Vekil Adaylarına Sosyal Medya Tüyoları

İnternet
DENİZ ERGÜREL’in haberi    Seçimlere az bir zaman kaldı. Adaylar birer birer açıklanıyor. Seçim kampanyaları, afişler, el ilanları, meydan konuşmaları, halk buluşmaları yakında tüm hız...
EMOJİLE

DENİZ ERGÜREL’in haberi   

Seçimlere az bir zaman kaldı. Adaylar birer birer açıklanıyor. Seçim kampanyaları, afişler, el ilanları, meydan konuşmaları, halk buluşmaları yakında tüm hızıyla başlayacak. Son yıllarda gelişen teknoloji ve yaygınlaşan internet sayesinde bu klasik yöntemlere bir yenisi daha eklendi: Sosyal medya araçları.

Acaba milletvekili adayları sosyal medyayı kullanarak kampanyalarını nasıl zenginleştirebilir? Sosyal medya mecralarının seçimlerde kullanımına dünyadan en iyi örnek Barack Obama’nın 2008 yılında yürüttüğü seçim kampanyası gösterilebilir. Zorlu bir seçim kampanyası yürüten Obama, önce adaylık döneminde Hillary Clinton’ı, seçim döneminde John McCain’i yenmeyi başardı. Bu başarısında kuşkusuz sosyal medya araçlarının payı büyük. Obama’nın sosyal medyaya ağırlık vermesinin en büyük nedeni seçim kampanyasını gençler üzerine kurgulamasıydı. Bu gençler gazete ve televizyon izlemiyorlardı ama MySpace, Facebook, Twitter, YouTube gibi mecraları sıklıkla kullanıyorlar, telefonla konuşmak yerine SMS yazmayı tercih ediyorlardı. Ve bloglarında hoşlandığı konuları paylaşan yepyeni bir genç nesil…

Seçim sitesinin yardımıyla 200 binden fazla etkinlik düzenlendi

Obama’nın sosyal medya kampanyasını yürüten isim, seçim döneminde henüz 24 yaşında olan Facebook’un kurucularından Chris Hughes oldu. Hughes, yürüttüğü interaktif kampanyayla genç kitlelerin dikkatini çekmeyi başardı. Sosyal medya araçlarıyla kampanyayı takip eden gençler bağışlar topladılar, programlar düzenlediler, fotoğraf ve videolar paylaştılar. BlackBerry kullanıcısı olan Barack Obama’nın seçim kampanyasında kullandığı site http://my.barackobama.com’du.

Obama’nın kendisine ait bir sosyal network oluşturduğu sitede kullanıcılar profillerini oluşturdular. Yeni arkadaşlar eklediler, bloglarında fikirlerini belirttiler, bağışlar yaptılar, etkinlikler düzenlediler ve etkinliklerini tanıttılar. Oldukça sade ve temiz bir tasarıma sahip olan sitede ayrıca çeşitli anketler ve Obama hakkında bilgiler mevcuttu. Bu sitede oluşturulan profil sayısı 2 milyonu geçti. Sitenin yardımıyla 200 binden fazla etkinlik düzenlendi, 400 binden fazla blog yorumu yapıldı ve 35 binden fazla gönüllü grup oluşturuldu.

YouTube’dan paylaşılan videolar 120 milyondan fazla izlendi

Obama’nın çeşitli zaman ve mekanlarda yaptığı konuşmaların videoları YouTube üzerinden paylaşıldı. Seçim döneminde 1.800’den fazla videonun paylaşıldığı YouTube kanalına 150 bin kişi abone oldu. Buradan paylaşılan videolar 120 milyondan fazla kez izlendi. Ayrıca Google Checkout sistemi kullanılarak YouTube kanalı üzerinden seçim kampanyasına bağış yapmak mümkündü.

Seçim döneminde YouTube’un politika kategorisindeki videolar arasında Obama’nın ezici üstünlüğü vardı. Videoların yüzde 50’den fazlası Obama’ya aitti. Sadece profesyonel ekipler değil, Obama’nın genç seçmen kitlesi de YouTube üzerinden büyük destek verdi. Obama Girl adı verilen bir kız hayranının ismiyle eğlenceli videolar oluşturuldu, bu videolarda Obama sanki bir pop yıldızı gibi gösteriliyordu. Obama Girl’ün ‘I Gotta Crush on Obama’ adlı videosu 10 milyondan fazla insan tarafından izlendi. Black Eyed Peas üyesi William’ın hazırladığı ‘Yes We Can’ videosu 11 milyon izleyiciye ulaştı. Her iki videonun izleyici sayısı bugün 20 milyonu aşmış durumda. (http://www.youtube.com/BarackObamadotcom )

