çeşitli notaların her birinin belirli bir perdeye sahip olduğuna dikkat çekmiştir.

El-Kindi, üretken bir yazardı, onun tarafından yazılan kitapların toplam sayısı 241 idi. Göze çarpanları aşağıdaki gibi bölünmüştü:

Astronomi 16, Aritmetik 11, Geometri 32, Tıp 22, Fizik 12, Felsefe 22, Mantık 9, Psikoloji 5, Müzik 7.

El-Kindi aynı zamanda, Yunanca eserleri Arapçaya çeviren ilk tercümanlardan biriydi, fakat bu gerçek sayısız özgün eserleri tarafından büyük ölçüde gölgelenmişti.

El-Kindi Latincede Alkindus olarak bilinir.

Orta çağ boyunca Latinceye çevrilen kitapları Risela der Tanzim, İhtiyarat’ül Ayyam, İlahiyat-e-Aristu, el-Mosika, Met-o-Cezr ve Edviyeh Murakkaba idi.

El-Kindi’nin bilim ve felsefenin gelişimine etkisi, dönemdeki bilimlerin uyanışında önemlidir. Orta Çağda, Cardano onu en büyük on iki dahiden biri olarak düşünmekteydi. Eserleri, gerçekten, yüzyıllar boyunca, başta fizik, matematik, tıp ve müzik olmak üzere çeşitli konuların ilerideki gelişimine önderlik etmiştir.