Sürücüsüz Otomobil, Testi Geçti

Otomobil
Memduh Taşlıcalı’nın haberi Okan Üniversitesi bünyesinde kurulan araştırma merkezi tarafından bir yıldan daha uzun bir süredir geliştirilen teknoloji seri üretim bir otomobil üzerinde yola çıktı...
EMOJİLE

Memduh Taşlıcalı’nın haberi

Okan Üniversitesi bünyesinde kurulan araştırma merkezi tarafından bir yıldan daha uzun bir süredir geliştirilen teknoloji seri üretim bir otomobil üzerinde yola çıktı. Proje, askeri alanlarda da kullanılabilecek yeterliliğe sahip.

İŞTE O OTOMOBİL!..

Bütün dünyada trafik kazalarını azaltmak ve artan trafiği kontrol etmek amacıyla yapılan kendi kendine gidebilen araç projelerine Türkiye de dahil oldu. Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde geliştirilen Türkiye’nin ilk sürücüsüz otomobili dün üniversitenin bahçesindeki testi başarıyla geçti. Ar-Ge çalışmalarıyla uluslararası başarılar kazandıklarını belirten Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, Türkiye’nin hızla değişen yapısına üniversitelerin de bilimsel çalışmalarıyla katkıda bulunduğunu söyledi. Dünya çapında otomotiv üreticilerinin üzerinde yoğunlaştığı bu teknoloji için bir milyon liraya yaklaşan yatırım yapıldığını belirten Okan, "Burada önemli olan yatırım maliyeti değil, bizim bu konuda öncü olmamız. Bu tür projeler tek başına bir yere gelmiyor; otomotiv üreticileri, belediyeler, akıllı otoyollar hepsi birlikte hareket etmek durumunda. Bu teknolojiyi sivil olarak ister otomobil ister toplu taşıma araçlarında kullanmak mümkün. Aynı zamanda askeri alanlarda, insanların yaklaşması mümkün olmayan nükleer alanlarda da kullanılabilecek." dedi.

Üniversite bünyesinde bulunan Teknopark sayesinde gelecekte birçok teknoloji geliştirmede söz sahibi olacaklarını kaydeden Bekir Okan, Türkiye’nin dünyada birçok alanda öne çıkmaya başladığını söyledi. Üniversitelerin yetiştirdiği öğrencilerin artık bu vizyona uygun, dünyaya hitap eder düzeye ulaşması gerektiğinin altını çizen Okan, "Sanayi ve üniversite işbirliğine çok önem veriyoruz. Özellikle yurtdışında uluslararası başarılar kazanmış üniversiteler ile yaptığımız işbirlikleri öğrencilerimizin Kurtköy’den dünyaya açılmalarını sağlayacak." diye konuştu. General Motors, Volvo, Toyota gibi üreticilerin üzerinde yoğunlaştığı teknoloji radar ve uydular yardımıyla araçların sürücüsüz olarak da kullanılabilmesini hedefliyor. Okan Üniversitesi bünyesinde kurulan Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Fiat Linea’nın üzerinde geliştirilen proje de Türkiye’de ilk. Projenin başında bulunan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Tuncay, geliştirdikleri aracın hareket esnasında radara benzer ‘Lidar’ ile çalıştığını kaydetti. Lazer ışınlarının gönderiliş zamanı ile yansıdıktan sonra geri ulaşım sürelerini kullanarak mesafelerin hesaplandığını anlatan Tuncay, "Bu bir otonom projesi. Bu araçlar yollardaki güvenliği artıracak. İnsanların zayıf kaldığı noktaları tamamlayacak. Bu bizim için bir başlangıç projesi. Birçok alanda işbirliklerine açık bir şekilde yeni projeler üzerinde çalışacağız." şeklinde konuştu.

Zaman