Facebook’ta 5 milyon kişi takip etti

Obama’nın videolarının ve kampanyaların tanıtımının yapıldığı Facebook sayfasında kullanıcı sayısı seçim kampanyası süresince hızla 5 milyona ulaştı. Sayfa üzerinde 500 binden fazla paylaşım yapıldı. Şu andaki kullanıcı sayısı ise yaklaşık 18,6 milyon. Bu sayı birçok dünya markasının Facebook hayran sayısından çok daha fazla. http://www.facebook.com/barackobama

Nerede olduğunu Twitter’dan bildirdi

Obama, Twitter yardımıyla seçim süresince nerelerde olduğunu anında bildirdi. Konuşmalarını internetten canlı yayınladı ve bu linkleri Twitter üzerinden paylaştı. İlk elden yaptığı paylaşımlar sayesinde takipçi sayısı seçim döneminde yüz bine ulaştı. Obama’nın bugünkü Twitter takipçilerinin sayısı 7 milyonu aşmış durumda. McCain’in takipçileri ise seçim döneminde 4 bin 400’dü. (http://twitter.com/BarackObama) Seçim döneminde gençler arasında popüler olan platformlardan biri de MySpace’ti. Obama’nın konuşma videolarının paylaşıldığı profil sayfası kısa zamanda 1 milyondan fazla kullanıcı tarafından takip edildi. Obama’nın rakibi McCain ise ancak 200 bin kullanıcıya ulaşabilmişti. http://www.myspace.com/barackobama

Flickr’daki fotoğrafları 600 bini aştı

Seçim kampanyasında birçok yeri ziyaret eden ve konuşmalar yapan Obama, çekilen fotoğrafları Flickr üzerinden tüm dünya ile paylaştı. Flickr’da Obama fotoğraflarının sayısı 600 bini aştı. (http://www.flickr.com/photos/barackobamadotcom)

SMS mesajları ayda 5 ile 20 arasındaydı
Bir milyondan fazla insan Obama’nın SMS servisine abone oldu. Eyalet, şehir ve mahalle bazında gönderilen SMS mesajları ayda ortalama 5 ile 20 bin arasındaydı. Aboneler, ne tür mesajları almak istediklerini seçebiliyorlardı.

13 milyon kişi e-mail bültenine üye oldu
Seçim kampanyası esnasında 13 milyondan fazla kişi Obama’nın e-mail bültenine üye olmuştu. Kampanya süresince 7 binden fazla bülten gönderildi. Bu mesajların türü, yapılan bağışın miktarına göre değişiyordu. Kampanya süresince toplam 1 milyardan fazla e-mail gönderimi yapıldı.

Oyunlar arasında bilinçaltı reklamı
Obama seçim ekibi, aralarında Burnout Paradise gibi popüler 18’den fazla oyunun içerisinde Obama reklamları yayınladı. Seçim afişleri oyunlar esnasında sanki mekânın doğal bir parçasıymış gibi yayınlandı. Bilinçaltı mesajlarıyla gençlere Obama’nın tanıtımı yapıldı.

Politikacılar ve milletvekili adayları Obama’dan ne öğrenebilir?

Öncelikle sosyal medyanın tamamen yeni bir iletişim biçimi olduğu anlaşılmalıdır. Bu yeni iletişim biçimi klasik yöntemler gibi tek yönlü gelişen ‘mesaj veren ve mesajı alan’ şeklinde değildir. Sosyal medya iletişiminde kullanıcılar sürece anında katılmaktadırlar. Burada daha insani, daha interaktif bir süreç söz konusudur. Eğer bu iletişim süreci iyi yönetilemezse yapılan kampanyanın tam tersi bir etki yapması da mümkün.

Öneriler

* Açık bir hedefiniz, planınız olsun.

* Sadece hakkınızda konuşmayın, seçmenlerinizi ilgilendiren konuları vurgulayın. Hayallerinin, özlemlerinin sesi olun.

* Pozitif ve iyimser olun.

* Ulaşılabilir olun.

* Sosyal medyadaki diyalogları dinleyin ve konuşmaya katılın.

* Dürüst hareket edin ve kendiniz olun. Fazla abartılmış ve dayanağı olmayan bir imaj tam tersi etkiyi uyandırır.

* Mesajlarınızı basit tutun.

* Takipçilerinizin paylaştığınız mesajlara katılımını teşvik edin.

* Sosyal medya stratejinize olabildiğince erken başlayın.

* Kolay akılda kalacak bir slogan bulun.

* Sadece tek bir sosyal medya aracını kullanmak, iyi bir strateji değildir. Olabildiğince farklı mecralarda bulunmaya özen gösterin.

* Sosyal medya hesaplarınızı aynı anda ve sıklıkla güncelleyin.

* Seçim kampanyanız bitse bile sosyal medya araçlarınızı güncellemekten vazgeçmeyin.

Zaman