Lisanssız Yazılımın Faturası 516 Milyon Dolar

Teknoloji Firmaları
Türkiye’deki kişisel bilgisayarlara yüklenen lisanssız yazılımların değeri 2010 yılında 2009 yılına göre yüzde 24’lük artışla 516 milyon dolara yükselirken, korsan yazılım oranı ise %62 ol...
EMOJİLE

Türkiye’deki kişisel bilgisayarlara yüklenen lisanssız yazılımların değeri 2010 yılında 2009 yılına göre yüzde 24’lük artışla 516 milyon dolara yükselirken, korsan yazılım oranı ise %62 olarak gerçekleşti.

Bu sonuçlar, Business Software Alliance (BSA)’ın, dünya genelindeki yazılım korsanlığını araştırdığı 2010 Global Yazılım Korsanlığı Raporu’nda ortaya kondu.
BSA Türkiye Koordinatörü Semih Sağman “Bu araştırmalar gösteriyor ki korsan yazılımla mücadelede daha yapacak çok işimiz var” dedi ve ekledi “Korsan yazılım kullanımını ne kadar azaltabilirse, Türkiye ekonomisi için de o kadar olumlu bir katkı sağlanacaktır”.

Bu araştırma korsan yazılımla ilgili dünya genelinde 116 ülke ve bölgenin 182 farklı bilgileri dahil edilerek yapılan, BSA’nın araştırma sektörünün öncü fırması IDC ile birlikte yürüttüğü sekizinci araştırmadır. Ayrıca bu seneki araştırma Ipsos Halkla İlişkiler Firması’nın yürüttüğü, bilgisayar kullanıcılarının korsan yazılımla ilgili kamuoyu yoklamasını da içeriyor.
Araştırmaya katılan her 10 kurum temsilcisinden 7’si fikri mülkiyet haklarının korunması ve desteklenmesi adına gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirttiler. Yüksek korsan yazılım kullanımı oranına karşılık, fikri mülkiyet haklarının korunması için verilen destek çok çarpıcı.
Türkiye’deki sonuçlar araştırmaya katılanların fikri ve mülkiyet haklarının korunması için büyük destekçi olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 82’si hak sahiplerinin ödüllendirilmesi gerektiğini söylerken, bu oran dünya ortalamasında yüzde 71’ler seviyesinde kalıyor.

Ayrıca araştırma sonuçları, daha güvenli ve gerçekçi olarak anlaşıldığı için, lisanslı yazılımların toplumdaki kabulünün korsan yazılıma göre daha yaygın olduğunu gösteriyor. Türklerin yüzde 60’ı lisanslı yazılımın daha iyi olduğuna inanırken, yüzde 40’lık bir kesim ise korsan yazılımın iyi olduğunu düşünüyor. Dünya ortalamasına bakıldığında kullanıcıların yüzde 88’i için teknik destek önemli iken yüzde 72’si için işlevsellik ön plana çıkıyor. Bilgisayar kullanıcılarının bir kısmında oluşan sorun ise, lisanslı yazılım alıp çoklu bilgisayarlara yüklemek veya ağ bağlantılarından aktarım yapmak gibi yazılım edinmenin yasal olmadığının bilinmemesidir.

BSA Program Direktörü Nilüfer Sapancılar yasal yazılımların oluşturduğu kayıtdışı maliyette açıkca görülen bir yükseliş olduğunu belirtirerek, şunları söyledi; “Sonuçlar, ağ üzerinden yüklenen yazılımların yasal olmadığı ve tek bir bilgisayardan çoklu ev veya ofis bilgisayarlarına yazılım aktarmanın korsan olduğu konusunda kullanıcıları daha fazla bilinçlendirmemiz gerektiğini vurguluyor”
Araştırma sonuçlarına ek olarak:

• Avrupa ve Ortadoğu’daki toplam yazılım hırsızlık değeri yaklaşık 18 Milyar dolar. Global olarak, yazılım hırsızlığı miktarı 59 milyar dolara çıkarak, 2003’den beri yapılan araştırmaların neredeyse 2 katına ulaştığı görülüyor.

