Android ile Chrome’un birleşmesi ne demek?

Teknoloji Firmaları
Yenişafak’ın haberi… Bildiğimiz gibi geçtiğimiz günlerde paylaştığımız haberimizde Google’ın Android platformu ile Chrome OS’yi birleştirme hazırlığında olduğunu paylaşmıştık. ...
EMOJİLE

Yenişafak’ın haberi…

Bildiğimiz gibi geçtiğimiz günlerde paylaştığımız haberimizde Google’ın Android platformu ile Chrome OS’yi birleştirme hazırlığında olduğunu paylaşmıştık.

İşte şimdi de konunun önemine binaen bir analize girmenin faydalı olacağını düşündüğümüzden kaldığımız yerden devam ediyoruz:
Bir kere her şeyden önce bu birleşme ertesinde Chrome OS’nin yok olmayacağının altını çizelim. Yani diğer bir deyişle Chrome OS yüklü biçimde gelen Chromebook’lar varlığını -Android’in katkılarıyla zenginleşerek- sürdürecek. Keza Android de benzer şekilde, Chrome OS’den gelecek olan katkılarla işlevselliğini daha da arttıracak.

Android Cephesi

Tabii henüz kesin bir şey söylemek güç ama tahminimiz o ki Chrome entegrasyonu ertesinde ilk gelecek yeniliklerden birisi uzantı desteği ve geliştirilmiş temalandırma olacak olsa gerek. Keza Chrome OS’nin başka sekme yönetimi olmak üzere tarayıcı tabanlı ileri düzey özelliklerinin Android’e eklenmesi kuvvetli bir diğer ihtimal.
Yine gerçek çoklu uygulama desteği de beklediklerimiz arasında. Bildiğimiz gibi Chrome’da çoklu uygulama desteği var olmasına var ama başta Samsung Note serisi olmak üzere üreticilerin kendi cihazlarına yönelik geliştirdiği ‘çoklu pencere’ gibi özellikler stok Android’lere yok.

Bunlara ek olarak Chrome OS’nin zaten bir numaralı özelliği olan bulut tabanlı yapısının birleşme ertesinde Android’e uyarlanması da kaçınılmaz. Bunun pratikteki faydaları ise, başta paylaşım seçeneklerindeki zenginleşme olmak üzere (ki tahminimizce kişiselleştirilebilir sezgisel paylaşıma dahi geçilebilir) internet tabanlı tüm uygulamalara yansıyacaktır.

Chrome OS Cephesi

Rotamızı Chrome OS’ye çevirdiğimiz zaman karşımıza çıkan ilk olasılık tabii ki Android uygulamaları ile çok daha derinlemesine entegrasyon. Böylece hem Android ekosistemine alışkın olan kullanıcılar için yabancılaşma önlenecek hem de daha da önemlisi geliştiricilere evrensel uygulamalar hazırlayabilecekleri geliştirme araçları sağlanacak. Buradaki kritik detay, uygulamaların eşlenik platform desteği sunacak oluşu. Yani tek bir kodla her iki platformda da kullanılabilecekler.
En basitinden böyle bir girişim ertesinde halihazırda uygulama eksikliğinden ötürü dokunmatik ekranından yeterince faydalanamadığımız Chromebook’lardan gerçek anlamda yararlanabileceğiz ki bu bile başlı başına yeterli bir sebep.
Diğer yandan Chromebook’a yönelik Android dopinginin en işe yarayacağı alansa hiç kuşkusuz 2’si 1 Arada formundaki melez dizüstüler. Yani hem dizüstü hem de tablet olarak kullanılabilen cihazlar.

Velhasıl ilk etapta aklımıza gelen olası senaryo bu. Tabii son olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm bu dediklerimizi henüz öngörülerden ve tahminlerden ibaret potansiyel hamleler kapsamında değerlendirmemiz gerektiğini de dipnot olarak düşelim.