Twitter’da ‘Unfollow’ edilme nedenleri nelerdir?

İnternet
Twitter’da “unfollow” edilmek ya da Türkçe tabiriyle Twitter kullanıcılarının sizi takip etmeyi bırakmaları için birkaç neden var. Sosyalmedya.co’da yer alan haberde bakın bu nedenler nasıl ...
EMOJİLE

Twitter’da “unfollow” edilmek ya da Türkçe tabiriyle Twitter kullanıcılarının sizi takip etmeyi bırakmaları için birkaç neden var. Sosyalmedya.co’da yer alan haberde bakın bu nedenler nasıl özetleniyor…

Yararlı içerik ya da bakış açısı sunmuyorsanız…

Yeni bir bakış açısı, yeni bir yazı, yeni bir şarkı ya da film fragmanı ya da farklı olan herhangi bir şey… Ben bir şeyler öğrenmek için sizi takip ediyorum. Her zaman çok orijinal ya da olağanüstü olması gerekmiyor. Ama paylaşacağınız faydalı bir içerik, eski ya da yeni bir şarkı ya da edeceğiniz bir iki yorum ile sizi takip edeni besler, onu tatmin edersiniz.

Twitter’a iş olarak bakıyorsanız ve ben de sizi yalnızca arkadaşım olduğunuz için takip ediyor değilsem takip edilmeye devam etmek için fayda sağlamanız gerekiyor. Fikir ve içerik (yazı, ses, görüntü vb) üreterek ya da üretilmiş içeriği paylaşarak faydalı olun. Etrafta duyulanı tekrar ediyor, pasif kalıyor ve düz adam taklidi yapıyorsanız “unfollow” edilmeye mahkumsunuz.

Spam yapıyorsanız…

Tahmin edeceğiniz gibi yalnızca sizi değil, başkalarını da takip ediyorum ve yine tahmin edeceğiniz gibi yalnızca sizin görüşlerinizi ya da paylaşımlarınızı değil, diğerlerinin ne dediğini de merak ediyorum. Art arda attığınız 20 tweeti dikkate almam için beni gerçekten muazzam bir biçimde etkilemeniz gerekiyor yoksa yaptığınız şey aslında sizi takip edenleri irrite etmek demektir.

Müsait olduğunuzda paylaşmak için biriktirdiğiniz yazıları fırsatını bulup da art arda paylaşmakla iyi bir şey yapmış olmuyorsunuz, üzgünüm. Ya da 140 karaktere bölüp de cümle cümle yolladığınız makalenizle merakımızı depreştirmiyorsunuz, aksine spam yapmış oluyorsunuz, üzgünüm.

Art arda tweet atarak adeta spam yapmanın yanlış olmadığını mı düşünüyorsunuz? O zaman ben de seçme hakkımı kullanıyor ve sizi takip etmeyi bırakıyorum. İnanın, yalnız değilim.

Sürekli kendinizden bahsediyorsanız…

Düzenli olarak paylaştığınızı farzettiğim iyi içeriğin yanında bazı zamanlarda duygusal dünyanıza yönelik tweetler atarak takipçilerinize makine olmadığınızı göstermekte fayda var. Siz de etten ve kemiktensiniz ve her ne kadar Twitter’ı “iş” olarak görüyor olsanız da sizin de canınız sıkılabilir ya da mesela siz de aşık olabilirsiniz.

Ama iç dünyanızı paylaştığınız tweetlerin sayısı artarsa ve Twitter hesabınız sizin için bir “Sevgili günlük…” halini alırsa, sizi gerçek dünyada tanımayan ve sizi sağladığınız bakış açısı ve paylaştığınız içerik için takip eden ben ve benim gibiler için sıkıntılı zamanlar başlamış olacaktır. Kimse size aşklarınızı, üzüntülerinizi ya da iş hayatınızı Twitter’a taşımayın demiyor ama unutmayın ki ben aslında sizi değil, sizin bakış açınızı ve paylaştıklarınızı takip ediyorum.

Sürekli şikayet ediyorsanız…

Bir önceki maddeye benzer bir durum olan bu davranışımızda ise kişi Twitter’ı bir şikayet mecrası olarak görme hatasına düşüyor. Twitter’ı markalarla ve kurumlarla iletişime geçmek için ya da bizi takip edenleri aynı hataları yaşamamaları için uyarmak amacıyla kullanmak oldukça yerinde bir davranış. Ancak hiçbir takipçi sizin şikayet kutunuz olmak zorunda değildir.

Şu banka şunu yaptı, bu gofretten böcek çıktı ya da öbür ayakkabıyı geri götürdüm ama almadılar diye diye doldurduğunuz sayfanız ile yalnızca boşa bir ömür geçirmiş olmazsınız, aynı zamanda takipçi de kaybedersiniz. Twitter şikayet etmek için son derece uygun bir mecradır ama sürekli şikayet eden kişinin durmadan mızmızlayan bir bebekten de farkı yoktur.

Twitter’ı yalnızca pazarlama aracı olarak kullanıyorsanız…

Twitter’ın markalar için müşterilerle iletişime geçmek ve onları yeniliklerden haberdar etmek için mükemmel bir mecra olduğu herkesin kabulü. Ne var ki bireyler artık markaları yalnızca işlevleri dolayısıyla değil, hissettirdikleri nedeniyle de tercih ediyor. Bu durum markalar tarafından offline dünyada yıllar önce farkedilmiş olan bir gerçek ancak sosyal ağlara aynı farkındalığı adapte edememiş olan oldukça fazla marka var. Yani yalnızca yeni ürünlerinizi tanıtmayın bana; hatır sorun, anket yapın, duyguları paylaşın.

Twitter kullanıcılarının sık sarf ettiği bu kelime İngilizce bir sözcüktür. Unfollow kelimesinin türkçe de anlamı ise takip etmekten vazgeç’tir. Bu kelimeyi sizi takip eden kişiler takipten vazgeçtiklerinde kullanırlar. Demek ki Unfollow kelimesi Takip etmeyi bırak manasındadır.

Bu kelimenin tam tersi de mevcuttur. Bu follow kelimesidir. Follow’da twitterda herhangi bir kullanıcının sizi takip etmeye başlamasına Follow denir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi unfollow da bir kişinin sizi takipten etmekten vazgeçmesine denmektedir.