• 2010 yılında araştırmaya dahil olan 116 ülkenin yarısının korsan yazılımda %62 ve daha fazla orana sahip olduğu görülürken, global ortalamanın ise %42 olduğu biliniyor.

• Gelişen ülke ekonomilerinin bilgisayar yazılım korsanlığında itici bir gücü bulunuyor.  Korsan yazılım oranları  gelişmekte olan ülkelerde, gelişmiş ülkelere göre 2,5 kat daha fazladır ve korsan yazılımın kurumsal değeri (31.9 milyar dolar) dünya toplamının yarısından fazla.

• Lisanslı yazılımların en önemli avantajları global olarak teknik destek sağlanması (%88)  ve kötü amaçlı yazılımlar ile hacker’lardan korunması.
• Genel olarak korsan kullanan kişiler yazılımın bir kopyasını alıyor veya çoklu bilgisayarlara yüklüyorlar.

• Dünya çapındaki bilgisayar kullanıcılarının çoğunluğu adil özelliklere ve korumaların gerçek ekonomik kazançlar sağladığına inanıyor. Global olarak %59’u fikri mülkiyet haklarının yerel ekonomilere avantaj sağladığını, %61’i de yeni iş imkanları sunduğunu düşünüyor.

BSA Türkiye Koordinatörü Semih Sağman “Bugünkü sonuçlar devam eden korsan yazılım kullanımının dünya ekonomisini tehdit ettiğini ve kamuoyunun fikri mülkiyet haklarının korunması ve savunulmasına önem göstererek gelişen ekonomideki rolünü anladığını ve kabul ettiğini  göstermektedir” dedi.

Sağman sözlerini şu şekilde tamamladı  “Yazılım hırsızlığı  IT yeniliklerini, iş olanaklarını ve dünya çapındaki ekonomik gelişmeyi bastırmaya devam etmektedir. Bu rapor işletmelerin, devlet memurlarının ve son kullanıcıların yazılım hırsızlığına karşı ve bunun için ne yapabileceklerine dair eğitilmelerinin gerekliliğini göstermektedir. Sektörde korsan yazılım nedeniyle haksız rekabet oluşuyor. Daha fazla kar amacı güderek korsan yazılım pazarlayanlar, son kullanıcıyı hem yanlış bilgilendiriyor hem de yanılgıya uğratıyor. Biz de bu nedenle lisanslama kurallarının ve ilgili kanunların son kullanıcıya anlatılmasını hedefleyen çeşitli projeler geliştirdik. " dedi.

Araştırma Hakkında
2010 BSA Global Yazılım Korsanlığı Raporu; masaüstü, laptop, netbook dahil tüm bilgisayarlarda kullanılabilen yazılımları içermektedir. Araştırmaya dahil edilenler arasında işletim sistemleri, veri tabanları ve güvenlik paketleri gibi sistem yazılımları, uygulama yazılımlarının dışında, ücretsiz olan yasal yazılımlar ile açık kaynak yazılımları da yer alıyor.

BSA, bu sene yenilik olarak, BSA fikri mülkiyet haklarının korunması ve korsan yazılım yerine lisanslı yazılım kullanımı konularına ilişkin sosyal tutum ve davranışlar hakkında daha detaylı bilgi ve gözlem oluşturabilmek için 15.000’den fazla ticari ve bireysel bilgisayar kullanıcısıyla anket yapmak üzere Ipsos Halkla İlişkiler Firması ile çalışmıştır. Araştırmalar, global ölçekte gerek coğrafi kapsam, gerek farklı BT seviyeleri ve gerek kültürel farklılıklar yönünden temsili yeterliliği sağlayan 32 pazarda online ve kişisel temas yoluyla gerçekleştirilmiştir.

Habertürk