Videoları Nereden İzliyoruz?

İnternet
Motorola Mobilite Ev Çözümleri Birimi adına bağımsız araştırma kuruluşu Vanson Bourne tarafından 13 ülkede 7.500 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen “Global Medya Katılım Barometresi 2010&r...
EMOJİLE

Motorola Mobilite Ev Çözümleri Birimi adına bağımsız araştırma kuruluşu Vanson Bourne tarafından 13 ülkede 7.500 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen “Global Medya Katılım Barometresi 2010” araştırmasının Türkiye ayağı sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçları, Türk izleyicilerin geleneksel video tüketim alışkanlıklarından, daha çeşitli yöntemleri içeren bir tüketim eğilimine geçtiğini ortaya koyuyor.

Türkiye ilk bakışta geleneksel sayılabilecek bir video tüketim tablosu sergiliyor. İzleyicilerin neredeyse yarıya yakını (yüzde 49) antenler aracılığıyla ücretsiz yayınları izlerken, çoğu tüketici de yayınları dijital, uydu ve kablo üzerinden izliyor. Yüzde 30 uydu, yüzde 26 kablo üzerinden izlenen ücretli hizmetler de benzer bir tabloyu ortaya koyuyor. Canlı yayınlar, izleyici tercihleri arasında ön plana çıkıyor.

Türk izleyicilerinin neredeyse üçte biri video içeriğini internet üzerinden izliyor. Aynı şekilde araştırmaya katılanların yüzde 42’si, zamanlaması belli yayınların içinde, isteğe bağlı (on-demand) ve internet üzerinden gerçekleştirdikleri izleme oranlarının birbirine eşit olduğunu dile getiriyor.

Haftalık zamanın önemli bir bölümünü TV ve video izleyerek geçiren Türk tüketicilerinin, içeriği TV dışındaki cihazlardan izleme oranı da oldukça yüksek: Dizüstü bilgisayar %60, masaüstü bilgisayar %46, akıllı telefon ise yüzde 37 oranında tercih ediliyor.

Televizyon ve video izleme deneyimini sosyal medya ile zenginleştirme yönünde gelişen trend, Türk izleyicilerini de oldukça etkilemiş durumda. Katılımcıların yüzde 44’ü, bir televizyon programı veya video izlerken sosyal ağ, sohbet veya elektronik posta üzerinden bu konuda görüş alışverişinde bulunduğunu dile getiriyor.

Beklendiği gibi 16-24 yaş arasındaki izleyiciler yüzde 56 ile bu alandaki en istekli kesim olmakla birlikte, 55 yaş üzeri kesimin %29 gibi kayda değer bir bölümü de aynı biçimde izleme deneyimlerini internet uygulamaları ile de desteklemiş.

Bu tür hizmetler için ekstra para ödeyip ödemeyecekleri sorulduğunda, televizyon ve videonun yanı sıra sosyal medyayı da kullanan katılımcıların yüzde 58’i, sağladığı değer konusunda ikna olmaları durumunda bu hizmetler için ekstra ödeme yapmayı düşünebileceğini belirtiyor.

Katılımcıların %59’u, televizyonu dizüstü veya tablet bilgisayarlara bağlayan entegre hizmetlere de ilgi duyacaklarını söylüyor. Maliyet artışının söz konusu olduğu bu iki durumda da üst yaş gruplarındaki katılımcıların daha ilgili olması, söz konusu grubun harcama potansiyelini yansıttığı kadar, bir ölçüde genç tüketicilerin ücretsiz içerik ve hizmetler konusundaki beklentisinin de ortaya konması olarak yorumlanabilir.

Araştırma, oturma odasındaki televizyon konseptinin birincil izleme cihazı olma özelliğini hala koruduğunu ortaya koysa da (Şu anda HD televizyona sahip olan veya önümüzdeki 6 ay içerisinde sahip olmayı düşünen Türk izleyicilerinin oranı yüzde 76) katılımcıların yüzde 72’si evde ücretsiz içeriğe farklı cihazlardan erişebilmenin çok önemli olduğunu düşünüyor. Yüzde 35’lik bir kesim ise aynı durumun ücretli içerik için de söz konusu olduğunu belirtiyor.

Tüm bu bulgular hem mevcut izleme alışkanlıklarının (özellikle, şu anda TV dışında başka bir cihazı da gerektiren sosyal medya uygulamaları gibi) diğer hizmetlerle zenginleştirme arzusunu, hem de istenen içeriğe, istenen her yerden istendiği zaman (mutfakta dizüstü bilgisayardan, bahçede akıllı telefondan) erişebilmeye yönelik genel eğilimi ortaya koyuyor.

İlginç sonuçlardan biri de katılımcıların yüzde 55’inin ücretsiz içeriğe mobil cihazlar veya cihazdan bağımsız abonelikler üzerinden ev dışında veya civarında da ulaşabilmek istediğini, yüzde 29’unun da bu olanağı ücretli içerik için de tercih edeceğini belirtmiş olması. Taşınabilirlik ve hızlı internet erişiminin yanı sıra yüksek ekran boyutu ve çözünürlük gibi özellikleri bir arada barındıran akıllı telefon ve tablet cihazların sayısındaki artışa bağlı olarak, çoklu ekrandan izleme trendi de giderek popüler hale geliyor.

CNETTürkiye